Απεργία υπαλλήλων του ΥΠΠΟ για να εμποδίσουν την εφαρμογή της αλλαγής λειτουργίας των πέντε μεγάλων μουσείων

Ο δρόμος για την εφαρμογή του ν. 5021/2023 που άλλαξε το καθεστώς λειτουργίας για τα πέντε μεγαλύτερα κρατικά μουσεία σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (νπδδ) περιμέναμε ότι θα ήταν μακρύς αλλά πλέον θα γίνει μακρύτερος. Κι αυτό επειδή ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων με απόφαση του ΔΣ που συνεδρίασε την περασμένη Τετάρτη 22.02.2023, αποφάσισε από κοινού με την Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων (ΠΕΣΑ), τον Πανελλήνιο Σύλλογο Υπαλλήλων Πτυχιούχων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης

Υπουργείου Πολιτισμού (ΠΑΣΥΠΑΤΕ) και τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) να κηρύξει απεργία-αποχή όλων των μελών τους, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, από τα καθήκοντα που αφορούν την εφαρμογή του εν λόγω νόμου.

Ο ν. 5021/2023 έχει βρει σφοδρή αντίδραση από το επιστημονικό και υπαλληλικό δυναμικό του υπουργείου Πολιτισμού καθώς, όπως υποστηρίζουν, ξηλώνεται η αρχαιολογική υπηρεσία και απαξιώνονται τα κρατικά μουσεία σε λέσχες για λουσάτες εκδηλώσεις της ελίτ.

Μπορεί η κυβέρνηση να διορίσει τα νέα διοικητικά συμβούλια των πέντε μεγαλύτερων μουσείων με προσωπικότητες της επιλογής της, ωστόσο απομένουν πολλά μέχρι να υλοποιηθεί ο νέος νόμος-έκτρωμα, όπως τον χαρακτηρίζουν οι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ και οι αρχαιολόγοι και δεν έχει βρει υποστηρικτές στην επιστημονική κοινότητα πλην ελαχίστων που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Η απεργία-αποχή από όλες τις πράξεις και τα καθήκοντα που οδηγούν στην εφαρμογή του επαίσχυντου νόμου, όπως σημειώνουν οι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ, ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή 24.02.2023 και θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες, έως την Παρασκευή 17.03.2023.

Η απεργία-αποχή των μονίμων και ΙΔΑΧ υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ αφορά τα ακόλουθα καθήκοντα και καλύπτει τους υπηρετούντες μέλη της ΠΕΣΑ, του ΠΑΣΥΠΑΤΕ και του ΣΕΑ σε όλες τις υπηρεσίες της χώρας:

* έκδοση πράξεων διορισμού διοικητικού συμβουλίου και γενικού διευθυντή των υπό σύσταση ΝΠΔΔ
* υποστήριξη λειτουργίας του ΔΣ των υπό σύσταση ΝΠΔΔ
* συμμετοχή σε ομάδες εργασίες, σύνταξη εγγράφων-εισηγήσεων και έκδοση διαπιστωτικών ή/και κανονιστικών αποφάσεων ή/και ατομικών διοικητικών πράξεων που σχετίζονται με θέματα σύστασης/κατάργησης ή ανακατανομής οργανικών θέσεων ή οιασδήποτε άλλης υπηρεσιακής μεταβολής κατ’ εφαρμογή του ν.5021/2023
* συμμετοχή σε επιτροπές καταγραφής αρχαιολογικών και άλλων συλλογών και αρχείων, καθώς και κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων και από κάθε υλική ενέργεια ή διοικητική διαδικασία που σχετίζεται με την διάθεση ή παραχώρηση των ανωτέρω, στα όργανα διοίκησης των υπό σύσταση ΝΠΔΔ κατ’ εφαρμογή του ν. 5021/2023.

Σε ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων μαζί με την ΠΕΣΑ, τον ΠΑΣΥΠΑΤΕ και τον ΣΕΑ σημειώνει ότι το προβλεπόμενο από τον νόμο σχετικό εξώδικο κοινοποιήθηκε την Παρασκευή 24.2.2023 στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εσωτερικών, καθώς και στην Προεδρία της Κυβέρνησης.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις επισημαίνουν άλλη μία φορά την εναντίωσή τους στον νόμο που αποσπά τα πέντε μεγάλα κρατικά μουσεία από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τα μετατρέπει σε νπδδ με διορισμένα από τον εκάστοτε υπουργό διοικητικά συμβούλια και προωθεί την εμπορευματική λειτουργία τους σε βάρος του επιστημονικού, εκπαιδευτικού και κοινωνικού τους ρόλου.

Καταλήγοντας, τονίζουν: «Παλεύουμε για δημόσια μουσεία ανοιχτά σε όλους και όχι μουσεία-κυβερνητικά υποχείρια, παραδομένα στην εμπορευματοποίηση και στην οικονομική ελίτ της χώρας.

Κάτω τα χέρια από τα κρατικά μουσεία! Συνεχίζουμε! Ο ν. 5021/2023 θα μείνει στα χαρτιά!»

Keywords
Τυχαία Θέματα