Έτοιμοι για κάθοδο στην Αθήνα οι αγρότες – Την Τρίτη οι αποφάσεις για κλείσιμο των Εθνικών Οδών α λα Γαλλία

Με εικόνες ανάλογες από αυτές που έχουν ήδη καταγραφεί σε Γαλλία, δηλαδή με τα τρακτέρ να «πολιορκούν» τους δρόμους του Παρισιού, απειλούν και οι αγρότες στην Ελλάδα αφού, την Τρίτη (06/02), αναμένεται να αποφασίσουν την ενίσχυση των κινητοποιήσεών τους.

Επισημαίνεται ότι στις 18:00 της Δευτέρας (05/02) συνεδρίασε το μπλόκο του Πλατυκάμπου, κάτι που μάλλον θα έχει προπαρασκευαστικό χαρακτήρα ενόψει της αυριανής πανελλαδικής

αγροτικής σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στις 12:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας, έξω από τη Λάρισα.

Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, ανέφερε: «Αύριο, στη Νίκαια της Λάρισας θα έρθουν μπλόκα απ’ όλη τη χώρα και εκεί θα αποφασίσουμε από κοινού τις δράσεις μας, πώς θα χειριστούμε την κατάσταση μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού που δεν μας ικανοποιούν, γι’ αυτό και συνεχίζουμε με πρόταση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων».

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Να βγούμε με τα τρακτέρ στην Εθνική Οδό, που είναι αναφαίρετο και συνταγματικό δικαίωμά μας. […] Θα προχωρήσουμε σε δράσεις μέσα στις πόλεις, θα δούμε για συλλαλητήριο στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, μαζί με πολύωρους και πιο έντονους αποκλεισμούς στην Εθνική Οδό, ώστε να ασκήσουμε πιο αποτελεσματική πίεση στην κυβέρνηση».

Επίσης, από την πλευρά του, ο αγροτοσυνδικαλιστής, Χρήστος Σιδερόπουλος, είπε: «Έχουμε μεγάλη υποχρέωση να υποδεχτούμε αύριο συναδέλφους από όλα τα μπλόκα, ενημερώσαμε όσους έπρεπε, τα αιτήματα είναι κοινά σε όλη την Ελλάδα. Προέχουν για εμάς τα νερά της Κάρλας, είναι ένα ιδιαίτερο θέμα με συγκεκριμένες απαιτήσεις. Αύριο θα απευθύνουμε προσκλητήριο για αλλαγή του αγώνα μας, ώστε να πιέσουμε την Πολιτεία να αλλάξει αποφάσεις. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια να δείξουμε σεβασμό, αλλά η ανάγκη μας οδηγεί να δούμε και εδώ εικόνες Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας».

Στα μπλόκα οι αγρότες

Στα Τρίκαλα αγρότες με τα τρακτέρ τους από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει έχουν κατακλύσει την πόλη, όπου συναντήθηκαν με την αντιπεριφερειάρχη Χρύσα Ντιντή, στην οποία υπέβαλαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Είναι μαζί τους αγρότες από τα μπλόκα της Θεσσαλίας, από πληγείσες περιοχές αλλά και φοιτητές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις σπουδές τους λόγω των πλημμυρών του Σεπτεμβρίου. Όπως ανέφεραν οι αγρότες στην ΕΡΤ «δεν θα φύγουν από τα μπλόκα εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, καθώς οι ίδιοι έχουν ετοιμάσει τους φακέλους με τις ζημιές που έχουν υποστεί και πολλές φορές ξεπερνάνε τις 100.000 ευρώ, ενώ η πρώτη αρωγή που έχουν πάρει αγγίζει τις 2.000 ευρώ.

Χαλκιδική: Φραγμός στην Εθνική Θεσσαλονίκης – Μουδανιών από την αστυνομία

Στο μπλόκο τους στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Κασσάνδρας, στο ύψος των Νέων Μουδανιών επιστρέφουν οι αγρότες που εμποδίστηκαν από κλούβες των ΜΑΤ στο ύψος του Λακκώματος, στην προσπάθειά τους να φτάσουν με περίπου 40 τρακτέρ, στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καταθέσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Βασικό πρόβλημα των αγροτών της Χαλκιδικής είναι η ακαρπία στην ελιά με τη ζημιά που έχουν υποστεί να ξεπερνάει τα 300 εκατ. ευρώ.

«Ο πρωθυπουργός στις 20 Ιουνίου επισκέφθηκε την Χαλκιδική και είπε ότι γνωρίζει το πρόβλημα του πράσινου “χρυσού”. Περιμένουμε την προεκλογική του δήλωση να την κάνει πραγματικότητα» δήλωσε στο Κόκκινο ο Χρήστος Τσιπέλης, πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Ορμύλιας.

«Εμείς θέλαμε να παραδώσουμε τα αιτήματα μας στο γραφείο του πρωθυπουργού στο ΥΜΑΘ, κάτι που δεν μας επιτρέπει η κυβέρνηση» σημείωσε σχετικά με τον αστυνομικό φραγμό.

Οι αγρότες εμφανίζονται ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με τον υφυπουργό Εσωτερικών και αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθη Κωνσταντινίδη, στον οποίο επιρρίπτουν ευθύνες ότι αρνήθηκε να συναντήσει έστω και αντιπροσωπεία τους, η οποία ήθελε να τους παραδώσει ψήφισμα.

«Εκλαμβάνουμε ως άρνηση του υπουργού να μας δεχτεί την απόρριψη του αιτήματός μας να φτάσουμε με τα τρακτέρ μας στη Θέρμη. Αντιλαμβανόμαστε την επιβάρυνση του κυκλοφοριακού της Θεσσαλονίκης εξαιτίας των έργων του fly over. Γι’ αυτό προτείναμε να μην μπουν τα τρακτέρ στην πόλη και να φτάσει στο υπουργείο αντιπροσωπεία μας με ΙΧ. Δυστυχώς, ούτε αυτό το αίτημα έγινε δεκτό. Γυρίζουμε στο μπλόκο μας και συνεχίζουμε τον αγώνα μας», είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλυβών Χαλκιδικής Θανάσης Χαλάτης.

Υπενθυμίζεται ότι στο Λάκκωμα στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Μουδανιών, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με αστυνομικούς, οι οποίοι δεν τους επιτρέπουν να μπουν στην πόλη. Μάλισταν επιχείρησαν να σπάσουν το μπλόκο της ΕΛΑΣ μέσα από τα χωράφια.

Σημειώνεται ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Χαλκιδικής είχαν ξεκινήσει νωρίς το πρωί από το μπλόκο των Νέων Μουδανιών για να περικυκλώσουν το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και να επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Μακεδονία», οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής από το 2021 αγωνίζονται για να αποζημιωθεί η ακαρπία στην ελιά ωστόσο ακόμη δεν έχει υπάρξει κανένα μέτρο. Όπως λένε, η ζημιά που έχουν υποστεί είναι πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ ενώ παράλληλα ζητούν την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για να αποζημιώνεται η ακαρπία της ελιάς σε προανθικό στάδιο.

Οι αγρότες της περιοχής είχαν αποκλείσει χτες με περίπου 120 τρακτέρ για περίπου δέκα ώρες τον κόμβο των Μουδανιών.

Παύλος Μαρινάκης: «Δεν εξετάζονται νέα μέτρα»

Απέκλεισε, τη Δευτέρα (05/02), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, το ενδεχόμενο επιπρόσθετων μέτρων για τη στήριξη των αγροτών.

Χαρακτηριστικά, κατά την καθιερωμένη τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Παύλος Μαρινάκης – μεταξύ άλλων – ανέφερε: «Η κυβέρνηση στηρίζει ενεργά τον αγροτικό κόσμο, μια από τις μεγαλύτερες “βιομηχανίες” της χώρας που συμβάλλει σημαντικά και στην αύξηση του ΑΕΠ, αλλά και στην κάλυψη των εγχώριων επισιτιστικών αναγκών».

Ο Παύλος Μαρινάκης, επίσης, σημείωσε: «Έχουμε δεσμευθεί πως όσο διαρκεί η πληθωριστική κρίση, θα στηρίζουμε τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες, με λελογισμένα μέτρα που δεν υπερβαίνουν τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Η οικονομία της χώρας βελτιώνεται γι’ αυτό και είμαστε σε θέση να διαθέσουμε αυτό το πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των αγροτών. Οι πόροι, όμως, που έχουμε στην διάθεσή μας δεν είναι ανεξάντλητοι γι’ αυτό και δεν εξετάζονται επιπρόσθετα μέτρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έτοιμοι, Αθήνα, Τρίτη, Εθνικών Οδών, Γαλλία,etoimoi, athina, triti, ethnikon odon, gallia