Aποκάλυψη BBC-Το Ισραήλ βομβάρδισε αμάχους (video)

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι που ζουν στη βόρεια Γάζα έχουν ενημερωθεί για να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται να εξαπολύσει την αναμενόμενη χερσαία του επίθεση.

Οι άμαχοι πρέπει να κατευθυνθούν νότια μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ. τοπική ώρα σήμερα, χρησιμοποιώντας δύο διαδρομές, ανέφεραν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF).

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε το BBC, υπήρξε ισραηλινό χτύπημα κατά αυτοκινητοπομπής οχημάτων που κατευθύνονταν προς τη νότια Γάζα.

Ειδικότερα, χθες, δύο οδοί εκκένωσης

της Γάζας είχαν ανοίξει μετά από τελεσίγραφο που έδωσε στη Χαμάς το Ισραήλ για απομάκρυνση των αμάχων από την περιοχή.

Οι εν λόγω οδοί ήταν γεμάτες κόσμο όλη μέρα που απομακρύνονταν από τη βόρεια Γάζα με κατεύθυνση προς τον νότο. Ωστόσο πυρά έπληξαν αυτοκινητοπομπή πολιτών, αφήνοντας πίσω δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, μεταξύ αυτών και παιδιά. Μάλιστα, η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν γυναίκες και παιδιά, με τα ανήλικα θύματα να είναι τα περισσότερα μεταξύ δύο έως πέντε ετών.

Palestinian health ministry says locals who heeded the Israeli calls to relocate to Gaza’s south were targeted by the airstrikes today on Salahad al din street

pic.twitter.com/XodxVzzt5y

— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) October 13, 2023

Another footage that shows the Palestinian convoy that heads south of Gaza before it was hit

pic.twitter.com/fpvaSj2Dwa

— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) October 13, 2023

Τη γνησιότητα του σχετικού βίντεο έχει επαληθεύσει το BBC, όπου φαίνονται άνδρες να τρέχουν προς ένα φορτηγό, άλλοι να ανεβαίνουν στο φορτηγό, ενώ άλλοι βιντεοσκοπούν τη σκηνή. Φωνάζουν προσευχές και θρήνους για τα θύματα στον γεμάτο καπνό αέρα, με τις φωνές τους να πνίγονται περιστασιακά από τους συναγερμούς των αυτοκινήτων.

Καθώς η κάμερα πλησιάζει το φορτηγό, αρχίζει να αναδύεται η πλήρης φρίκη. Αρκετά σώματα, παραμορφωμένα από τη δύναμη της έκρηξης, είναι διασκορπισμένα πάνω στην καρότσα του φορτηγού σε μια λίμνη αίματος, oχήματα – πιθανότατα με θύματα ακόμα μέσα.

Το BBC εκτιμά ότι πάνω από 30 άτομα επέβαιναν στο όχημα του βίντεο. Βιντεοσκοπήθηκε πριν από το χτύπημα και ξεκίνησε να κυκλοφορεί στο Twitter νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Πιθανότατα τραβήχτηκε μεταξύ 15:30 και 17:20 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) την Παρασκευή (13/10), στην οδό Salah-al-Din – ένας σημαντικός δρόμος που συνδέει τη βόρεια με τη νότια Γάζα.

Στο μεταξύ, ο στρατός του Λιβάνου επέρριψε σήμερα στο Ισραήλ την ευθύνη για τον θάνατο ενός δημοσιογράφου του πρακτορείου Reuters και τον τραυματισμό πολλών άλλων, μεταξύ των οποίων και δύο του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Ο ισραηλινός εχθρός εκτόξευσε έναν πύραυλο που στόχευσε ένα πολιτικό αυτοκίνητο που ανήκε σε μια ομάδα του Τύπου, κάτι που οδήγησε στον θάνατο του εικονολήπτη Ισάμ Αμπντάλα» και τον τραυματισμό άλλων δημοσιογράφων, αναφέρεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του στρατού.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου θα διαμαρτυρηθεί επισήμως στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον «σκόπιμο φόνο», όπως τον αποκάλεσε, του Αμπντάλα. Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι ερευνά το επεισόδιο αυτό.

Ο ηγέτης της Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ για «εγκλήματα πολέμου» στη Γάζα

Ο επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι διαπράττει «εγκλήματα πολέμου» στη Λωρίδα της Γάζας, που σφυροκοπείται αδιάκοπα μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η ισλαμιστική οργάνωση σε ισραηλινές κοινότητες, στις 7 Οκτωβρίου.

«Οι ισραηλινές ακρότητες συνιστούν εγκλήματα πολέμου και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», αναφέρει ο Χανίγια σε ανοιχτή επιστολή του που απευθύνεται στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Χαμάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα