Σύνδρομο Ραπουνζέλ: 14χρονη έτρωγε τρίχες, βαμβάκι και άλλες ίνες από ηλικία 2 ετών – 700gr η μάζα που αφαιρέθηκε

Μπροστά σε ένα πρωτοφανές θέαμα βρέθηκαν οι γιατροί της κλινικής «Άγιος Λουκάς» στη Θεσσαλονίκη όταν εντόπισαν στο στομάχι μίας ανήλικης κοπέλας μία μπάλα από τρίχες, περίπου 700 γραμμαρίων.

Το 14χρονο κορίτσι διακομίστηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών όπου οι γιατροί διαπίστωσαν πως το εν λόγω τριχοπίλημα είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν εντοπιστεί και αφαιρεθεί. Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε η παιδοχειρουργός

και υπεύθυνη του Παιδοχειρουργικού τμήματος της κλινικής «Άγιος Λουκάς», Κατερίνα Ραμματά, η 14χρονη έπασχε από το λεγόμενο «σύνδρομο Ραπουνζέλ» που θέλει, κυρίως εφήβους, να τρώνε τις τρίχες των μαλλιών τους.

Η κ. Ραμματά, μιλώντας στην ΕΡΤ, επισήμανε πως «πρόκειται για μία μάζα από άπεπτες τρίχες μέσα στον γαστρικό σωλήνα, ύστερα από την κατάποσή τους. Η συχνότητα στον γενικό πληθυσμό κυμαίνεται από 0,06% έως 4%».

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, αυτό το εύρημα (τριχοπίλημα) είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν εντοπιστεί και αφαιρεθεί παγκοσμίως. Σύμφωνα με την παιδοχειρουργό και υπεύθυνη του Παιδοχειρουργικού Τμήματος της κλινικής «Άγιος Λουκάς», Κατερίνα Ραμματά, συνίσταται σε μάζα από άπεπτες τρίχες μέσα στον γαστρικό σωλήνα, ύστερα από την κατάποσή τους.

Η συχνότητα τέτοιων ευρημάτων στον γενικό πληθυσμό κυμαίνεται από 0,06% έως 4%. Το κορίτσι φέρεται να κατάπινε τρίχες, βαμβάκι και άλλες ίνες από την ηλικία των δύο ετών, ενώ γονείς της δεν είχαν αντιληφθεί το παραμικρό. Πάντως, το κορίτσι έχει πλέον αναρρώσει και λαμβάνει ψυχολογική υποστήριξη.

Το σύνδρομο Ραπουνζέλ συνήθως εντοπίζεται σε εφήβους, που τρώνε τις τρίχες των μαλλιών τους, αλλά και ίνες υφασμάτων. Το σύνδρομο Rapunzel εμφανίζεται εννέα φορές συχνότερα στις γυναίκες από ό,τι στους άντρες και σε αυτές τις περιπτώσεις το 80% των περιστατικών εντοπίζεται κυρίως σε παιδιά ή έφηβες.

Οι γονείς της δεν είχαν αντιληφθεί το παραμικρό. Το κορίτσι έχει πλέον αναρρώσει και λαμβάνει ψυχολογική υποστήριξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα