Ολίγον από Δημοκρατία και από γιουβέτσι

Του Κώστα Βαξεβάνη

Ας ξεκινήσουμε με τις καλύτερες των προθέσεων. Τα δύο συμπαραστατικά κόμματα της κυβέρνησης, είναι ενάντια σε αυτό που γίνεται στην ΕΡΤ. Δηλαδή:
Ενάντια στο να απολυθούν 3.000 άνθρωποι σε μια νύχτα.
Ενάντια στο να κλείσει η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, αντί να απαλλαγεί από τον κυβερνητικό εναγκαλισμό και να γίνει πλουραλιστική-εναλλακτική ενημέρωση και ψυχαγωγία.
Ενάντια πολύ περισσότερο στις διαβεβαιώσεις του Κεδίκογλου πως έχει έτοιμη τη νέα

ΕΡΤ.
Ενάντια στη λογική ρουσφετιών και αναξιοκρατίας που εφαρμόζεται τόσα χρόνια.
Ενάντια στην αδικία που εφαρμόζεται χρόνια στην ΕΡΤ από τα διαφημιστικά γραφεία και τα ιδιωτικά κανάλια που παίζουν πλάνα της τζάμπα.
Ενάντια στις Διοικήσεις που είναι προέκταση του Μαξίμου και των εταιρειών παραγωγής.
Και κυρίως ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να «λύνει» τέτοια θέματα βαφτίζοντάς τα ως επείγοντα, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Ενάντια δηλαδή σε μια Συνταγματική εκτροπή η οποία επιτρέπει στην κυβέρνηση χωρίς να έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για ένα θέμα, να κυβερνά όπως θέλει. Η εφαρμογή Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου προσβάλλει πρώτα και κύρια τους κυβερνητικούς εταίρους, αφού παραβλέπει τη θέλησή τους και τις θέσεις τους.

Η θέση των Βενιζέλου-Σαμαρά επομένως, είναι κατά τα λεγόμενά τους ενάντια σε όλα αυτά. Άρα πώς επιτρέπουν την κυβέρνηση να προχωρά σε μέτρα με τα οποία δεν συμφωνούν; Να τους παραβλέπει και να κυβερνά έξω από όσα ορίζει το Σύνταγμα; Όταν δηλαδή οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου πάνε στη Βουλή για κύρωση μετά από μήνες, αυτοί δεν θα τις ψηφίσουν. Αυτό σημαίνει η διαφωνία τους. Άρα πώς επιτρέπουν να εφαρμόζονται; Ή μήπως όταν έρθει η ώρα εκείνη θα τις ψηφίσουν ή πολύ περισσότερο δεν θα έρθει η ώρα εκείνη επειδή θα έχουμε εκλογές;
Οι δύο συγκυβερνώντες έχουν εκτεθεί από τις δηλώσεις Σαμαρά ότι γνώριζαν τι θα κάνει. Ας πούμε όμως πως άλλαξαν γνώμη με την αντίδραση του κόσμου. Δεν είναι κάτι κακό αυτό. Αντιθέτως δηλώνει πως λαμβάνουν υπόψη τους τι συμβαίνει στην κοινωνία. Ας τους το πιστώσουμε λοιπόν. Τι θα κάνουν; Θα αφήσουν τον Σαμαρά να κυβερνά με νέα βασιλικά διατάγματα με τα οποία μάλιστα διαφωνούν; Ποιό είναι το όριο εκείνο της δημοκρατικής ευαισθησίας τους ή του φιλότιμου έστω, πέρα από το οποίο θα πουν «ως εδώ»;
Δεν υπάρχει ολίγον από Δημοκρατία όπως δεν υπάρχει ολίγον έγκυος γυναίκα. Μόνο ολίγον από γιουβέτσι. Αν λοιπόν Κουβέλης και Βενιζέλος δεν απαιτήσουν να γίνουν ξεκάθαρα τα πράγματα, όχι για την ΕΡΤ, αλλά για το αν η χώρα αυτή μπορεί να κυβερνιέται με «αποφασίζω και διατάζω» ,τότε αυτή όλη η ιστορία δεν είναι τίποτα άλλο από ένα επικοινωνιακό γιουβέτσι. Το οποίο βέβαια όλοι μαζί έφτιαξαν και θα φάνε.

Keywords
Τυχαία Θέματα