Χάθηκε το έγγραφο το οποίο «σημάδεψε» την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης

Ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά έγγραφα, με βάση το οποίο διακηρύχτηκε η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, σύμφωνα με τον πρώην ηγέτη της Λευκορωσίας Stanislav Shushkevich έχει χαθεί.

Ο Shushkevich ανακάλυψε το έγγραφο έλειπε, ενώ εργαζόταν για τα απομνημονεύματά του. «Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς στην εξαφάνιση ενός εγγράφου τέτοιας αξίας, αλλά αυτό είναι γεγονός» δήλωσε ο Shushkevich στο Associated Press και συμπλήρωσε πως πιστεύει ότι το έγγραφο έχει κλαπεί, κατά πάσα

πιθανότητα με την πρόθεση της πώλησης σε κάποιο συλλέκτη.

Υπάλληλοι των κυβερνήσεων της Λευκορωσίας και της Ρωσίας που κυριαρχείται από τη συμμαχία των πρώην σοβιετικών χωρών επιβεβαίωσε αργά την Τετάρτη ότι έχουν μόνο τα αντίγραφα.

«Δεν ξέρουμε που είναι το πρωτότυπο», δήλωσε ο Vasily Ostreiko, ο επικεφαλής του τμήματος αρχείων της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών, η οποία έχει την έδρα της στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας.

Η Σοβιετική Ένωση εισήλθε στη σφαίρα του παρελθόντος στα τέλη του 1991, θέτοντας οριστικό τέλος στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου και του ιδεολογικού ανταγωνισμού που τον συνόδευσε. Πιο συγκεκριμένα στις 8 Δεκεμβρίου 1991, 18 ημέρες πριν την επίσημη διάλυση της ΕΣΣΔ και 17 ημέρες προτού ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ παραιτηθεί από την ηγεσία της έκπτωτης υπερδύναμης,ο τότε ηγέτης της Λευκορωσίας Shushkevich φιλοξένησε τον Πρόεδρο της Ρωσίας Boris Yeltsin και τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Leonid Kravchuk για έναν γύρο κρυφών συνομιλιών κοντά στο δάσος Belovezha. Οι τρεις ηγέτες συνυπέγραψαν μία συμφωνία η οποία όριζε πως «Η ΕΣΣΔ έχει πάψει να υπάρχει ως υποκείμενο διεθνούς νομοθεσίας και γεωπολιτικής πραγματικότητας», συμβάλλοντας στην αποτυχία των προσπαθειών Γκορμπατσόφ να διατηρήσει την Ένωση, και υποχρεώνοντάς τον να παραιτηθεί από την προεδρία της Σοβιετικής Ένωσης ανήμερα τα Χριστούγεννα, ομολογώντας παράλληλα την κατάργηση του αξιώματός του.
Στη συγκεκριμένη συμφωνία ανακοινώθηκε επίσης η δημιουργία της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών, μια χαλαρή συμμαχία κρατών ενωμένα μεταξύ τους με εννέα άλλες σοβιετικές δημοκρατίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα