Ποιοι είναι οι νέοι οικονομικοί εισαγγελείς



Ο Παναγιώτης Αθανασίου (τακτικός) και ο Γαληνός Μπρης (αναπληρωτής) είναι οι δύο αντεισαγγελείς Εφετών που αναλαμβάνουν τις θέσεις των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη.

Ο ορισμός τους στη θέση έγινε από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Αντικαθιστούν τους Πεπόνη-Μουζακίτη, έπειτα από αίτημα των τελευταίων να μην ανανεωθεί η θητεία τους επικαλούμενοι αλληλοεπικάλυψη των αρμοδιοτήτων τους από τον νέο εισαγγελέα Διαφθοράς που τοποθετήθηκε πρόσφατα.

Οι δύο πρώην οικονομικοί εισαγγελείς έχουν διαβιβάσει από τις 2 Μαΐου

στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Χρήστο Μαρκογιαννάκη, όλους τους φακέλους που χειρίζονταν, θεωρώντας το έργο τους ταυτίζεται πλήρως με αυτό του εισαγγελέα Διαφθοράς, θέση ανέλαβε η εισαγγελέας Ελένη Ράικου.

Ανάμεσα στις δικογραφίες που διαβίβασαν στην Εισαγγελία Εφετών είναι και αυτές που αφορούν τα μη πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ, τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων (όδευε προς περάτωση σύντομα), τα CDS και άλλες.

Πριν περίπου ενάμιση χρόνο, οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης είχαν υποβάλει παραιτήσεις από τη θέση των οικονομικών εισαγγελέων, επικαλούμενοι πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο τους, κάτι το οποίο οδήγησε έρευνα του Αρείου Πάγου για όσα κατήγγειλαν. Τότε, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο είχε ανανεώσει τη θητεία τους.

Ποιοι είναι οι νέοι οικονομικοί εισαγγελείς

Ο Παναγιώτης Αθανασίου γεννήθηκε το 1955 και εισήλθε στο δικαστικό σώμα στις 11 Ιανουαρίου 1985. Ως εισαγγελέας έχει χειριστεί πολλές υποθέσεις, όπως, μεταξύ άλλων, τα «μαύρα» ταμεία της Siemens, το αντιπυραυλικό σύστημα TOR-M1, την προμήθεια των αρμάτων μάχης τύπου Leopard, την υπόθεση της Interamerican International επί ιδιοκτησίας Δημήτρη Κοντομηνά που αφορούσε εξαπάτηση ομογενών από τη Νότια Αφρική και τη Γερμανία μέσω επενδυτικών συμβολαίων, την υπόθεση Ζαχόπουλου με το γνωστό DVD και την προμήθεια των φρεγατών επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου.

Ο Γαληνός Μπρης γεννήθηκε το 1953 και εισήλθε στο δικαστικό σώμα στις 25 Μαΐου 1989. Είναι ο εισαγγελέας που πρότεινε τον Απρίλιο του 2012 την παραπομπή του Άκη Τσοχατζόπουλου σε δίκη για την υπόθεση της ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες» του έτους 2010 (χρήση 2009).
Επίσης, ο κ. Μπρης, ως εισαγγελέας έδρας είχε προτείνει την αθώωση των αθλητών Κεντέρη-Θάνου για το «σκηνοθετημένο ατύχημα, ψευδορκία και παρεμπόδηση ελέγχου ντόπινγκ» λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, καθώς και την ενοχή του Παύλου Ψωμιάδη για την πλαστή εγγυητική επιστολή, ύψους 550 εκατ. ευρώ της εταιρείας ΑΣΠΙΣ προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα