Φρένο στις κατασχέσεις – φοβούνται νέο κύμα αναλήψεων

Φρένο στο μπαράζ κατασχέσεων λογαριασμών ακόμη και για μικροποσά συζητούν να βάλουν οι τράπεζες προκειμένου να αποφύγουν νέο επιζήμιο κύμα αναλήψεων.

Οι τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με μαζικά αιτήματα κατασχέσεων που, κατά περιπτώσεις, αφορούν οφειλές της τάξης των 5 και 10 ευρώ, ενώ στόχος είναι να μπει ένα όριο (π.χ. 50 ευρώ) κάτω από το οποίο δεν θα διεκπεραιώνονται παρόμοια αιτήματα.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή»

σε δημοσίευμά της, το εν λόγω θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τραπεζών.

Ο χορός των κατασχέσεων

Στη συζήτηση αποκαλύφθηκε ένα παραλήρημα κατασχέσεων, στο οποίο παίρνουν μέρος ακόμα και οι δήμοι της χώρας, οι οποίοι αποστέλλουν κατασχετήρια για οφειλές από κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας, πρόστιμα για εκπρόθεσμες πληρωμές κλήσεων ή ακόμα και οφειλές για τέλη της τάξης των 3 ευρώ, όπως το τέλος Νεκροταφείου.

Το γεγονός μάλιστα ότι το αίτημα για κατάσχεση μπορεί να αφορά υποθέσεις που ανατρέχουν πίσω ακόμη και μια εικοσαετία, όπως είναι μια κλήση ή το πρόστιμο για μια κλήση, η οποία πληρώθηκε μεν, αλλά εκπρόθεσμα, έχει δημιουργήσει μια χαοτική κατάσταση που τροφοδοτεί ανησυχία από την πλευρά των καταθετών για ανεξέλεγκτες κατασχέσεις.

Οι τράπεζες καλούνται καθημερινά να διεκπεραιώνουν παρόμοια αιτήματα, που καταφθάνουν βροχή στα αρμόδια τμήματα, φθάνοντας συνολικά από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Αύγουστο τις 80.000. Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν τη σχετική διαδικασία, διασφαλίζοντας την τήρηση του νόμου για το ακατάσχετο του μισθού ή της σύνταξης και μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ ή των 2.000 ευρώ εάν πρόκειται για κοινό λογαριασμό.

Από την πλευρά των τραπεζών εκφράζεται ο φόβος ότι οι εξελίξεις μπορεί να οδηγήσουν σημαντική μερίδα καταθετών σε αναλήψεις ακόμη και των λιγοστών αποταμιεύσεων που έχουν σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου ή λογαριασμούς μισθοδοσίας σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την κατάσχεση για μια μικρή ή μεγάλη οφειλή, την οποία αδυνατούν να εξυπηρετήσουν.

Αν και η πλειοψηφία των πολιτών που έχουν οφειλές προς το Δημόσιο δεν έχει τραπεζικές καταθέσεις, το ενδεχόμενο μιας ανεξέλεγκτης αντίδρασης υπό το κράτος πανικού δεν μπορεί να αποκλειστεί, με αποτέλεσμα να αναζητούνται λύσεις που δεν θα πλήξουν το επίπεδο των αποταμιεύσεων στο σύστημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα