Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τους πανηγυρισμούς Μητσοτάκη-Πανηγυρίζει με «ξένα κόλλυβα»

Το τηλεοπτικό μήνυμα για την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, που θέλησε να ξαναγράψει την ιστορία παρουσιάζοντας το «άσπρο – μαύρο» ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων τις αντιπολίτευσης.  Μάλιστα οι  αιχμές προς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έμειναν αναπάντητες από την Κουμουνδούρου, η οποία μέσω του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία,

Νάσου Ηλιόπουλου, απάντησε στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Ο κ. Μητσοτάκης, που εδώ και 15 μέρες κρύβεται για να μην απαντήσει για τις υποκλοπές που οργάνωσε η κυβέρνησή του, σήμερα πανηγυρίζει για κάτι που είχε αποφασιστεί ένα χρόνο πριν την εκλογή του. Ο πιο αδίστακτος και χυδαίος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης, αυτός που θα μείνει στην ιστορία για το πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα και την κακοποίηση του κράτους δικαίου απηύθυνε σήμερα μια προεκλογική ομιλία με ξαναζεσταμένα ψέματα. Ο κ. Μητσοτάκης εκπροσωπεί τις δυνάμεις που χρεωκόπησαν τη χώρα, που σε ολόκληρη την περίοδο 2015-19 υποστήριζαν το ΔΝΤ, τον Σόιμπλε και τους πιο ακραίους των δανειστών που επιθυμούσαν την παραδειγματική τιμωρία του ελληνικού λαού. Στήριζε αυτούς που διαρκώς ζητούσαν νέα μέτρα χωρίς ποτέ να παραδεχτούν τις αποτυχίες τους. Μέχρι τέλους ζητούσε “πιστοληπτική γραμμή στήριξης”. Δηλαδή νέο μνημόνιο. Με μία φράση ήταν και παραμένει εκπρόσωπος της χρεοκοπίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε το 2019 να παραδώσει μια χώρα με 37 δις στα δημόσια ταμεία, με ρυθμισμένο το χρέος, με 12 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, με μειωμένη κατά 10% την ανεργία, ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναφορά κανόνων στην αγορά εργασίας και πραγματική στήριξη του ΕΣΥ και του κοινωνικού κράτους. Στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη που τρώει από τα έτοιμα, η φτώχεια αυξάνεται ξανά, καταγράφουμε διαρκώς αρνητικά ρεκόρ στην ακρίβεια και για την τεράστια πλειοψηφία των πολιτών ο μήνας δεν βγαίνει. Ο εφιάλτης Μητσοτάκη σύντομα θα κλείσει και οι πολίτες θα ανοίξουν μια νέα σελίδα δημοκρατικής και κοινωνικής αναγέννησης. Η ιστορία θα φερθεί δίκαια στον Μητσοτάκη και το όνομά του θα γραφτεί πολύ ψηλά στη λίστα αυτών που για το δικό τους και μόνο συμφέρον δεν δίστασαν να βλάψουν τη χώρα».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας σημειώνει πως «Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα του πρωθυπουργού περί “ανάπτυξης και ευημερίας για όλους” καταρρέουν με τον πιο επίσημο τρόπο μπροστά στην ακρίβεια, τους μισθούς πείνας, τις νέες αυξήσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, τους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας, συνολικά μπροστά στην πολιτική που με σταθερότητα θυσιάζει τις ανάγκες των πολλών για την εξυπηρέτηση των λίγων. Όσο για τον δωδεκαετή κύκλο των μνημονίων αυτός, με ευθύνη τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, δεν έκλεισε ποτέ, το αντίθετο, άνοιξε ακόμα περισσότερο για να χωρέσει όχι μόνο τα παλιά, αλλά και τα νέα βάρη που επιβάλλουν στο λαό οι μόνιμες δεσμεύσεις της ΕΕ μαζί με αυτές του Ταμείου Ανάκαμψης, που αποτελεί το νέο «υπερμνημόνιο» σε βάρος του λαού. Σήμερα, το κρίσιμο είναι ο λαός μας, εξοπλισμένος με τα διδάγματα από τους μεγάλους αγώνες των προηγούμενων χρόνων, τους οποίους με απαράδεκτο τρόπο ο πρωθυπουργός συκοφαντεί, να δυναμώσει την πάλη του για αυξήσεις στους μισθούς, για ουσιαστική προστασία από την ακρίβεια, για κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων. Κυρίως, όμως, με τον αγώνα του σε συμπόρευση με το ΚΚΕ να ανοίξει τον δρόμο για τη μοναδική διέξοδο υπέρ των δικών του συμφερόντων ανατρέποντας τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ που υπηρετεί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και κάθε αστική κυβέρνηση».

«Η πανηγυρική δήλωση του πρωθυπουργού για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία τεκμηριώνει για άλλη μια φορά ότι έχουμε μία κυβέρνηση εκτός πραγματικότητας και έναν πρωθυπουργό που ζει σε παράλληλο σύμπαν. Με την οικονομία να καταγράφει έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών σχεδόν 11 δις και πάνω από 6 δις ταμειακό έλλειμμα για το επτάμηνο, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα έπρεπε να πανηγυρίζει, αλλά να απολογείται. Με το 45% των Ελλήνων να αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος και τους εγγεγραμμένους ανέργους σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία εγγεγραμμένης ανεργίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ) να αγγίζουν το 1 εκατομμύριο, η κυβέρνηση αντί να θριαμβολογεί θα έπρεπε ήδη να λογοδοτεί. Αυτό που δεν σχολίασε ο πρωθυπουργός στην ανακοίνωση του, είναι η υποχρέωση της Ελλάδας να επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2023. Προφανώς επειδή η έννοια «πλεόνασμα» είναι άγνωστη στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του, έπειτα από τρία χρόνια δίδυμων ελλειμμάτων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μείνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός των ελλειμμάτων, του δημόσιου χρέους, της κοινωνικής και οικονομικής καταστροφής, της αδιαφάνειας και της καταστρατήγησης βασικών αρχών του δημοκρατικού πολιτεύματος. Δυστυχώς, το «λογαριασμό» που δημιούργησε θα κληθούν να τον πληρώσουν οι επόμενες γενιές Ελλήνων, όταν ο ίδιος θα αποτελεί ένα θλιβερό παρελθόν», αναφέρει από την πλευρά της η Ελληνική Λύση.

Σε δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλη Κριθαρίδη, αναφέρεται «Ως ορόσημο παρουσιάζει η Κυβέρνηση την σημερινή μέρα, κάνοντας λόγο για δήθεν έξοδο της χώρας μας από την Ενισχυμένη Εποπτεία, την ώρα που οι πολίτες αντιμετωπίζουν μια όλο και πιο ενισχυμένη ανασφάλεια όσον αφορά τα οικονομικά τους. Φαίνεται πως ο Αύγουστος είναι για τους μνημονιακούς διαχρονικά, ο μήνας της “εξόδου”. “Έξοδο από τα μνημόνια” βάπτιζε τον Αύγουστο του 2018 ο κ. Τσίπρας βάζοντας μας στο 4ο μνημόνιο μέχρι το 2060. “Εξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία” βαπτίζει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης την νέα λιτότητα και λεηλασία που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες στο διαθέσιμο εισόδημα τους, με το 5ο πια μνημόνιο να είναι κι αυτό προ των πυλών με βάση και τα τραγικά δημόσια οικονομικά της χώρας. Την ίδια ώρα η ανεργία ακόμα και με τους δικούς τους δείκτες αυξάνεται, ο πληθωρισμός μεσουρανεί, το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος διαρκώς διογκώνονται και οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε για τα βασικά -απολύτως απαραίτητα- αγαθά τους. Αν όντως βγαίνουμε σήμερα κ. Μητσοτάκη από την Ενισχυμένη Εποπτεία σας καλούμε αύριο κιόλας να μειώσετε τον ΦΠΑ στο 15%, τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα κι αλλού, να θεσπίσετε μια Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού και των βασικών κοινωνικών επιδομάτων και να αυξήσετε τις χαμηλές συντάξεις. Αν όντως βγαίνουμε για μία ακόμα φορά από τα μνημόνια δεν μπορείτε να κρύβεστε πίσω από τα “δημοσιονομικά περιθώρια”. Δεν θα πράξετε φυσικά τίποτα από όλα αυτά. Γιατί όχι απλώς δεν τελείωσαν οι πολιτικές σας, της λιτότητας και της φτωχοποίησης, αλλά τις συνοδεύετε και με αυταρχισμό».

Keywords
Τυχαία Θέματα