Το Twitter σχολίασε τους θάνατους Βασιλικού και Κίσινγκερ αλλά… όχι με τον ίδιο τρόπο

Η Πέμπτη 30/11 του 2023 έμελλε να είναι η μέρα που θα φύγουν από τη ζωή δύο οπωσδήποτε σημαντικές προσωπικότητες, ο εμβληματικός συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός και ένας από τους πιο κομβικούς, αν όχι ο πιο κομβικός υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Χένρι Κίσινγκερ.

Βασίλης Βασιλικός – Χένρι Κίσινγκερ: Ποιες είναι οι δύο μεγάλες προσωπικότητες

Ο Έλληνας συγγραφέας έγινε παγκοσμίως γνωστός με το μυθιστόρημά του «Ζ», που μετέφερε στον κινηματογράφο ο Κώστας Γαβράς, που μαζί με τον «Αλέξη Ζορμπά» του Καζαντζάκη, είναι τα μόνα νεοελληνικά

έργα που περιλαμβάνονται στην λίστα της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian», που δημοσιεύτηκε το 2009, με τα «1000 βιβλία που πρέπει να διαβάσει κανείς».

Την ίδια στιγμή τα έργα του Βασίλη Βασιλικού έχουν μεταφραστεί σε 33 γλώσσες του κόσμου αλλά και στην γραφή Braille για άτομα με προβλήματα όρασης.

Ο Χένρι Κίσινγκερ, από την άλλη, υπήρξε βασικός διαμορφωτής της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, έχοντας πιστωθεί την προσέγγιση με τη Μόσχα και το Πεκίνο, αλλά αντίστοιχα και τη στήριξή του στο πραξικόπημα Πινοσέτ στη Χιλή το 1973.

Μάλιστα πρόκειται για ένας άνθρωπο που έχει προκαλέσει αμφιλεγόμενες αντιδράσεις με την πολιτική που ασκούσε ενώ πολλές φορές έχει κατηγορηθεί για την αυταρχική του στάση. Επί θητείας του πραγματοποιήθηκε και η τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Οι αντιδράσεις στο Twitter για τους θανάτους Βασιλικού – Κίσινγκερ

Οι χρήστες του Twitter το έχουν κατακλύσει με αναρτήσεις που σχολιάζουν το γεγονός ότι έφυγαν από τη ζωή αυτές οι δύο μεγάλες προσωπικότητες η αλήθεια είναι όμως ότι τα σχόλια είναι αρκετά διαφορετικά.

Ο θάνατος του σπουδαίου συγγραφέα σκόρπισε τη θλίψη με τα μηνύματα για το ανεκτίμητο έργο που αφήνει πίσω του αλλά και για το πόσο δόξασε τη χώρα μας μέσω των συγγραμμάτων του που έφτασαν σε δεκάδες χώρες, είναι αμέτρητα, με τους χρήστες να του εύχονται καλό ταξίδι.

Τα σχόλια δεν είναι τα ίδια για τον πρώην υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ καθώς αν και πολλοί αναγνωρίζουν τοι διπλωματικό του ταλέντο, την ίδια στιγμή τον κατηγορούν για πολλές επιλογές που έκανε κατά τη διάρκεια της θητείας του, ενώ του επιρρίπτουν ευθύνες ακόμα και για εγκλήματα πολέμου.

Ενας σπουδαίος και τρυφερός άνθρωπος, ένας πολυτάλαντος συγγραφέας, ένα ανήσυχο πνεύμα, ο Βασίλης Βασιλικός, δεν είναι πια μαζί μας. Ταξίδεψε στην αιωνιότητα, στα 89 του χρόνια. pic.twitter.com/jJ45hTjbNQ

— Areti Athanasiou (@AretiAthanasiu) November 30, 2023

Ένας ευπατρίδης των γραμμάτων, ο συγγραφέας του θρυλικού “Ζ”, ο Βασίλης Βασιλικός έφυγε σήμερα σε ηλικία 89 ετών. Ανεξίτηλο το στίγμα του για τις επερχόμενες γενιές, από τους τελευταίους εκπροσώπους μίας σπουδαίας γενιάς Ελλήνων που έχτισαν τη Μεταπολίτευση pic.twitter.com/0ZAMtn7Bgb

— Marinos Kostantinos (@deanmarin) November 30, 2023

Βασίλης Βασιλικός: “ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ”: “Ήρθες και ξάπλωσες στα πόδια μου, το τελευταίο εκείνο μεσημέρι, ήσυχα, αδιαμαρτύρητα, τρυφερά. Μου είπες χωρίς φωνή το τελευταίο αντίο. Μ’ αποχαιρέτησες, με το σώμα σου.” … #Βασιλικος pic.twitter.com/WitfWMmMq3

— Διονύσης Παντής (@pantislawoffice) November 30, 2023

“Κανένας βηματισμός δεν χάνεται όταν εξακολουθούμε να βαδίζουμε!”

Βασίλης Βασιλικός

Έφυγε σήμερα! pic.twitter.com/zYHeMsgOXK

— Γιώργος Κωνσταντινόπουλος (@G_konstn) November 30, 2023

Ας τον δούμε και πιο νέο τον σπουδαίο Βασιλης Βασιλικος.
Εδώ από την θρυλική, επική σειρά ντοκιμαντέρ με Κορνήλιο Καστοριάδη και Τζορτζ Στάινερ. pic.twitter.com/wt6VwR0ES7

— Σοφισtissues (@KostasZark) November 30, 2023

Δεν είμαστε τρανοί, δεν είμαστε μεγάλοι.
Μόνο περνούμε σαν φτωχοί τραγουδιστές.
Βασίλης Βασιλικός 18.11.2034-30.11.2024
Καλό ταξίδι σύντροφε της πρώτης μας νιότης! pic.twitter.com/uLpktNUwzs

— Νόμος 4000 (@NikosKM) November 30, 2023

Αυτή είναι μία σοβαρή απώλεια. Έφυγε ο Βασίλης Βασιλικός. pic.twitter.com/sgkhFpxJXY

— Ταμπόν κασέρι (@itelidis) November 30, 2023

Έφυγε ο Βασίλης #Βασιλικός. Θα τον θυμόμαστε για πάντα, γιατί με το βιβλίο του “Ζ” έμαθε σε εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο πώς δολοφονήθηκε ο Λαμπράκης από την Ελληνική Δεξιά, την Αστυνομία και το παρακράτος τους.
Εδώ η στιγμή της δολοφονίας όπως περιγράφηκε από τον… pic.twitter.com/WmFrfbC3GU

— Chris Avramidis (@chris_avramidis) November 30, 2023

Οι νεκροί δεν ξέρουν πως φτιάχνεται η ιστορία. Με το αίμα τους την ποτίζουν και δεν μαθαίνουν ποτέ τι ακολούθησε το θάνατο τους. Είναι χωρίς επίγνωση της θυσίας τους και αυτό τους κάνει ακόμα πιο ωραίους.
Ζ-Βασίλης Βασιλικός 1934-2023 pic.twitter.com/T15jGSYxyx

— Bubblegum b*tch

Keywords
Τυχαία Θέματα