Έβαζαν στο Αττικό μετρό τα δικά τους παιδιά

Ποινικές διώξεις σε βάρος πρώην μελών της διοίκησης της εταιρείας Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας (ΑΜΕΛ) την περίοδο 2008-2009 άσκησε η εισαγγελία.

Οι διώξεις αφορούν την κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία κατά συναυτουργία και κατ΄εξακολούθηση, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 και στρέφεται κατά δέκα πρώην μελών του ΔΣ την επίμαχη περίοδο.
Πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης αποτελεί κόλαφο

για τα πρώην μέλη του ΔΣ της εταιρείας. Το πόρισμα αφορά τη χρονική περίοδο 2005-2009 και διαπιστώνονταν υπεράριθμες προσλήψεις υπαλλήλων με αποκορύφωμα τους δύο μήνες πριν από τις εκλογές του 2009.

Στο πόρισμα γίνεται λόγος για «αθρόες, καθαρά ρουσφετολογικές προσλήψεις». Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο πριν από τις εκλογές του 2009 σε διάστημα μόλις 23 ημερών προσελήφθησαν 210 εργαζόμενοι.

Να σημειωθεί ότι όπως επισημαίνεται στο πόρισμα η πρακτική των αθρόων προσλήψεων είχε ως αποτέλεσμα να εμφανιστεί για πρώτη φορά έλλειμμα πάνω από 22 εκατομμύρια ευρώ. Η αναλογία του κόστους μισθοδοσίας προς τα συνολικά έσοδα αυξήθηκε σε 74% το 2009 από 48% που ήταν το 2007.

Στο πόρισμα εντοπίζονται κοινά χαρακτηριστικά των προσληφθέντων, όπως καταγωγή από συγκεκριμένες περιοχές, ενώ ειδική μνεία γίνεται σε 17 περιπτώσεις που έγινε πρόσληψη παρά την αρνητική αξιολόγηση στελεχών της ΑΜΕΛ.


Keywords
Τυχαία Θέματα