Ζανιάς – Εθνική: Να στηρίξει η ΕΤΕπ την παροχή φτηνής χρηματοδότησης στις ελληνικές επιχειρήσεις

Τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην παροχή φτηνής χρηματοδότησης στις ελληνικές ΜμΕ, ζήτησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και Διοικητής της ΕΤΕ Γιώργος Ζανιάς, κατά την υπογραφή της συμφωνίας με την ΕΤΕπ για παροχή εγγυήσεων στις ελληνικές τράπεζες.

Εκτίμησε παράλληλα ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά εξόδου από την κρίση.

Αναλυτικά η ομιλία:
“Τρεισήμισι χρόνια περίπου πριν μου αναφέρθηκε για πρώτη φορά πως μια ελληνική επιχείρηση δεν μπορούσε να κάνει χρήση εγγυητικής επιστολής που είχε εκδοθεί από ελληνική τράπεζα σε μια χώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αυτό το περιστατικό το θεώρησα τότε, και ήταν, απίστευτο και συγχρόνως πολύ ανησυχητικό.

Δυστυχώς από τότε, και πριν αρχίσουν να βελτιώνονται, τα πράγματα χειροτέρεψαν επικίνδυνα και το κόστος διεξαγωγής του διεθνούς εμπορίου αυξήθηκε πολύ για τις ελληνικές επιχειρήσεις αντανακλώντας το υψηλό κόστος κινδύνου της χώρας.

Γι’ αυτό και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος σήμερα με την υπογραφή του νέου προγράμματος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη στήριξη των συναλλαγών Διεθνούς Εμπορίου των ελληνικών επιχειρήσεων, με τη συμμετοχή τριών ξένων και τριών ελληνικών τραπεζών.

Η συγκυρία για μια τέτοια πρωτοβουλία είναι εξαιρετική γιατί βρισκόμαστε σε τροχιά εξόδου από την κρίση και σε μια στιγμή που τα επιτεύγματα των τελευταίων ετών σε όρους δημοσιονομικής προσαρμογής και ανάκτησης της χαμένης ανταγωνιστικότητας είναι τεράστια και πρέπει τώρα να περάσουν στην πραγματική οικονομία με επιστροφή στην ανάπτυξη και σταδιακή μείωση της ανεργίας.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αναμένεται να συμβάλει στην περαιτέρω αναδιάταξη (rebalancing) της ελληνικής οικονομίας ενισχύοντας τον εξωτερικό τομέα στον οποία θα πρέπει εφεξής να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό η ελληνική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας έρευνας της Εθνικής Τράπεζας το Μάρτιο του 2013, το 1/3 των ελληνικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων είναι εξωστρεφείς, συνεισφέροντας στο 35% των εξαγωγών. Στην Ευρώπη η συνεισφορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις εξαγωγές ανέρχεται μόλις στο 24%. Όμως μόνο το 30% των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στρέφεται στις εξαγωγές από στρατηγική επιλογή, γεγονός που καταδεικνύει τα σημαντικότατα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης των Εξαγωγών της Ελλάδας με αιχμή τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Για να ενισχύσουμε την αναπτυξιακή διαδικασία και την εξωστρέφεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας μας, χρειάζεται να αμβλύνουμε τους εξωγενείς παράγοντες που δημιουργούν εμπόδια. Δύο τέτοιοι σημαντικοί παράγοντες, είναι η δυσκολία αποδοχής του ελληνικού κινδύνου από τους εμπορικούς εταίρους και η αδυναμία πρόσβασης σε χρηματοδοτήσεις Trade Financing.

Ακριβώς σε αυτά τα προβλήματα έρχεται να δώσει απάντηση το συγκεκριμένο Πρόγραμμα της ΕΤΕπ.

Από την πλευρά τους οι ελληνικές τράπεζες θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την επιτυχία αυτού του προγράμματος ενεργοποιώντας πλήρως τους μηχανισμούς απορρόφησης των νέων αυτών χρηματοοικονομικών εργαλείων. Εξάλλου η συνεργασία μας με την ΕΤΕπ σε άλλα προγράμματα ενίσχυσης των ελληνικών επιχειρήσεων προϋπάρχει και διαρκώς βελτιώνεται και ενισχύεται.

Ένα σημαντικό θέμα στο οποίο χρειάζεται η συνέχιση και ενδυνάμωση της συνδρομής της ΕΤΕπ είναι η συμμετοχή στην παροχή φτηνής χρηματοδότησης στις ελληνικές ΜΜΕ. Και αυτό γιατί τα σημερινά επιτόκια δανεισμού σε αυτές τις επιχειρήσεις είναι πολλαπλάσια αυτών που ισχύουν στη Γερμανία (2,75% περίπου) αλλά και σε άλλες χώρες. Η ύπαρξη τέτοιων διαφορών στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Το νέο Πρόγραμμα της ΕΤΕπ, με τη συμβολή των ελληνικών και ξένων τραπεζών που συμμετέχουν, θα ενισχύσει καταλυτικά τις μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις στις δραστηριότητες Διεθνούς Εμπορίου. Τα τελευταία θετικά δείγματα σταθεροποίησης της οικονομίας μας, με το 26% των ΜΜΕ να ακολουθούν αναπτυξιακή πολιτική, καθώς και τα οφέλη που αναμένεται να προκύψουν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον”.

Keywords
Τυχαία Θέματα