Γάζα: Καταρρέουν οι συνομιλίες Ισραήλ – Χαμάς για κατάπαυση του πυρός

Καταρρέουν οι συνομιλίες για ενδεχόμενη νέα εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς έπειτα από επτά ημέρες οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε αδιέξοδο και ξεκίνησαν ξάνα οι ισραηλινές επιθέσεις στον παλαιστινιακό θύλακα.

Παρά την επανάληψη των αεροπορικών επιδρομών νωρίς το πρωί της Παρασκευής μετά από εκεχειρία μιας εβδομάδας, οι συνομιλίες συνεχίζονταν στο παρασκήνιο με την ελπίδα να παραταθεί

περαιτέρω η προσωρινή παύση των μαχών. Ωστόσο, ο εφιάλτης φαίνεται πως επιστρέφει για τα καλά σε Παλαιστίνη και Ισραήλ, μία εβδομάδα μετά την πρώτη συμφωνία για προσωρινή εκεχειρία, σύμφωνα με το BBC.

Λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας, το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χαμάς για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός και, ως εκ τούτου, το IDF  εξαπέλυσε μπαράζ βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, η Χαμάς, «έριξε ρουκέτες» παραβιάζοντας τη συμφωνία. Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού σημείωσε στο Twitter ότι «οι μάχες ξανάρχισαν στη Λωρίδα της Γάζας.  Από τις 07:00 η Πολεμική Αεροπορία σε συνεργασία με τα μαχητικά τμήματα επιτέθηκε σε πάνω από 200 τρομοκρατικούς στόχους στη Λωρίδα της Γάζας. Τις τελευταίες ώρες, αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας επιτέθηκαν σε μια σειρά τρομοκρατικών στόχων σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας και στα νότια, στο Khan Yunis και στο Rafih».

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, σήμερα (01/12) πάνω από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, τα νοσοκομεία της Γάζας που ήδη είναι στα όρια των δυνατοτήτων τους, άρχισαν ξανά να γεμίζουν επικίνδυνα με τραυματίες.

Από το πρωί της Παρασκευής, πάνω από 100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις, ενώ ο ισραηλινός στρατός έριξε φυλλάδια προειδοποιώντας τους κατοίκους σε περιοχές της νότιας Γάζας να φύγουν για την ασφάλειά τους.

«Θανατική ποινή για τα παιδιά»

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις καταδίκασαν το τέλος της προσωρινής επταήμερης κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Η Save the Children λέει ότι πρόκειται για “θανατική ποινή για παιδιά στη Γάζα” και ότι υπάρχουν ήδη αναφορές για τραυματίες μετά την επανέναρξη των μαχών σήμερα το πρωί. Η οργάνωση λέει ότι η έλλειψη καυσίμων και οι ζημιές στις υποδομές εμποδίζουν την είσοδο των προμηθειών. Εκτιμούν ότι 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα