Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα: «Αρπακτικό της ελευθερίας του Τύπου η Χρυσή Αυγή»

Τους κινδύνους που απορρέουν από την άνοδο της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής και τη φίμωση των δημοσιογράφων στην Ελλάδα επισημαίνουν με ανακοίνωσή τους οι Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα. H Οργάνωση, εκπρόσωποι της οποίας έχουν ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2011, πραγματοποιήσει επίσκεψη στη χώρα μας, προκειμένου να διερευνήσουν την

κατάσταση στον Τύπο, καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη βία της Χρυσής Αυγής απέναντι σε δημοσιογράφους και Μέσα Ενημέρωσης.

«Η άνοδος του νεοναζιστικού κόμματος “Χρυσή Αυγή’, δυστυχώς, συνοδεύεται από σημαντική αύξηση του αριθμού των βίαιων συμπεριφορών απέναντι στους εκπροσώπους του Τύπου», δήλωσε εκπρόσωπος των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα και συπλήρωσε: «Εμείς δεν μετράμε τον αριθμό των δημοσιογράφων και bloggers που δέχονται επίθεση ή απειλές από κακοποιούς που εντάσσονται στην άκρα δεξιά. Γνωρίζουμε όμως ότι οι ζημιές σε προσωπικές ή επαγγελματικές ιδιοκτησίες, οι βομβιστικές απειλές μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι πιέσεις στο οικογενειακό περιβάλλον, είναι πλέον μέρος της καθημερινής ζωής πολλών εκπροσώπων της ενημέρωσης».

Σύμφωνα με την Οργάνωση το γεγονός ότι Μέσα Ενημέρωσης δέχονται αντίποινα και στιγματίζονται, λόγω των ρεπορτάζ ή των αναφορών τους στη Χρυσή Αυγή, ως εχθροί του κόμματος και του έθνους αποτελεί λόγο, ώστε η Χρυσή Αυγή να ενταχθεί στη λίστα των «αρπακτικών της ελευθερίας».

«Η σιωπή είναι συνενοχή»

Οι Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα, καλούν τις Αρχές να δραστηριοποιηθούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και επισημαίνουν ότι η σιωπή και η αδράνεια στην αύξηση της βίας κατά των ανθρώπων του Τύπου, αποτελεί συνθηκολόγηση με τους εχθρούς της Δημοκρατίας. Παράλληλα διερωτώνται αν θα πρέπει να υπάρξει κάποιος νεκρός, προκειμένου να πραγματοποιηθούν έρευνες για τη δραστηριότητα του κόμματος, ενώ υπογραμμίζουν ότι στη νομοθεσία για την καταπολέμηση της βίας, πρέπει πάντοτε να περιλαμβάνονται διασφαλίσεις για τον Τύπο.

«Τουλάχιστον να λειτουργήσει η δικαιοσύνη»

H Οργάνωση, συμπεριλαμβάνει στην ανακοίνωσή της απόσπασμα άρθρου της «Εφημερίδας των Συντακτών» στο οποίο γίνεται αναφορά στο τρόπο λειτουργίας της ελληνικής Δικαιοσύνης. «Ελπίζουμε το δικαστήριο να επιδείξει λογική στάση απέναντι στον Κώστα Βαξεβάνη, ο οποίος συνελήφθη επειδή αποκάλυψε τη Λίστα Λαγκάρντ και δικάζεται τη Δευτέρα 10 Ιουνίου. Είναι επιτακτική ανάγκη να απαλλαγεί από όλες τις κατηγορίες που τον βαρύνουν», καταλήγει η ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα