Διπλωματικός μαραθώνιος για το Μεσανατολικό-Σε καταφύγιο Μπλίνκεν και Νετανάχιου

Επεισοδιακά εξελίχθηκε η συνεδρία της ισραηλινής Βουλής, η οποία διεκόπη απότομα όταν ήχησαν σειρήνες σε Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ, εξαιτίας νέας επίθεσης της Χαμάς με ρουκέτες. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε συνάντηση με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, με τους δυο να σπεύδουν σε καταφύγιο, όπου παρέμειναν για περίπου πέντε λεπτά, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ.

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ και ο

υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μετέβησαν στο κέντρο διοίκησης του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας και συνέχισαν εκεί τις συζητήσεις τους, είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ύστατη προσπάθεια της διπλωματίας

Με την χερσαία επίθεση του Ισραήλ προ των πυλών και έντονη ανησυχία για γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, η διπλωματία έχει πάρει φωτιά σε όλα τα «στρατόπεδα».

Τη Δευτέρα τηλεφωνικές επικοινωνίες είχε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, τον Νετανιάχου αλλά και τον Ιρανό πρόεδρο Ραϊσι, ο οποίος φέρεται να του είπε ότι ο χρόνος για πολιτική λύση στην κρίση εξαντλείται.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας με το Νετανιάχου προσφέρθηκε να μεσολαβήσει για ειρηνική επίλυση.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν επικοινώνησε με τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια για το θέμα της απελευθέρωσης των ομήρων.

Ομολογία αποτυχίας απ’ την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ

Ο αρχηγός της Σιν Μπετ, ο Ρόνεν Μπαρ, ανέλαβε την ευθύνη για την αποτυχία της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ να αποτρέψει την πολύνεκρη επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.

«Παρά τις ενέργειές μας, δυστυχώς το Σάββατο (σ.σ. 7 Οκτωβρίου) δεν καταφέραμε να προειδοποιήσουμε εγκαίρως ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε την επίθεση», δήλωσε ο Μπαρ. «Ως επικεφαλής της υπηρεσίας, η ευθύνη για αυτήν την αποτυχία είναι δική μου. Θα υπάρξει χρόνος για να διεξάγουμε έρευνες. Τώρα βρισκόμαστε σε πόλεμο», τόνισε.

Χαμάς: «Αδύνατον να πει κανείς αν οι όμηροι είναι ακόμα ζωντανοί»

«Δεν ξέρω αν οι 199 όμηροι στα χέρια της Χαμάς στη Γάζα είναι ακόμα ζωντανοί», δήλωσε στο Sky News ο επικεφαλής των πολιτικών και διεθνών σχέσεων της Χαμάς, Μπασέμ Ναΐμ. ‘Οπως είπε είναι «αδύνατον» να επαληθευτεί αυτή τη στιγμή λόγω των σφοδρών βομβαρδισμών τους οποίους υφίσταται ο παλαιστινιακός θύλακας. «Έχουμε πει σε όλους τους μεσολαβητές ότι είμαστε έτοιμοι να απελευθερώσουμε όλους τους αμάχους ομήρους όταν σταματήσει η επίθεση εναντίον του λαού μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα