Συμφωνία στο Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης

Συμφωνία επιτεύχθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup, στις Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, συμφώνησαν ύστερα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που λίγο έλειψε να λάβουν διαστάσεις θρίλερ, να εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης προς τη χώρα μας, ύψους 34,4 δισ. ευρώ. Επίσης, άλλα 9,3 δισ. ευρώ θα δοθούν σε τρεις επιπλέον δόσεις εντός του πρώτου τριμήνου

του 2013.

Όπως προβλέπεται από τη σχετική συμφωνία το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί κατά 20 ποσοσταίες μονάδες ή αλλιώς 40 δισ. ευρώ, στο 124% του ΑΕΠ το 2020, και ουσιαστικά κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης μια σειρά από συντονισμένες δράσεις των εταίρων, για τη μείωση του ελληνικού χρέους. Το επιτόκιο βάσης που ισχύει σήμερα για τα διμερή δάνεια για τα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα στα πρώτα δάνεια, προβλέπει τη μείωση του από τις 150 στις 50 μονάδες, ενώ παράλληλα μειώνεται κατά 10 μονάδες βάσης το κόστος της προμήθειας που καταβάλει η χώρα μας για τα δάνεια του ΕΤΧΣ.

Παράλληλα η αποπληρωμή αυτών των δάνειων επεκτείνεται για 15 χρόνια, ενώ η καταβολή των τόκων θα αρχίσει μετά το πέρας δεκαετίας. Την ίδια ώρα, οι εταίροι θα προχωρήσουν στην επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά. Μία πρόταση η οποία είχε πέσει και στο τραπέζι πριν από τρία χρόνια περίπου και τότε είχε απορριφθεί.

Δεν αποκλείονται νέα μέτρα

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι σημείωσε ότι «χαιρετίζει τη συμφωνία η οποία και θα μειώσει την αβεβαιότητα, αυξάνοντας την εμπιστοσύνη για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «όλοι πήγαν πέρα από τις κόκκινες γραμμές τους, ωθούμενοι από ένα κοινό συμφέρον να βρεθούν αξιόπιστες λύσεις για την αξιοπιστία της ευρωζώνης».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε ότι η τελική απόφαση για την καταβολή της δόσης θα ληφθεί μετά τη λήξη ή το αποτέλεσμα ενός πιθανού προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, ενώ δεν απέκλεισε και νέα μέτρα για τη μείωση του ελληνικού χρέους. «Όταν η Ελλάδα επιτύχει ή είναι έτοιμη να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα και έχει εκπληρώσει όλους τους όρους, αν χρειαστεί, θα εξετάσουμε περαιτέρω μέτρα για τη μείωση του συνολικού χρέους» ανέφερε.

Ο αρμόδιος Επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν δήλωσε ότι τα κράτη της ευρωζώνης θα εξετάσουν περαιτέρω μείωση των επιτοκίων εφόσον απαιτείται μεγαλύτερη μείωση του ελληνικού χρέους. Η Ελλάδα έλαβε τα απαραίτητα μέτρα, πήρε σκληρές αποφάσεις, δήλωσε.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι χαιρετίζει «τις πρωτοβουλίες που συμφωνήθηκαν σήμερα από το eurogroup με στόχο την περαιτέρω στήριξη του ελληνικού προγράμματος μεταρρύθμισης και τη συνεισφορά στη διαχειρισιμότητα του χρέους της χώρας».

«Οι πρωτοβουλίες που αποφασίσαμε περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την επαναγορά ελληνικών ομολόγων, την επιστροφή των κερδών του προγρά

Keywords
Τυχαία Θέματα