Πέθανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Τον θάνατο του πρώην υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης η οικογένειά του.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, την είδηση έκανε γνωστή η οικογένειά του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA νωρίς την Τετάρτη.

Ο Σόιμπλε άφησε το στίγμα του στη Γερμανία όπως σχεδόν κανένας άλλος πολιτικός. Μπήκε για πρώτη φορά στην Μπούντεσταγκ για το CDU

(εκλογική περιφέρεια Όφενμπουργκ) το 1972. Η μεγαλύτερη επιτυχία του ήρθε το 1990, όταν διαπραγματεύτηκε τη συνθήκη ενοποίησης με τη ΛΔΓ ως υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση του Χέλμουτ Κολ (CDU, πέθανε το 2017).

Ο Σόιμπλε υπέστη το χειρότερο πλήγμα στις 12 Οκτωβρίου 1990, όταν ένας ψυχικά ασθενής πυροβόλησε τον πολιτικό του CDU κατά τη διάρκεια προεκλογικής εμφάνισης στο Οπενάου (Βάδη-Βυρτεμβέργη). Από τότε, ο Σόιμπλε είναι παράλυτος και αναγκάστηκε να κάθεται σε αναπηρικό καροτσάκι.

Αλλά ο πολιτικός του CDU πάλεψε να επιστρέψει – μέχρι το δεύτερο υψηλότερο κρατικό αξίωμα. Ο Σόιμπλε ήταν πρόεδρος της Μπούντεσταγκ από το 2017 έως το 2021.

Το τελευταίο διάστημα τα πράγματα είχαν γίνει πιο ήσυχα γύρω από τον Σόιμπλε. Ο πολιτικός του CDU είχε αποσυρθεί μετά τη σοβαρή πτώση της συζύγου του το καλοκαίρι και ήθελε πλέον να περνάει περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του.

Τον Νοέμβριο, ο Σόιμπλε γιόρτασε τα 80ά γενέθλια της συζύγου του Ίνγκεμποργκ με όλη την οικογένεια. Ήταν η τελευταία μεγάλη οικογενειακή γιορτή μαζί.

Οι σχέσεις του με την Ελλάδα

Ο Σόιμπλε επικρίθηκε έντονα για τις ενέργειές του κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, καθώς ήταν η «προσωποποίηση» της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της λιτότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα