Η Εύα Καϊλή «δίνει φτερά» στον ΣΥΡΙΖΑ – Πανικός στη ΝΔ, αμηχανία στο ΠΑΣΟΚ από το Qatargate

Το μεγάλο σκάνδαλο Qatar Gate με πρωταγωνίστρια την Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή φαίνεται πως είναι ικανό να προκαλέσει την απόλυτη ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Δύο δημοσιεύματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητες αυτές τις μέρες – και που αξίζει

να σημειωθεί πως δεν είναι μακριά από τη λογική της κυβέρνησης – αποτυπώνουν τον πολιτικό αντίκτυπο του σκανδάλου και αναδεικνύουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως τον μεγάλο κερδισμένο της υπόθεσης.

Στο άρθρο με τίτλο «Η 21η Δεκεμβρίου ημερομηνία «κλειδί» για την προκήρυξη εκλογών», ο Τάκης Χατζής εξηγεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει πολλαπώς ενισχυμένος από την υπόθεση Καϊλή και κάνει λόγο για έντονο προβληματισμό στο επιτελείο του πρωθυπουργού. Τόσο έντονο που δεν αποκλείει και έναν εκλογικό αιφνιδιασμό πολύ πριν την άνοιξη.

Γράφει αναλυτικά ο Τάκης Χατζής στο newpost.gr:

«Μετά την αποκάλυψη του μεγάλου σκανδάλου με πρωταγωνίστρια την Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή επικρατεί έντονος προβληματισμός -εκτός από την Χαριλάου Τρικούπη- και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πληροφορίες που έγιναν γνωστές υποστηρίζουν ότι χθεσινή κυλιόμενη έρευνα η οποία έφτασε στα χέρια του Πρωθυπουργού δείχνει σημαντική αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ το ποσοστό του οποίου δείχνει να είναι πλέον μονοψήφιο και φαίνεται ότι οι ψηφοφόροι του πάλαι ποτέ κραταιού κόμματος να μετακομίζουν κατά συντριπτικό ποσοστό στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το γεγονός αυτό όχι μόνο προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου αλλά φαίνεται ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αποτελέσει το έναυσμα για ουσιαστική αλλαγή του αρχικού σχεδιασμού για εκλογές την Άνοιξη.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δεν φαίνεται, προς το παρόν τουλάχιστον, να έχει λάβει οριστικές αποφάσεις. Είναι προφανές ότι προσπαθεί να κατανοήσει πλήρως και σε όλη του την έκταση για το τι ακριβώς συμβαίνει αλλά και να εκτιμήσει την κατάσταση η οποία θα μπορούσε να έχει δημιουργηθεί σε πέντε-έξη μήνες από σήμερα.

Ωστόσο όλοι αντιλαμβάνονται ότι η υπόθεση του Qatargate θα μπορούσε να εξελιχθεί στον βασικό εκείνο πολιτικό παράγοντα που θα «ψαλιδίσει» σημαντικά την διαφορά ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι το οποίο έχει αρχίσει ήδη να διαφαίνεται.

Η έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στα δυο μεγάλα κόμματα την οποία ήδη παρακολουθούμε καθημερινά προοιωνίζεται μια εξόχως σημαντική προεκλογική περίοδο με τα πιο ακραία χαρακτηριστικά πόλωσης. Αυτό δεν φαίνεται, προς ώρας, να εξυπηρετεί το Κυβερνών κόμμα. Αντιθέτως προσθέτει δυναμική στα κόμματα της Αντιπολιτεύσεως και κυρίως στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης»

Με την ίδια γραμμή και η… Καθημερινή

Για καθαρά οφέλη ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο και η παραπολιτική στήλη της Καθημερινής και διαπιστώνει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

«Το σκάνδαλο με την Εύα Καϊλή έχει πάντως άμεσο αντίκτυπο κατ’ αρχήν για τη χώρα, που δυσφημίζεται σφόδρα και αυτό θα έπρεπε να μη χαροποιεί κανέναν από κανένα κόμμα. Από εκεί και πέρα η σύλληψη και κράτηση της Καϊλή έγινε αντικείμενο σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης. Η Ν.Δ… θυμήθηκε το διεφθαρμένο ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ θυμήθηκε τώρα πως η Καϊλή… φλέρταρε με τη Ν.Δ. Αντικειμενικά το πρόβλημα το έχει η Χαριλάου Τρικούπη, καθώς το σκάνδαλο ξυπνάει κακές μνήμες του παρελθόντος.

Τέλος το… άνοιγμα

Ο αντίκτυπος ωστόσο του σκανδάλου επηρεάζει και τη Νέα Δημοκρατία εμμέσως. Αφορά τον ενδιάμεσο χώρο που εκφράζει η Καϊλή και ο οποίος φλέρταρε πάντα μαζί της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δεξιοί… αγρίεψαν και δεν θα είναι εύκολο να δεχθούν νέες μεταγραφές. Για παράδειγμα, εάν ο Λοβέρδος διαγραφεί κάποια στιγμή από το ΠΑΣΟΚ –το άφησε ανοικτό ο Ανδρουλάκης στην τελευταία Πολιτική Επιτροπή– θα έμενε χωρίς κόμμα, καθώς ο δρόμος προς τη Ν.Δ. έχει κλείσει.

Kερδισμένος

Με δεδομένα τα παραπάνω, το πιο κερδισμένο κόμμα από την υπόθεση Καϊλή είναι σίγουρα ο ΣΥΡΙΖΑ, που είχε φροντίσει εγκαίρως να καταγγείλει τα όσα είχε πει η ευρωβουλευτής, ενώ η προφυλακισθείσα ανήκε στο σκληρό αντισύριζα μέτωπο, το οποίο ράγισε και άλλο», διαβάζουμε χαρακτηριστικά στο προχθεσινό «Θεωρείο».

Keywords
Τυχαία Θέματα