Πώς τα κτήρια στην Ιαπωνία έμειναν όρθια παρά τα 7,6 ρίχτερ – Οι εκπληκτικές μελέτες που έσωσαν χιλιάδες κόσμο

Σοκ έχει προκαλέσει στην Παγκόσμια κοινότητα το μέγεθος του σεισμού που συνέβη στην Ιαπωνία, καθώς τα 7,6 ρίχτερ ταρακούνησαν χιλιάδες σπίτια, ενώ οι μετασεισμοί που έχουν γίνει έχουν προκαλέσει τεράστια αναστάτωση.

Αυτό που έκανε εντύπωση στους πιο πολλούς όμως είναι το γεγονός ότι παρά το τεράστιο μέγεθος του εγκέλαδου πολλά σπίτια έμειναν αλώβητα, ενώ παράλληλα οι 48 νεκροί (μέχρι στιγμής) θεωρούνται λίγοι σε σχέση με τα 7,6 ρίχτερ.

Το BBC

από την πλευρά του έκανε μια μεγάλη ανάλυση για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι Ιάπωνες τους σεισμούς, με τα όσα αναφέρονται να προκαλούν θαυμασμό.

Σύμφωνα με όσα τόνισε ο Ρούπερτ Γουίγκφιλντ-Χέιζ, ανταποκριτής του BBC στην Ασία, το να χτυπάει συναγερμός δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, λέγοντας ότι «Στην Ιαπωνία, οι σεισμοί γίνονται γρήγορα μέρος της καθημερινότητας, κομμάτι της ζωής. Τις πρώτες μέρες στη χώρα με το πρώτο ταρακούνημα πετιόμουν από το κρεβάτι».

Επίσης τονίζεται ότι εδώ και έναν αιώνα και μετά από έναν τεράστιο σεισμό το 1923 οι Ιάπωνες μελετούν προσεκτικά τους σεισμούς, συνέχεια, ενώ βελτιώνουν και τα σπίτια.

Η αναφορά στη Φουκουσίμα

Τα τραγικά γεγονότα της Φουκουσίμα δεν έχουν ξεχαστεί από τους Ιάπωνες και τους επηρέασε για πάντα, με τον Χέιζ να τονίζει: «Επί δύο ολόκληρα λεπτά η γη σείστηκε με τρόπο που ποτέ κανείς δεν είχε βιώσει. Μέσα σε 40 λεπτά, τα πρώτα τσουνάμι είχαν χτυπήσει τις ακτές σαρώνοντας παραθαλάσσιους οικισμούς και χωριά κατά μήκος πολλών χιλιομέτρων των βορειοανατολικών ακτών της Ιαπωνίας. Μία μέρα αργότερα, στις 12 Μαρτίου 2011, έγιναν γνωστά τα εφιαλτικά νέα ότι είχε χτυπηθεί από το τσουνάμι το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διατάχθηκαν να εκκενώσουν τις εστίες τους. “Ούτε στο Τόκιο δεν ήμασταν ασφαλείς.

Keywords
Τυχαία Θέματα