Πέθανε ο Χρήστος Χρονόπουλος – Είχε μείνει ανάπηρος μετά από ξυλοδαρμό αστυνομικών

Την τελευταία του πνοή άφησε στις 7 Σεπτεμβρίου ο Χρήστος Χρονόπουλος. Ο 49χρονος πέθανε στην εντατική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ρίο που νοσηλευόταν για 13 μήνες. Το 2007 ήταν η χρονιά που η ζωή του άλλαξε για πάντα μετά την προσαγωγή του στο ΑΤ Καλλιθέας, όπου υπέστη ξυλοδαρμό από αστυνομικούς.

Ο Χρήστος προσήχθη αρτιμελής και πλήρως λειτουργικός στο Α.Τ. Καλλιθέας επειδή «παρενοχλούσε» θαμώνες γειτονικής καφετέριας. Λίγες ώρες αργότερα κλήθηκε το ΕΚΑΒ, τον παρέλαβε σε ημιθανή κατάσταση και τον μετέφερε

στο Θριάσιο Νοσοκομείο.

Διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση και έφερε μώλωπες και σημάδια κακοποίησης. Υποβλήθηκε σε πολύωρο χειρουργείο, νοσηλεύτηκε για μήνες σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και μετά σε κέντρο αποκατάστασης. Η κακοποίηση προκάλεσε μεταξύ άλλων μόνιμη ολική κινητική αναπηρία.

Ο Χρήστος Χρονόπουλος περίμενε 15 χρόνια την τελεσίδικη καταδίκη των δύο αστυνομικών που το βράδυ της 22ας Μαΐου 2007 τον βασάνισαν στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας και τον ανάγκασαν σε ισόβια παραλυσία. Το 2022, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας επικύρωσε την καταδίκη των δύο αστυνομικών και τους επέβαλε ποινή φυλάκισης τριών ετών, αλλά με αναστολή!

«Στο πρόσωπο του Χρήστου καθρεφτίζεται η εν γένει αντιμετώπιση, από τους κοινωνικούς και πολιτικούς θεσμούς, των ατόμων με ψυχιατρική εμπειρία ή/και με πολλαπλές ταυτότητες, που πυροδοτούν στους “κανονικούς” πολίτες και αστυνομικούς το μίσος, την οργή και τον στιγματισμό.

Ένα αντιφατικό κράτος που καλείται να σε προστατεύσει αλλά σε αφήνει και ανάπηρο, παραβιάζοντας βασικά δικαιώματα ελευθερίας και αξιοπρέπειας. Ενα κράτος που βάζει τη σφραγίδα της κουλτούρας της καταστολής και όχι της κουλτούρας του ανθρωπισμού» είχε τονίσει η Πρωτοβουλία Ψ για ένα Πολύμορφο Κίνημα για την Ψυχική Υγεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα