Δυσάρεστη έκπληξη για Μητσοτάκη η δημοσκόπηση της MRB

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα της MRB, που διενεργήθηκε το διάστημα 31 Οκτωβρίου – 2 Νοεμβρίου και παρουσιάστηκε απόψε, η διαφορά ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα διαμορφώνεται στο 6,1%, ενώ στην τελευταία δημοσκόπηση (Οκτώβριος 2022) η διαφορά ήταν 6,8% και σε εκείνη του Σεπτεμβρίου 7%.

Στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. συγκεντρώνει 29,1% έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ακολουθεί

το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. με 11,5%, το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 4,3% και το ΜέΡΑ25 με 3%, ενώ το κόμμα Έλληνες φαίνεται να συγκεντρώνει 2,6%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 18% των ερωτηθέντων.

Η  φθορά  του πρωθυπουργού 

Το πιο σημαντικό εύρημα όμως της δημοσκόπησης, είναι η σημαντική φθορά του Κυριάκου Μητσοτάκη, δείγμα ότι η κοινωνία πλέον του έχει γυρίσει την πλάτη και δεν τον εμπιστεύεται. Σε αντίθεση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, να θεωρείται ως καταλληλότερος. Συγκεκριμένα, στην παρούσα έρευνα, ο Κυρ. Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος για το 38,1% (38,5% στην προηγούμενη και 38,9% στην αμέσως προηγούμενη), ενώ ο Αλέξης Τσίπρας, που εμφανίζεται να θεωρείται καταλληλότερος για το 29,2% από 28,8% την προηγούμενη και 29% στην αμέσως προηγούμενη έρευνα. Παράλληλα όσο αφορά το αγκάθι της οικονομίας, της διαφάνειας/ διαφθοράς και της ακρίβειας για τα ελληνικά νοικοκυριά, η έρευνα έδειξε ότι οι πολίτες θεωρούν ότι εκείνος που μπορεί να τα διαχειριστεί καλύτερα είναι ο Αλ. Τσίπρα κατά 30,6% σε θέματα ακρίβειας / αισχροκέρδειας, συγκριτικά με τον Κυρ. Μητσοτάκη που συγκεντρώνει 29,4%. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως βγάζει περισσότερη εμπιστοσύνη και σε θέματα στήριξης εισοδήματος των μικρομεσαίων, όπου προηγείται με 34,7%. Απ’ την άλλη ο πρωθυπουργός θεωρείται καταλληλότερος απ’ τους ερωτηθέντες για θέματα ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας με 37,6% έναντι 27% του Αλ. Τσίπρα.

Η ακρίβεια αναδεικνύεται το βασικότερο θέμα που απασχολεί τους πολίτες με ποσοστό 51,9%.
Ενδιαφέρον έχει η διαπίστωση πως το 61,1% των ερωτηθέντων δεν θεωρεί πως το λεγόμενο «καλάθι του νοικοκυριού», που έχει πολυδιαφημίσει η κυβέρνηση, θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Ως προς τα σκάνδαλα που απασχολούν την επικαιρότητα, δηλαδή τις υποκλοπές και την υπόθεση του βουλευτή Ανδρέα Πάτση που αγόραζε «κοψοχρονιά» «κόκκινα» δάνεια πολιτών, το 81,4% απαντά αρκετά και πολύ.

Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι το 65,6% των ερωτηθέντων πιστεύει πως το κόμμα της Ν.Δ. γνώριζε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Α. Πάτση αρκετό καιρό πριν από τη διαγραφή του, εννοώντας πολλούς μήνες πριν.

Keywords
Τυχαία Θέματα