Προϋπολογισμός και αντιρατσιστικό δυναμιτίζουν το πολιτικό σκηνικό

Καυτή εβδομάδα ξεκινά από σήμερα στη Βουλή καθώς το απόγευμα της Δευτέρας ξεκινούν οι εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής για να εγκριθεί τόσο το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2014, όσο και το νέο νομοσχέδιο κατά της αντιρατσιστικής βίας. Και τα δύο σχέδια νόμου έρχονται για συζήτηση σε μία εξαιρετικά τεταμένη περίοδο, γεγονός που έχει οδηγήσει το Προεδρείο της Βουλής να αυξήσει όλα τα μέτρα

ασφαλείας για την αποφυγή «ευτράπελων» από την πλευρά της Χρυσής Αυγής.

Ο προϋπολογισμός, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι ο πρώτος πλεονασματικός μετά τον αντίστοιχο του 2001. Αυτό βέβαια επιτυγχάνεται αφού το οικονομικό επιτελείο έχει εκ νέου πετσοκόψει τις δαπάνες και έχει αυξήσει τους φόρους. Ενδεικτική της λογικής πάνω στην οποία καταρτίστηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι η περαιτέρω συρρίκνωση των δαπανών για περίθαλψη και κοινωνική πολιτική, καθώς και το νέο τσεκούρι 500 εκατομμυρίων ευρώ σε συντάξεις (κυρίως επικουρικές και εφάπαξ).

Εκτός αυτού, με το νομοσχέδιο κατά της ρατσιστικής βίας, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και το ζήτημα της διακοπής της καταβολής της αποζημίωσης στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Υπενθυμίζεται ότι για το παρόν θέμα δεν υπήρξε συμφωνία στις προπαρασκευαστικές συζητήσεις του προέδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη με εκπροσώπους των κομμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα