«Διαίρει και βασίλευε»

Οι φυσικές καταστροφές που φέρνει η κλιματική κρίση βρίσκουν την Ελλάδα χωρίς θωράκιση και την πλήττουν ανεπανόρθωτα. Οι διεθνείς οργανισμοί διαβεβαιώνουν ότι είμαστε η χώρα με τις περισσότερες καμένες εκτάσεις, αλλά και με τις μεγαλύτερες καταστροφές ανά δασική πυρκαγιά, σε σχέση με τις γειτονικές μας μεσογειακές χώρες με τις οποίες μοιραζόμαστε τις ίδιες κλιματικές συνθήκες.

Την ίδια ώρα η Ελλάδα οδηγείται στα ευρωπαϊκά δικαστήρια ως η μόνη ευρωπαϊκή

χώρα που δεν συμμορφώνεται με τις οδηγίες και της επιταγές της ΕΕ για την προσαρμογή της στις νέες δυσμενείς συνθήκες και τα ακραία φαινόμενα της κλιματικής κρίσης. Καθώς είμαστε η μόνη χώρα που δεν επικαιροποίησε και δεν αξιοποίησε, από το 2018, τα σχέδια κινδύνου πλημμυρών.

Η ακρίβεια φτωχοποιεί τους πολίτες στο κράτος με τις ακριβότερες τιμές και τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη. Αλλά οι υπεύθυνοι κερδοσκόποι απολαμβάνουν ασυλία…

Το σιδηροδρομικό δίκτυο καταρρέει και τα τρένα λειτουργούν χωρίς ασφαλιστικές δικλίδες. Τα πολύνεκρα σιδηροδρομικά δυστυχήματα όμως αποδίδονται σε ανθρώπινα λάθη.

Τα μεγάλα έργα υποδομής, όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης, καθυστερούν δεκαετίες με ευθύνη της κυβέρνησης. Με μόνα ωφελημένα τα μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα που κερδίζουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τις αποζημιώσεις που καταβάλλει το δημόσιο, εξ αιτίας των καθυστερήσεων που το ίδιο προκαλεί.

Το κοινωνικό κράτος στην υγεία, την παιδεία και τα εργασιακά αποδομείται εξ αιτίας των ιδιωτικοποιήσεων και οι πολίτες ωθούνται σε λύσεις ατομικής ευθύνης τύπου «Ο σώζων εαυτόν σωθήτω».

Το κράτος δικαίου και οι θεσμοί της δημοκρατίας υποχωρούν για να συγκαλυφθούν σκάνδαλα και παραβιάσεις της δημοκρατικής νομιμότητας από πλευράς κυβερνώντων.

Την ίδια ώρα η ελευθεροτυπία και η πολυφωνία καταργούνται και τα ΜΜΕ χειραγωγούνται για να προπαγανδίζουν την κυβερνητική πολιτική.

Οι πολίτες δυσφορούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία, όπως μαρτυρούν οι δημοσκοπήσεις και επισημαίνουν ότι η χώρα προχωρεί σε λάθος κατεύθυνση.

Την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντί να προσπαθεί να συνθέσει τις διαφορετικές αντιπολιτευόμενες φωνές και να συσπειρώσει ευρύτερες αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις απέναντι σε μια επικίνδυνη κυβέρνηση, διασπάται «εις τα εξ ων συνετέθη» και αποδυναμώνεται.

Ποιος ωφελείται, αλήθεια, από την κατάρρευση και τώρα τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αν όχι οι δυνάμεις της διαπλοκής;

Ποιος έχει συμφέρον να προκαλεί, να συντηρεί και να ενδυναμώνει τη διάλυση στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αν όχι τα διαπλεκόμενα συμφέροντα;

Η διχόνοια ανάμεσα στα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που τα κανάλια της διαπλοκής συντηρούν και προβάλλουν καθημερινά, περιστρέφεται γύρω από το ποιος υπονόμευσε τον Αλέξη Τσίπρα.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πέφτουν στην παγίδα και διχάζονται σε «καλούς και σε κακούς».

Όποιος γνωρίζει όμως τον Αλέξη Τσίπρα ξέρει καλά ότι δεν είναι ο ηγέτης που εκβιάζεται ή υπονομεύεται εκ των έσω.

Οι δυνάμεις της διαπλοκής, ελέγχοντας απόλυτα τον πλούτο, τα μέσα και την επικοινωνία στη χώρα, έκαναν καλά τη δουλειά.

Το σχέδιο με κωδικό «Διαίρει και βασίλευε», που οι Βρεττανοί αποικιοκράτες εφάρμοζαν για να κρατούν υπό την ηγεμονία τους τις αποικίες, για άλλη μια φορά στην Ιστορία πέτυχε τον στόχο του και έδωσε καρπούς.

Οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις που εκπροσωπούν το αντίπαλο δέος της διαπλεκόμενης Δεξιάς και που συσπειρώνονταν γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα, είναι σαφές ότι χρειάζεται ανασύνθεση και ανασύνταξη.

Με αυτήν την έννοια, ίσως το σοκ από την επώδυνη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ να σηματοδοτεί μια καινούργια αρχή.

Όσο η ανάγκη είναι που καθοδηγεί τις εξελίξεις και γίνεται ιστορία, τόσο το μεγάλο πολιτικό κενό που εντέχνως προκάλεσαν οι δυνάμεις της διαπλοκής για να λυμαίνονται ανεμπόδιστα τον τόπο, θα καλυφθεί σύντομα.

Πηγή: Tvxs

Keywords
Τυχαία Θέματα