Πώς σκότωνε τους αντιπάλους του ο Αουγκούστο Πινοσέτ

Η αγαστή συνεργασία που είχαν αναπτύξει τα δικτατορικά-στρατιωτικά καθεστώτα της Λατινικής Αμερικής τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 είναι λίγο πολύ γνωστή. Η βραζιλιάνικη εφημερίδα O Globo φέρνει με σημερινό της ρεπορτάζ στο φως της δημοσιότητας και μία άλλη πτυχή της «συνεργασίας» των συγκεκριμένων καθεστώτων. Το δικτατορικό καθεστώς της Βραζιλίας, το οποίο στήριξε απόλυτα την ανατροπή του Σαλβατόρ Αλιέντε τον Σεπτέμβριο του 1973, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της O Globo,

φέρεται να προμήθευε τον χιλιανό δικτάτορα Πινοσέτ με δηλητήρια, με τα οποία ο τελευταίος εξόντωνε αντιπάλους και αντιφρονούντες.

Το ισχυρότατο δηλητήριο τοξίνη της αλλαντίασης εισαγόταν στη Χιλή μέσω ενός Ινστιτούτου Βιομηχημικών Ερευνών, το οποίο λειτουργούσε ως «βιτρίνα» για να πραγματοποιούνται χωρίς ελέγχους οι όποιες συναλλαγές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μία πρώην διευθύντρια του ινστιτούτου ανακάλυψε στα υπόγεια του κτιρίου τεράστιες ποσότητες της συγκεκριμένης τοξίνης, ικανές να εξοντώσουν το μισό πλυθησμό του Σαντιάγο, πρωτεύουσας της Χιλής.

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας από την πλευρά του κάνει λόγω για ελλιπή στοιχεία και έγγραφα που να αποδεικνύουν τη μεταφορά του δηλητηρίου από τη Βραζιλία στη Χιλή.

Ωστόσο, σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου, η CIA από το 1978 είχε στην κατοχή της στοιχεία που βεβαίωναν το ενδιαφέρον του Πινοτσέτ σε ουσίες για την εξόντωση των πολιτικών του αντιπάλων.

Η αποκάλυψη, η οποία έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις ακόμα και στο πολιτικό σκηνικό της Βραζιλίας οδήγησε την πρόεδρο της χώρας και θύμα του βραζιλιάνικου δικτατορικού καθεστώτος, Ντίλμα Ρουσέφ στη σύσταση ειδικής Επιτροπής Αλήθειας, ώστε να πεσει φως στην πολύκροτη υπόθεση της σκοτεινής περιόδου της Λατινικής Αμερικής.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για τα θύματα της δικτατορίας Πινοσέτ στη Χιλή, έχασαν τη ζωή τους 3225 άνθρωποι, ενώ περισσότεροι από 37.000 φυλακίσθηκαν και βασανίστηκαν ως αντιφρονούντες.

Keywords
Τυχαία Θέματα