Έκκρυθμη η κατάσταση στην Αίγυπτο – Επιθέσεις ισλαμιστών σε Σουέζ και Σινά

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι επαρχίες του νοτίου Σινά και του Σουέζ, αφού ένοπλοι ισλαμιστές επιτέθηκαν στο αεροδρόμιο της πόλης Ελ Αρίς. Εξαπέλυσαν και επιθέσεις σε αστυνομικά και στρατιωτικά φυλάκια στο βόρειο Σινά, προκαλώντας το θάνατο ενός στρατιώτη και τον τραυματισμό άλλων δύο.

Ο στρατός της Αιγύπτου διεμήνυσε ότι θα εγγυηθεί το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά,

καθώς αναμένονται μαζικές συγκεντρώσεις, μετά την προσευχή της Παρασκευής, με έκκληση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αλ Αχράμ», στρατιωτικός διοικητής δήλωσε ότι η «κατάσταση ετοιμότητας» ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο στις επαρχίες του Νοτίου Σινά και του Σουέζ.

Το πρωί της Παρασκευής, ένοπλοι ισλαμιστές επιτέθηκαν σε αστυνομικά και στρατιωτικά φυλάκια σε πολλές πόλεις στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου του Σινά. Μετά τις επιδρομές, η Αίγυπτος έκλεισε επ” αόριστον το μεθοριακό πέρασμα με τη Λωρίδα της Γάζας στη Ράφα, όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο. Πολλοί ισλαμιστές έχουν απειλήσει δημοσίως με επιθέσεις σε αντίποινα για την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι από την προεδρία της Αιγύπτου.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα κάλεσε τους πολίτες σε μαζικές διαδηλώσεις σε όλη την Αίγυπτο. «Μετά την προσευχή της Παρασκευής, να βγουν από τα τζαμιά και να απορρίψουν το πραξικόπημα που αντιτίθεται στη θέλησή τους» αναφέρει στην ιστοσελίδα της.

Προηγήθηκαν συλλήψεις πολλών ανώτερων αξιωματούχων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, αφότου επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, Αμπντέλ-Φατάχ αλ-Σίσι, ανακοίνωσε την απομάκρυνση του Μόρσι από την εξουσία, ως απόρροια των δυναμικών διαδηλώσεων των πολιτών που ζητούσαν να παραιτηθεί. Σύμφωνα με το Reuters, o Μοχάμεντ Μόρσι κρατείται στο υπουργείο Άμυνας της Αιγύπτου.

Εισαγγελική έρευνα θα διενεργηθεί για τις κατηγορίες σε βάρος του Μόρσι, του ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μπαντί (του οποίου η σύλληψη έχει διαψευσθεί) και άλλων 34 στελεχών της Αδελφότητας και συμμάχων τους, όπως μετέδωσε το αιγυπτιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, MENA.

Ο προσωρινός πρόεδρος της Αιγύπτου, Αντλί Μανσούρ, κάλεσε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα να συμμετάσχει σε ευρύ εθνικό διάλογο. «Η Μουσουλμανική Αδελφότητα καλείται να συμμετάσχει στην πολιτική ζωή του τόπου και δεν πρόκειται να αποκλειστεί. Εάν απαντήσουν στην έκκληση, θα τους καλωσορίσουμε», είπε ο Αντλί Μανσούρ. Η Αδελφότητα απέρριψε την πρόταση διαλόγου και καταδίκασε τις συλλήψεις των μελών της.

Αμερικανικές πιέσεις στην Αίγυπτο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε συνομιλίες την Πέμπτη με κορυφαίους συμβούλους στον Λευκό Οίκο για την κατάσταση στην Αίγυπτο, μετά την ανατροπή του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της χώρας από το στρατό, την οποία η Ουάσινγκτον απέφυγε να χαρακτηρίσει πραξικόπημα, σύμφωνα με το Reuters.

Το ίδιο πρακτορείο αναφέρει ότι ο Μπαράκ Ομπάμα ασκεί πιέσεις ώστε να υπάρξει μια διαφανής πολιτική διαδικασία, που θα περιλαμβάνει όλες τις πλευρές, ευελπιστεί ότι ο στρατός θα αποφύγει τις αυθαίρετες συλλήψεις του Μόρσι και των υποστηρικτών του, ενώ επισημαίνει την ανάγκη να αποφευχθούν οι βιαιότητες.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι αξιωματούχοι της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας ασκούν πιέσεις στους αιγυπτίους αξιωματούχους να υπάρξει άμεσα μια δημοκρατική κυβέρνηση.

Η στάση των Ηνωμένων Εθνών

Η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι εξέφρασε ανησυχία για τις πληροφορίες ότι στην Αίγυπτο έχουν τεθεί υπό κράτηση ανώτατα στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων, όμως απέφυγε να μιλήσει για πραξικόπημα.

Ο Ρούπερτ Κόλβιλ, εκπρόσωπος της Ν. Πιλάι, τόνισε ότι πρέπει να έχουν διαπραχθεί συγκεκριμένα εγκλήματα για να δικαιολογηθούν οι συγκεκριμένες συλλήψεις και πως η νέα αιγυπτιακή ηγεσία πρέπει να αποσαφηνίσει γιατί κρατούνται τα άτομα αυτά ή να αφεθούν ελεύθερα.

Σημείωσε, επίσης, ότι πρέπει να ερευνηθούν οι πληροφορίες για οργανωμένες σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον γυναικών που διαδηλώνουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα