Εξαρθρώθηκαν κυκλώματα λαθρεμπορίας καυσίμων

Ενώπιων του εισαγγελέα αναμένεται να οδηγηθούν οι δέκα συλληφθέντες για λαθρεμπορία μεγάλων ποσοτήτων υγρών καυσίμων, μέσω εικονικών τιμολογίων και παραστατικών.

Οι συλλήψεις έγιναν έπειτα από συστηματική αστυνομική έρευνα το τελευταίο εξάμηνο. Σε βάρος των συλληφθέντων, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για παραβάσεις της τελωνειακής και φορολογικής νομοθεσίας, για απάτη μέσω υπολογιστή, για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και άλλα συναφή αδικήματα.

Οι δράστες

αποτελούν προέδρους, διαχειριστές, νόμιμους εκπροσώπους ή υπαλλήλους εταιρειών και επιχειρήσεων εμπορίας και διάθεσης υγρών καυσίμων. Επίσης ένας από τους συλληφθέντες είναι λογιστής σε εμπλεκόμενη εταιρεία, ενώ ένας ακόμη εμφανίζεται και ως «κρυφο-υποκρυπτόμενος» εκμεταλλευτής τριών ομοειδών εταιρειών εμπορίας υγρών καυσίμων.

Πως δρούσαν

Τα τρία οργανωμένα κυκλώματα λειτουργούσαν με συγκεκριμένο τρόπο. Με τη μέθοδο της εικονικής τιμολόγησης και της έκδοσης ανακριβών ή ψευδών φορολογικών παραστατικών εμπορευόντουσαν μεγάλες ποσότητες λαθραίων καυσίμων.

Μάλιστα, η διάθεση των καυσίμων στην αγορά χρησιμοποιούσαν συνεργαζόμενα πρατήρια και επιχειρήσεις υγρών καυσίμων καθώς και πρατήρια εμφανούς ή «αφανούς» ιδιοκτησίας μελών των κυκλωμάτων ή συνεργατών τους. Οι ίδιο κατάφερναν με αυτό τον τρόπο να αποκομίζουν τεράστια χρηματικά ποσά, ενώ η απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο ξεπερνά τα 4 εκατ. ευρώ.



Keywords
Τυχαία Θέματα