Αποποιείται των ευθυνών του ο Κ. Σημίτης για την κατάσταση της χώρας

Νίπτει τα χείρας του ο πρώην πρωθυπουργός αναφορικά με τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας και τις ευθύνες των δικών του κυβερνήσεων. Σε ολοσέλιδο άρθρο του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ο πρώην πρωθυπουργός επισημαίνει ότι τα αίτια της δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας αποδίδεται όχι στη λανθασμένη πολιτική των κυβερνήσεων, αλλά στο λανθασμένο τρόπο που δημιουργήθηκε η νομισματική ένωση. Σαν η διαφθορά, οι μίζες, η απομύζηση του δημοσίου, οι κοινωνικές πολιτικές με δανεικά και ένα σωρό άλλα «επιτεύγματα» του εγχώριου

πολιτικού συστήματος, να μην υπήρξαν ποτέ επί των ημερών του.

Παράλληλα, ο κ. Σημίτης προτείνει «φυγή προς τα μπρος» προκειμένου να βγει η ΕΕ από την κρίση και τονίζει ότι, οι αποκλίσεις σε επίπεδο ανάπτυξης ανάμεσα στο βορρά και το νότο, η ασθενέστερη ανταγωνιστικότητα των κρατών της ευρωπαϊκής περιφέρειας και οι μεγάλες διαφορές στο εμπορικό ισοζύγιο πληρωμών τους «είναι μακράν οι πιο σημαντικοί λόγοι των συνεχώς αυξανόμενων χρεών τους και όχι η ανικανότητα των πολιτικών τους».

Επίσης ο κ. Σημίτης κάνει αναφορά και στην κριτική που δέχεται η χώρα για την ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.

Όπως υποστηρίζει η οικονομική και νομισματική ένωση «δεν είναι ένα κλαμπ αναπτυγμένων χωρών, αλλά πολύ περισσότερο ένα στάδιο ανάπτυξης των κρατών-μελών για την ενίσχυση της οικονομικής τους συνεργασίας σε πρώτη φάση και στη συνέχεια, στην ενίσχυση της οικονομικής σύγκλισης και στην εκμετάλλευση των ευκαιριών που παρουσιάζονται από την κατάργηση των συνόρων μεταξύ τους».

Ο κ. Σημίτης υπογραμμίζει την ανάγκη οικονομικής διακυβέρνησης και περισσότερης πολιτικής εμβάθυνσης. «Εκείνο που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση για τη δημιουργία νέων δομών… Το υπάρχον σύστημα και η ασκούμενη πολιτική στηρίζονται σε δυσκίνητα όργανα και προσανατολίζονται σε μικροπρόθεσμες σκέψεις και αποφάσεις. Το υπάρχον σύστημα είναι και για ένα ακόμη λόγο ακατάλληλο. Διότι οι αποφάσεις καίριας σημασίας χρειάζονται την ομοφωνία των κρατών μελών», σημειώνει.

Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός αναγνωρίζει την αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο θα έπρεπε πάντως να έρχονταν σε πρώτη προτεραιότητα στα μνημόνια, πριν ακόμη και από τα μέτρα λιτότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα