Αντίστροφη μέτρηση πριν την εισβολή στη Γάζα-Έληξε στις 20:00 το τελεσίγραφο του Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός, με μία άνευ προηγουμένου εντολή ζήτησε να εκκενωθεί το βόρειο τμήμα του αυτόνομου παλαιστινιακού θύλακα, σχεδόν η μισή Λωρίδα της Γάζας.

Το τελεσίγραφο μάλιστα λήγει στις 20:00, σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, ο οποίος σημείωσε ότι τις τελευταίες 24 ώρες πραγματοποιήθηκαν τοπικές και στοχευμένες έφοδοι με στόχο εξουδετέρωση δυνάμεων της Χαμάς και

ανεύρεση ομήρων. Mάλιστα οι ισραηλινές δυνάμεις διείσδυσαν στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας, πριν από την αναμενόμενη χερσαία επιχείρηση στον πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα.

«Τις τελευταίες 24 ώρες οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού πραγματοποίησαν τοπικής κλίμακας επιδρομές εντός του εδάφους της Λωρίδας της Γάζας» αναζητώντας «τρομοκράτες» που εκτοξεύουν ρουκέτες προς το Ισραήλ και «εξοπλισμό» αναφέρεται στην ανακοίνωση αυτήν. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, καταβλήθηκαν επίσης προσπάθειες για τον εντοπισμό ατόμων που αγνοούνται. Ο στρατός έχει επιβεβαιώσει ότι στη Γάζα κρατούνται τουλάχιστον 120 «αιχμάλωτοι».

Στις επιχειρήσεις αυτές συμμετείχαν μονάδες του πεζικού και άρματα.

במהלך היממה האחרונה ביצעו כוחות צה”ל פשיטות מקומיות בשטח רצועת עזה להשלמת מאמץ טיהור המרחב ממחבלים ומאמצעי לחימה. בפעולות אלו נעשה גם מאמץ לאיתור נעדרים>> pic.twitter.com/aQ9kwvDwSq

— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) October 13, 2023

Οι Παλαιστίνιοι άρχισαν να εγκαταλείπουν τη Γάζα, με όποια μέσα μπορούσαν, μετά το τελεσίγραφο του Ισραήλ.Με όσα προσωπικά τους υπάρχοντα μπορούν να περισώσουν κατευθύνονται στα νότια της Γάζας σε μια προσπάθεια να διασωθούν από την επερχόμενη καταστροφή.

Το BBC μεταδίδει πως εκατοντάδες αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και φορτηγά, φορτωμένα με υπάρχοντα, αυτοκίνητα με στρώματα απλωμένα πάνω τους. Οι άμαχοι Παλαιστίνιοι ταξιδεύουν με αγελάδες, καμήλες, πρόβατα και γαϊδούρια και όπως αλλιώς μπορούν.

Μάλιστα, ο Ισραηλινός στρατός  έριξε χιλιάδες φυλλάδια στη Γάζα προκειμένου να προειδοποιήσει τους κατοίκους να απομακρυνθούν.

«Εκκενώστε αμέσως τα σπίτια σας και πηγαίνετε νότια του Ουάντι Γάζα», αναφέρεται στα αραβικά στα φυλλάδια που ρίφθηκαν από drones. Σε χάρτη που περιλαμβάνεται στα φυλλάδια υπάρχει βέλος που δείχνει προς τον νότο, κάτω από μια γραμμή που έχει χαραχθεί στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας.

Η Χαμάς πάντως καλεί τους πολίτες να μην ενδώσουν, απορρίπτοντας ως ψυχολογικό πόλεμο το τελεσίγραφο του Ισραήλ.

Απειλές από Ιράν

Την ίδια ώρα αυξημένη ανησυχία υπάρχει για γενίκευση της σύρραξης στη Μέση Ανατολή, με το ΝΑΤΟ να βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, μετά τις χθεσινές προειδοποιήσεις του Ιράν, τις ισραηλινές επιδρομές στη Συρία και τις αψιμαχίες με τον Λίβανο. Συναγερμός σήμανε για πιθανή διείσδυση στο βόρειο κιμπούτς Χανίτα στα σύνορα με τον Λίβανο, ο οποίος ήρθε αργότερα, αλλά και για ρουκέτες στην περιοχή του Ρεχοβότ. Σημειώνεται βέβαια ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν αρκετοί ψευδείς συναγερμοί στο Ισραήλ, καθώς η ένταση παραμένει υψηλή.

Αίγυπτος: «Σοβαρή παραβίαση» το τελεσίγραφο

Την ίδια ώρα, η Αίγυπτος απέρριψε το τελεσίγραφο του Ισραήλ για την εκκένωση της Γάζας, ως «σοβαρή παραβίαση», προειδοποιώντας για τον κίνδυνο που θα διατρέξουν οι Παλαιστίνιοι σε περίπτωση που μετακινηθούν προς το νότιο τμήμα της περιοχής.

Μια τέτοια κίνηση θα συνιστούσε «σοβαρή παραβίαση» του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και θα εκθέσει τις ζωές των κατοίκων της Γάζας σε κίνδυνο, ανέφερε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Ετοιμη» η Χεζμπολάχ για επιθέσεις στο Ισραήλ

«Η Χεζμπολάχ δεν θα επηρεαστεί από τις εκκλήσεις να παραμείνει στο περιθώριο της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς», δήλωσε ο αναπληρωτής αρχηγός της οργάνωσης, Ναΐμ Κασέμ, την Παρασκευή 13/10, λέγοντας ότι η ομάδα είναι «πλήρως έτοιμη» να συμβάλλει στον αγώνα.

«Τα παρασκηνιακά τηλεφωνήματα μεγάλων δυνάμεων, αραβικών χωρών, απεσταλμένων των Ηνωμένων Εθνών, που μας λένε άμεσα και έμμεσα να μην παρεμβαίνουμε, δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα», είπε μιλώντας σε εκατοντάδες υποστηρικτές της Χεζμπολάχ που συγκεντρώθηκαν στο νότιο προάστιο της Βηρυτού, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους, κυματίζοντας τις σημαίες της Παλαιστίνης και της Χεζμπολάχ.

«Η Χεζμπολάχ γνωρίζει πολύ καλά τα καθήκοντά της. Είμαστε προετοιμασμένοι και πλήρως έτοιμοι», είπε ο Κασέμ. Η ομάδα έχει ήδη συγκρουστεί με το Ισραήλ πέρα ​​από τα σύνορα του Λιβάνου πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα