Washington Post: Αυτοί βρίσκονται πίσω από την επίθεση στον αγωγό Nord Stream

Ουκρανός στρατιωτικός συντόνισε την περσινή επίθεση στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream, ανέφερε χθες, Σάββατο, η εφημερίδα Washington Post, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές στην Ουκρανία και την Ευρώπη.

Η Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ έκαναν λόγο για πράξη δολιοφθοράς, ενώ η Μόσχα για πράξη διεθνούς τρομοκρατίας.

Ο Ρόμαν Τσερβίνσκι, πρώην αξιωματικός της υπηρεσίας πληροφοριών που υπηρέτησε στις ειδικές δυνάμεις του ουκρανικού στρατού, ήταν υπεύθυνος μιας εξαμελούς ομάδας αλλά δεν σχεδίασε

την επίθεση, ανέφερε η Post. Ο ίδιος αρνήθηκε κάθε ανάμιξη.

Εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού δήλωσε στο Reuters πως δεν έχει “καμία πληροφορία” για τον ισχυρισμό αυτόν. Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών και η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Κιέβου, η SBU, δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλια.

Η εφημερίδα ανέφερε ακόμη πως ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που αρνήθηκε πως το Κίεβο είχε οποιοδήποτε ρόλο στις εκρήξεις, δεν γνώριζε για την επιχείρηση. Ο Ζελένσκι αντικατέστησε την περασμένη εβδομάδα τον επικεφαλής των δυνάμεων των ειδικών επιχειρήσεων της Ουκρανίας, αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Η Γερμανία, η Δανία και η Σουηδία έχουν ξεκινήσει έρευνες για τις εκρήξεις στον Nord Stream, που έστειλε στήλες μεθανίου στην ατμόσφαιρα σε μια διαρροή που διήρκεσε αρκετές ημέρες.

Ο Τσερβίνσκι είναι προφυλακισμένος για μια υπόθεση υπέρβασης εξουσίας έπειτα από μια προσπάθεια το 2022 να πείσει έναν Ρώσο πιλότο να αυτομολήσει στην Ουκρανία, η οποία σύμφωνα με τους ερευνητές οδήγησε σε μια φονική ρωσική επίθεση σε ουκρανική αεροπορική βάση.

Σκληρός επικριτής της κυβέρνησης Ζελένσκι, ο Τσερβίνσκι έχει πει πως η υπόθεση εναντίον του έχει πολιτικά κίνητρα και πως ακολουθούσε εντολές για την επιχείρηση.

Ο διοικητής του εκείνη την εποχή, ο υποστράτηγος Βίκτορ Χανούστσακ, δήλωσε σε ουκρανικά ΜΜΕ νωρίτερα φέτος πως υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί είχαν συμφωνήσει τη συνωμοσία ώστε να δελεάσουν τον Ρώσο πιλότο.

Η Post και η γερμανική εφημερίδα Der Spiegel συνεργάστηκαν στο ρεπορτάζ και έγραψαν ξεχωριστά άρθρα που συμφώνησαν να δημοσιεύσουν ταυτόχρονα.

Keywords
Τυχαία Θέματα