Πολιτικά κίνητρα πίσω από την βράβευση του Argo

Τα Ιρανικά πρακτορεία μεταδίδουν σύσσωμα την είδηση πως η βράβευση του Argo ως καλύτερη ταινία είχε καθαρά πολιτικά και αντι-ιρανικά κίνητρα.

Τα πρακτορεία Mehr and Fars τόνισαν πως η πολιτική διάσταση της βράβευσης αποκαλύφθηκε όταν η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα παρουσίασε το συγκεκριμένο βραβείο και ανακοίνωσε το νικητή.
Τα δύο πρακτορεία αναρωτιούνται γιατί κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ σε

προηγούμενες τελετές και «συνέβη μόνο όταν μια αντι-ιρανική ταινία βραβεύεται».
Το πρακτορείο ISNA παρατηρεί με ειρωνεία πως η βράβευση του «Argo» και η παρουσία της Μισέλ Ομπάμα «δείχνουν πως τα κριτήρια των Όσκαρ είναι απολύτως μη πολιτικά».
Το Ιράν έχει επισημάνει πως και οι προηγούμενες διακρίσεις του «Argo» είχαν πολιτικά κίνητρα.
«Η ταινία δεν άξιζε ούτε από καλλιτεχνική, αλλά ούτε και από τεχνική άποψη τα βραβεία που κέρδισε και οι λόγοι που βραβεύτηκε ήταν αντι-ιρανικοί», τόνισε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο ιρανός υπουργός Πολιτισμού Μοχάμεντ Χοσεϊνί.
«Η ταινία είναι μια προσπάθεια διαστρέβλωσης της ιστορίας και επιβολής της άποψης των ΗΠΑ», πρόσθεσε ο ίδιος.
Το Ιράν σχεδιάζει την… αντεπίθεσή του στο «Argo» με μια δική του υπερπαραγωγή με τον τίτλο «Joint Command» και θέμα τα γεγονότα της περιόδου 1979-80, αλλά και τη μυστική επιχείρηση που οδήγησε στην φυγάδευση από το Ιράν έξι αμερικανών διπλωματών.

Με το τρίτο Όσκαρ της καριέρας του που απέσπασε για τον «Λίνκολν» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο Ντάνιελ Ντέι Λούις έγραψε το δικό του κεφάλαιο στην Ιστορία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου. Ο ιρλανδός ηθοποιός είναι ο πρώτος ηθοποιός στα 85 χρόνια του θεσμού που καταφέρνει να κερδίσει τρία βραβεία στην κατηγορία του Α’ ανδρικού ρόλου (προηγούνται οι βραβεύσεις του για το «Αριστερό μου πόδι» και το «Θα χυθεί αίμα»).

Κρίμα που αυτή η ιστορική στιγμή σε όσους τουλάχιστον ενδιαφέρονται για την Ιστορία αυτών των βραβείων, συνέπεσε με μια από τις πιο άχαρες, άνευρες και κουρασμένες τελετές που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Φτωχό χιούμορ, πολλές δημόσιες σχέσεις (οι ευχαριστήριοι λόγοι ήταν ένα ασταμάτητο copy paste στο οποίο απλώς άλλαζαν τα ονόματα), ελάχιστες εκπλήξεις και ένας νέος παρουσιαστής, ο Σεθ Μακ Φαρλέιν, που πολύ απλά δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με το κοινό.

Οι νικητές

Καλύτερη ταινία

-Επιχείρηση: Argo

A’ Ανδρικός ρόλος

-Ντάνιελ Ντέι Λούις (Λίνκολν)

Α’ Γυναικείος ρόλος

-Τζένιφερ Λόρενς (Οδηγός αισιοδοξίας)

Β’ Ανδρικός ρόλος

-Κρίστοφ Βαλτς (Τζάνγκο, Ο Τιμωρός)

Β΄ Γυναικείος Ρόλος

-Αν Χάθαγουεϊ (Οι Άθλιοι)

Σκηνοθεσία

-Ανγκ Λι (Η Ζωή του Πι)

Ταινία κινουμένων σχεδίων

-Brave

Ξενόγλωσση Ταινία

-Kon-Tiki

Φωτογραφία

-Η Ζωή του Πι

Μοντάζ

-Επιχείρηση: Αrgo

Κοστούμια

-Άννα Καρένινα

Μακιγιάζ

-Οι Άθλιοι

Μουσική

-Μίκαελ Ντάνα (Η Ζωή του Πι)

Keywords
Τυχαία Θέματα