Σπάνιο τριπλό ουράνιο τόξο στην Αττική (photo)

Ένα σπάνιο φαινόμενο έκανε χθες το απόγευμα την εμφάνισή του στην Αττική, μετά τη νεροποντή: Στο Ολυμπιακό Συγκρότημα στο Γουδή καταγράφηκε τριπλό ουράνιο τόξο, με τον διευθυντή του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, να εξηγεί το φαινόμενο. Τη φωτογραφία που αναλύει ο μετεωρολόγος τράβηξε ο Βαγγέλης Μουχάκης.

Όπως σημειώνει ο Θοδωρής Κολυδάς:

“Όλοι γνωρίζουμε ότι το ουράνιο τόξο είναι

ένα οπτικό φαινόμενο το οποίο δημιουργείται από τη διάθλαση και την αντανάκλαση του φωτός στα σταγονίδια του νερού. Για να συμβεί αυτό πρέπει να έχουμε βροχή και ήλιο μαζί. Ο ήλιος πρέπει να βρίσκεται πίσω από εμάς και οι σταγόνες βροχής μπροστά μας. Σε περίπτωση που κάποιος βρίσκεται στην κορυφή ενός βουνού ή σε ένα ψηλό κτίριο μπορεί να δει και ολόκληρο τον κύκλο”

Τι γίνεται όμως με τα τριπλά ουράνια τόξα; “Πρώτον, υπάρχουν. Ωστόσο, ένα αληθινό ουράνιο τόξο τρίτης τάξης δεν πρέπει να συγχέεται με τα πολύ πιο κοινά φαινόμενα των υπεράριθμων τόξων και των ουράνιων τόξων ανάκλασης. Τα ουράνια τόξα τρίτης ή τριτοβάθμιας προέρχονται από τρεις αντανακλάσεις μέσα στο σταγονίδιο. Για να δει κανείς ένα τριτογενές ουράνιο τόξο, πρέπει να κοιτάξει προς τον ήλιο. Ωστόσο, το έντονο ηλιακό φως κάνει το ουράνιο τόξο σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί”, εξηγεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα