Κατατίθεται η τροπολογία για την κρατική χρηματοδότηση

Τελικά με την εξαίρεση των άρθρων 134 (εσχάτη προδοσία), 138 (επιβουλή της ακεραιότητας της χώρας), 139 (προσβολή εναντίον της διεθνούς ειρήνης της χώρας) και 148 (διακεκριμένη κατασκοπεία) κατατίθεται, από τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, στη Βουλή, η τροπολογία για την αναστολή κρατικής χρηματοδότησης κομμάτων που κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Παραμένουν τα άρθρα 187 (εγκληματική οργάνωση) και 187Α (τρομοκρατικές πράξεις).

Η πολυαναμενόμενη τροπολογία προέκυψε

μετά τις ραγδαίες αποκαλύψεις για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής και έχει ήδη αποτελέσει πεδίο διαμάχης της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση. Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε δική του τροπολογία στην οποία βασικοί πυλώνες είναι η αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών που θα πρέπει να επικυρώνουν την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης.

Η τροπολογία, που είχε αρχικά κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «Ηλεκτρονική επιτήρηση υποδίκων, καταδίκων και κρατουμένων σε άδεια», τελικά θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος «Ρυθμίσεις θεμάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλες διατάξεις». Η αλλαγή έγινε διότι τελικά αναμένεται να σημειωθεί ολιγοήμερη καθυστέρηση στην κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σε ό,τι αφορά τη νομοθετική εξουσιοδότηση για αναστολή της χρηματοδότησης στους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών (και όχι στη Βουλή όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ), πηγές του υπουργείου Εσωτερικών εξηγούν ότι είναι νομικά προβληματικό να αποφασίζει η Βουλή για μια νομοθετική πράξη όπως η κρατική χρηματοδότηση. Η Βουλή νομοθετεί επί γενικών θεμάτων και όχι ενόψει ποινικής δίωξης, σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Δεν μπορεί η Βουλή να γνωμοδοτήσει προς τον υπουργό Εσωτερικών για μια διοικητική πράξη (όπως η χρηματοδότηση κομμάτων), η οποία καθορίζεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα