Mαρόκο: Φονικός σεισμός 7 Ρίχτερ

Ένας ισχυρός σεισμός έπληξε αργά την Παρασκευή τα βουνά του Άτλαντα του Μαρόκου, σκοτώνοντας τουλάχιστον 632 ανθρώπους, καταστρέφοντας κτίρια και στέλνοντας τους κατοίκους μεγάλων πόλεων να εγκαταλείψουν βιαστικά τα σπίτια τους. Το Υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι ο αριθμός αυτός αποτελεί έναν προκαταρκτικό απολογισμό των νεκρών και ότι τουλάχιστον 329 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Ένας τοπικός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι περισσότεροι θάνατοι ήταν σε ορεινές περιοχές που ήταν δύσκολο να προσεγγιστούν.

Το δίκτυο Al Arabiya

ανέφερε πως υπάρχουν πολλοί εγκλωβισμένοι σε ερείπια κτηρίων που κατέρρευσαν. Πέντε μέλη μιας οικογένειας ανασύρθηκαν νεκρά από ερείπια σπιτιού στην πόλη Ντεμνάτ. Η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε λίγο μετά τις 23:00 (τοπική ώρα) ήταν μεγέθους 6,9 βαθμών, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC). Το επίκεντρο εντοπίστηκε 77 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Μαρακές και το εστιακό βάθος υπολογίζεται σε 10 χιλιόμετρα.

Οι κάτοικοι του Μαρακές, της πλησιέστερης μεγάλης πόλης στο επίκεντρο, δήλωσαν ότι ορισμένα κτίρια είχαν καταρρεύσει στην παλιά πόλη, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η τοπική τηλεόραση έδειξε εικόνες από έναν πεσμένο μιναρέ τζαμιού με συντρίμμια που βρίσκονταν πάνω σε διαλυμένα αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με το Reuters, το Υπουργείο Εσωτερικών προέτρεψε σε ηρεμία, λέγοντας στην τηλεοπτική ανακοίνωσή του για τον αριθμό των νεκρών ότι ο σεισμός έπληξε τις επαρχίες Αλ Χαούζ, Ουαρζαζάτ, Μαρακές, Αζιλάλ, Τσιτσάουα και Ταρουντάντ.

Βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, δείχνουν ερείπια ισοπεδωμένων κτηρίων και κατοίκους που βγήκαν έντρομοι στους δρόμους, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο Μοντασίρ Ιτρί, κάτοικος του ορεινού χωριού Άσνι που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, δήλωσε ότι τα περισσότερα σπίτια έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές. «Γείτονές μας εγκλωβίστηκαν κάτω από τα ερείπια και καταβάλλονται αγωνιώδεις προσπάθειες για τη διάσωσή τους με όσα διαθέσιμα μέσα υπάρχουν στο χωριό», είπε.

Ο σεισμός είναι ο φονικότερος στο Μαρόκο από τη δόνηση του 2004 κοντά στην Αλ Χοσεϊμά στα βόρεια βουνά Ριφ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 600 ανθρώπους. Τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να βοηθήσουν τη μαροκινή κυβέρνηση “στις προσπάθειές της να συνδράμει τον πληγέντα πληθυσμό», δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Καλά στην υγεία τους οι 20 Έλληνες σύνεδροι στο παγκόσμιο συνέδριο των γεωπάρκων της UNESCO

Εικοσι Έλληνες που συμμετείχαν στο παγκόσμιο συνέδριο των γεωπάρκων της UNESCO στο Μαρακές έζησαν τον μεγάλο φονικό σεισμό στο Μαρόκο χθες το βράδυ. «Στο σύνολο τους είναι καλά στην υγεία τους» λέει μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου των Γεωπάρκων και διευθυντής του Μουσείου απολιθωμένου δάσους Λέσβου, το οποίο εκπροσωπείται στο Μαρόκο με πέντε ειδικούς επιστήμονες.

Για το συνέδριο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO βρίσκονται στο Μαρακές 1500 σύνεδροι από 50 χώρες και σήμερα Σάββατο ήταν η τελευταία ημέρα του Συνεδρίου.

«Όλη τη νύχτα προσπαθούσα να επικοινωνήσω μαζί τους λέει ο κ. Ζούρος, και φαίνεται ότι όλοι είναι καλά».

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη μαρτυρία του κ. Ζούρου «την ώρα του σεισμού σύνεδροι συμμετείχαν σε επίσημο δείπνο στο ισόγειο νεόδμητης οικοδομής, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Μαρακές. Πραγματικά νιώσαμε τον σεισμό με ιδιαίτερη ένταση. Η αίσθηση του σεισμού ήταν τρομακτική».

Keywords
Τυχαία Θέματα