Καιρός: «Πέπλο» αφρικανικής σκόνης σε όλη τη χώρα – Άνεμοι τύπου Φοέν έως 9 μποφόρ σε πολλές περιοχές

Σημαντική θα είναι η αλλαγή του καιρού, καθώς το «ανοιξιάτικο καλοκαίρι» φαίνεται πως θα κάνει μία παύση και τη θέση του θα πάρουν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στο Ιόνια, το βόρειο Αιγαίο, τα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά.

Μάλιστα οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης, η οποία στα νότια θα παρουσιάζει αυξημένες συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα.

Ο καιρός
σήμερα

Σύμφωνα με την τελευταία πρόγνωση του καιρού της ΕΜΥ, στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και στο βόρειο Ιόνιο και τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά σποραδικές καταιγίδες.

Βαθμιαία βελτίωση μετά το μεσημέρι. Στην υπόλοιπη χώρα αυξημένες νεφώσεις.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης με αυξημένες συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 και στα νότια 7 με 8 και στο Αιγαίο τοπικά 8 με 9 μποφόρ. Από το απόγευμα βαθμιαία στα δυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φτάσει στα βόρεια τους 22 με 23 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 24 με 27 και στη βόρεια Κρήτη τοπικά τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Tο ραντάρ με τον καιρό ΤΩΡΑ, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMSΆνεμοι τύπου Φοέν

Σύμφωνα με ανάρτηση του διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, σήμερα Τρίτη θα πνέουν άνεμοι τύπου Φοέν.

«Πολλές φορές έχουμε δει ανάλογες διαφορές ή ακόμη και μεγαλύτερες των 16°C μεταξύ της Βορειοδυτικής Ελλάδος και Νοτίων Νησιωτικών περιοχών, ειδικά στις περιπτώσεις όπου επικρατούν ισχυροί καταβατικοί νότιοι άνεμοι.

Φυσικά δεν αναφερόμαστε σε κάτι “πρωτοφανές”, όπως λ.χ. για τους σημερινούς 28 °C στο Ηράκλειο και τους 11 με 12°C στα βορειοδυτικά» αναφέρει ο κ. Κολυδάς.

«Αύριο Τρίτη (σ.σ. σήμερα) μπορεί να πιάσουμε ακόμη και υψηλότερες τιμές (τα 30αρια), αλλά δεν θα είναι πολλά, όπως αναφέρονται στον τύπο.

Οι τιμές αυτές θα περιοριστούν κυρίως στην Κρήτη, ή εκεί όπου σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και πάλι οι τοπικά ενισχυμένοι καταβατικοί άνεμοι τύπου Foen» σημειώνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα