Πίνο Ντονάτζιο: Ο Ιταλός μουσικός που κατέκτησε το Hollywood και η «καρμική» σχέση με τον Ντε Πάλμα

Ο Πίνο Ντονάτζιο είναι Ιταλός μουσικός, τραγουδιστής και συνθέτης. Γνωστός για τη συνεργασία του με το σκηνοθέτη Μπράιαν Ντε Πάλμα.

Γεννήθηκε στο Μπουράνο της Βενετίας το 1941. Από την ηλικία των 10 ξεκίνησε να μαθαίνει βιολί και στα 14 έπαιξε για πρώτη φορά σόλο σε μια συναυλία για τον Βιβάλντι στο ραδιόφωνο.

Μετά από χρόνια ασχολήθηκε με το Ροκ εν ρολ, ξεκινώντας με τον Πωλ Άνκα και στη συνέχεια άρχισε να γράφει δικά του κομμάτια και να τραγουδάει.

Το 1965

συμμετείχε στο φεστιβάλ του Σαν Ρέμο με το τραγούδι του Io che non vivo το οποίο έγινε μεγάλη επιτυχία παγκοσμίως και πούλησε πολλούς δίσκους.

Η Ντάστι Σπρίνγκφιλντ που είχε βρεθεί στο φεστιβάλ εκείνη την εποχή ενθουσιάστηκε με το τραγούδι και αποφάσισε να ηχογραφήσει την Αγγλική έκδοση You Don’t Have to Say You Love Me, που έγινε επίσης επιτυχία και τραγουδήθηκε από τον Έλβις Πρίσλευ.

To ντεμπούτο του στην κινηματογραφική μουσική ξεκίνησε με τη κλασσική ταινία θριλερ Don’t look now (Μετά τα μεσάνυχτα) του Νίκολας Ρέγκ, με τον Ντόναλντ Σάδερλαντ και τη Τζούλι Κρίστι.

Η ταινία που διαδραματίζεται στη Βενετία, σε ένα περιβαλλον μουντό και ομιχλώδες, του έδωσε την έμπνευση να δημιουργήσει μια κλασσική, μελαγχολική σύνθεση και το θέμα της ταινίας I Colori Di Dicembre να ακούγεται σε διάφορες σκηνές μέχρι το σοκαριστικό φινάλε.

Ο ίδιος έπαιξε πιάνο και φλάουτο στην ηχογράφηση της ταινίας. Εκείνη η εποχή τον καθιέρωσε σαν συνθέτη κινηματογραφικής μουσικής και έγραψε μουσική για πολλές ταινίες, περισσότερο θρίλερ. Συνεργάστηκε επίσης με τους σκηνοθέτες Νταρίο Αρτζέντο και Λούτσιο Φούλτσι και με τον Τζο Νταντέ στην κλασσική ταινία τρόμου με λυκανθρώπους The Howling.

H πιο γνωστή και καθοριστική συνεργασία που είχε ήταν με τον σκηνοθέτη Μπράιαν Ντε Πάλμα.

O Μπράιαν Ντε Πάλμα, που η επιρροή του Χίτσκοκ στις ταινίες του ήταν ξεκάθαρη, θα σκηνοθετούσε την Κάρι, βασισμένη στο μυθιστόρημα του Στίβεν Κινγκ και είχε ως πρώτη επιλογή τον συνθέτη Μπερνάρντ Χέρμαν, που επίσης συνεργάστηκε με τον Χίτσκοκ και μετά με τον Ντε Πάλμα σε 2 ταινίες του, Obsession, Sisters.

Αφού ο Μπερνάρντ Χέρμαν είχε πεθάνει το 1975, ο Ντε Πάλμα έψαχνε να βρει κάποιο συνθέτη που το ύφος του να πλησίαζε αυτό του Χέρμαν.

Όταν άκουσε λοιπόν τη μουσική από το Don’t look now αμέσως προσέλαβε τον Ντονάτζιο να γράψει τη μουσική για την Κάρι η οποία μουσική θα είχε επιρροές από τον Χέρμαν, διατηρώντας όμως το δικό του ύφος.

Αυτό φαίνεται καθαρά στην κλασσική σκηνή με τον χορό στην οποία δεν υπήρχε καθόλου διάλογος για μερικά λεπτά και η μουσική είχε το πιο βασικό ρόλο και με ένα θέμα στους τίτλους τέλους που δίνει την αίσθηση πως ό,τι συνέβη μέσα στην ταινία είναι καθαρό δράμα παρά θρίλερ.

H συνεργασία του Ντονάτζιο με τον Ντε Πάλμα συνεχίστηκε το 1980 στη ταινία Home Movies, Προετοιμασία για έγκλημα (Dressed to kill) και ο δολοφόνος του μεσονυχτίου (Βlow Out).

Ένα χαρακτηριστικό που έχουν οι περισσότερες ταινίες του Ντε Πάλμα είναι στις πιο δυνατές σκηνές να μην υπάρχει καθόλου διάλογος, και να επικρατεί το slow motion και η μουσική. Αυτό δίνει την ευκαιρία και την ελευθερία στον συνθέτη να γράψει μουσική που θα ακούγεται καθαρά στα αφτιά των θεατών και θα προσέξουν παραπάνω τη σκηνή και την εξέλιξη της ταινίας.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι στην ταινία Προετοιμασία για Έγκλημα με την Άντζι Ντίκινσον και Μάικλ Κέιν, στη γνωστή σεκάνς στο μουσείο όπου η Άντζι Ντίκινσον που προσπαθεί να φλερτάρει με έναν άγνωστο μέσα σε μια αίθουσα, προσπαθεί να τον προσεγγίσει και από την άλλη να τον κάνει να την ακολουθήσει όταν βλέπει ότι αυτός δεν ενδιαφέρεται.

Για αυτή τη σκηνή που διαρκεί έξι λεπτά χωρίς διάλογο, ο Ντονάτζιο γράφει ένα πανέμορφο θέμα στο οποίο περιγράφει το συναίσθημα και τις αντιδράσεις και των δύο χαρακτήρων σε όλο αυτό το “παιγνίδι” που κάνουν για να καταφέρει ο ένας να πλησιάσει τον άλλον.

Εκτός από αυτό το θέμα η ταινία έχει πολλά όμορφα θέματα για τους υπόλοιπους χαρακτήρες τα οποία παραλλάσσονται μέσα στην ταινία.

Εκείνη την περίοδο γράφει μουσική για την ταινία Blow out (Ο δολοφόνος του μεσονυκτίου), από τις πιο γνωστές ταινίες του Ντε Πάλμα, με τους Τζον Τραβόλτα και Νάνσι Άλεν που χαρακτηρίζεται ως πολιτικό θρίλερ.

Εδώ o Nτονάτζιο χαρίζει ακόμα ένα μουσικό αριστούργημα που το δραματικό θέμα της ταινίας μένει στο μυαλό του θεατή μαζί με το επίσης δραματικό φινάλε.

Συνέχισε να γράφει μουσική για τις ταινίες του Ντε Πάλμα όπως Τα δύο πρόσωπα του Κάιν(Raising Cain), Διχασμένο Κορμί(Body Double).

H συνεργασία του Ντονάτζιο με τον Ντε Πάλμα συνεχίστηκε μέχρι το 2019 με τις ταινίες Passion και Domino και όπως έχει πει ο Ντονάτζιο σε συνέντευξή του, δεν αποκλείει ακόμα άλλη μια συνεργασία στο μέλλον, ενώ συνεχίζει να γράφει μουσική για διάφορες παραγωγές.

Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε μια συνέντευξη του Ντονάτζιο να μιλάει για τη μουσική της ταινίας Προετοιμασία για έγκλημα καθώς και για τη συνεργασία του με τον Ντε Πάλμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα