Στα Ασφαλιστικά Ταμεία οι τραπεζικές μετοχές του ΤΧΣ

Έτσι ρεφάρουν τα ταμεία από το PSI και σώζεται το ασφαλιστικό σύστημα.

Του Μάκη Ανδρονόπουλου

1. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) διέθεσε τα 50 δισεκ. ευρώ με τα οποία το προικοδότησε το κράτος, για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες. Έτσι, σήμερα ελέγχει το 84,39% της Εθνικής, το 83,66% της Alpha Bank, το 98,56% Eurobank

και το 81,01% της Πειραιώς.

2. Τα Ασφαλιστικά Ταμεία οδηγήθηκαν με μαρασμό από τις μνημονιακές κυβερνήσεις με το κούρεμα των ομολόγων τους (PSI) χωρίς να ανακεφαλαιοποιηθούν και καταρρέουν για τους γνωστούς λοιπούς λόγους.

3. Είναι μοναδική ευκαιρία για λόγους δημοσιονομικούς, κοινωνικούς και ηθικούς, το κρατικό ΤΧΣ να μεταβιβάσει τις μετοχές (ή το μεγαλύτερο μέρος αυτών) στα Ασφαλιστικά Ταμεία σε αντιστάθμισμα των ζημιών που έχουν υποστεί.

4. Έτσι, διασφαλίζεται η διάσωση του καταρρέοντος ασφαλιστικού συστήματος και ταυτόχρονα η απαλλαγή του προϋπολογισμού από την συνταγματική υποχρέωση της στήριξής τους. Ήδη το έλλειμμα των ταμείων εκτιμάται σε 3 δισεκ. ευρώ…

5. Αυτό θα εξασφαλίσει τη σταθερότητα των μετοχικών αξιών των τραπεζών, τον έλεγχο της ελληνικότητας του πιστωτικού συστήματος, την αποθάρρυνση των κερδοσκόπων και την εξυγίανση της διοίκησης και της δομής των τραπεζών.

6. Η σταδιακή πώληση πακέτων των εν λόγω μετοχών θα εξασφαλίσει μελλοντικά υπεραξίες για τα ταμεία.

7. Αυτά μπορεί να τα κάνει μια ριζοσπαστική κυβέρνηση της αριστεράς με όραμα και ρεαλισμό. Οι άλλοι θα ξεπουλήσουν τα πάντα για να σβήσουν κάποιες μονάδες χρέους … κι αν το πετύχουν αυτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα