Ζαββός: «Ο Ηρακλής δεν ξεσπιτώνει» – Στα funds ακόμα και «πράσινα» δάνεια

13:26 5/2/2020 - Πηγή: BankWars

«Κάποιοι λένε ότι ο «Ηρακλής» θα ξεσπιτώνει. Είναι ακριβώς το αντίθετο που θα γίνει. Με βιώσιμη προσπάθεια θα μπορούν να σωθούν πολλές βιώσιμες επιχειρήσεις που θέλουμε να συνεχίσουν να είναι βιώσιμες για την ελληνική οικονομία». Με τα λόγια αυτά ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός στη Βουλή, απαντώντας στις ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί για το μέλλον των κόκκινων δανείων.

Μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής, ο κ. Ζαββός εξήγησε πως οι τέσσερις

συστημικές τράπεζες έχουν δηλώσει πως θα συμμετάσχουν σε σχήματα που υπερβαίνουν τα 30 δισ. ευρώ, ενώ σημείωσε πως το δημόσιο είναι υποχρεωμένο να συγκροτεί επιτροπή παρακολούθησης που θα επιβλέπει σε συνεχή βάση την εξέλιξη των τιτλοποιήσεων με συμμετοχή του ΟΔΔΗΧ και της ΤτΕ.

“Έρχεται η ώρα αφού μειωθούν τα κόκκινα δάνεια, ν’ απελευθερωθούν κεφάλαια και οι τράπεζες να παίξουν τον ρόλο τους που είναι η χρηματοδότηση της οικονομίας”.

«Οι διαχειριστές θα έχουν τη δυνατότητα ευχερέστερων ρυθμίσεων σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια γιατί στο παρελθόν υπήρξαν σημαντικές δυστοκίες από τις ίδιες τις τράπεζες να ρυθμίσουν δάνεια να κάνουν αναδιάρθρωση ακόμα και στις περιπτώσεις που κρίνονταν απαραίτητες», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «ο διαχειριστής δεν υπόκειται στους περιορισμούς των τραπεζών και έχει ευελιξία λύσεων άρα μπορεί να διαπραγματευτεί και να κάνει ρυθμίσεις με βάση την πραγματική οικονομική δυνατότητα δανειολήπτη με βάση δυνατότητα ανάκτησης δανείου».

Ο κ. Ζαββός ανέφερε ακόμα πως ο «διαχειριστής» θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει τον μπαταχτσή συστημικό κακοπληρωτή και να προβεί σε μέτρα ρευστοποίηση των στοιχείων του.

Ωστόσο, ο υπουργός διευκρίνισε πως με το νέο σχέδιο οι τράπεζες θα μπορούν να μεταβιβάζουν ακόμα και «πράσινα» δάνεια στα funds θα που διαχειρίζονται τη νέα αυτή «αγορά»- όπως τη χαρακτήρισε. «Ο Ηρακλής δεν απαγορεύει στις τράπεζες να μεταβιβάσουν αν χρειαστεί και μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά είναι λογικό να μην αναμένουμε κάτι τέτοιο εκτός των περιπτώσεων που γίνεται προς όφελος του οφειλέτη», είπε.

Ο βουλευτής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου συμμετέχοντας στη συζήτηση τόνισε ότι το ζήτημα είναι να προχωρήσουμε μπροστά και γρήγορα.

Παίρνοντας τον λόγο ο Νίκος Παππάς άσκησε κριτική στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. «Ο Ηρακλής δεν είναι σχήμα για τις τράπεζες, έπρεπε να είναι ένα σχήμα για την ελληνική οικονομία. Δεν είναι απόλυτος στόχος να βελτιώσουν τα βιβλία τους οι τράπεζες». Χαρακτήρισε μείζον θέμα το αποτύπωμα που θα έχει η διαχείριση των κόκκινων δανείων στην ελληνική οικονομία.

Όπως είπε, αναδεικνύεται ένα μεγάλο κενό. Πρέπει να συζητήσουμε την αναπτυξιακή στρατηγική. Δεν την έχετε φέρει προς συζήτηση, παρότι ψηφίσατε το σχέδιο Ηρακλής και ένα αναπτυξιακό νομοσχέδιο.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η οικονομία παραμένει σε κρίση, με την ανεργία στο 17%. Ζήτησε σαφή απάντηση για το πόσα δάνεια με πρώτη κατοικία έχουν περάσει σε εταιρείες διαχείρισης και πόσοι πλειστηριασμοί θα γίνουν επί αυτών. «Δεν ταιριάζουν απόψεις ότι δεν μπορεί να υπάρξει προστασία πρώτης κατοικίας», τόνισε.

Ο Νίκος Παππάς αναρωτήθηκε παράλληλα αν υπάρχει διασφάλιση ότι θα είναι μηδενικού ρίσκου τα senior ομόλογα που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της τιτλοποίησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα