Ζ. Κ. Γιουνκέρ: Δεν είμαι αρχιτέκτονας της φοροδιαφυγής στο Λουξεμβούργο – Έχω μόνο πολιτική ευθύνη

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Z. K. Γιούνκερ επιχείρησε να απαντήσει σήμερα στα όσα του έχουν καταλογιστεί σχετικά με τις φορολογικές συμφωνίες που σύνηψε το Λουξεμβούργο με 340 επιχειρήσεις – κολοσσούς και οι οποίες βοήθησαν τις πολυεθνικές να φοροαποφύγουν.

«Δεν είμαι ο αρχιτέκτονας αυτό που αποκαλείται λουξεμβουργιανό πρόβλημα. Δεν υπάρχει τίποτα στο παρελθόν μου που να υποδεικνύει ότι ήθελα να ενθαρρύνω την φοροαποαφυγή στην Ευρώπη» υποστήριξε ο Juncker.

Όπως είπε, είναι «πολιτικά υπεύθυνος για όσα συνέβησαν σε κάθε γωνιά του Λουξεμβούργου» αλλά ως βασικό υπαίτιο

υποστήριξε ότι θεωρεί την απουσία φορολογικής εναρμόνισης στην Ευρώπη.

«Όλα έγιναν σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και τους διεθνούς κανόνες που εφαρμόζονται σε αυτό το θέμα. Αυτή η κατάσταση οφείλεται στο ότι υπάρχουν διαφορετικά πρότυπα. Εάν δεν υπάρχει φορολογική εναρμόνιση στην Ευρώπη… τότε αυτό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα» είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν πρόσθεσε ότι προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιες καταστάσεις στο μέλλον, η ΕΕ θα πρέπει να προωθήσει νομοθεσία για μια κοινή εταιρική φορολογική βάση για όλα τα κράτη-μέλη, κάτι που ωστόσο εδώ και καιρό πολλές χώρες αντιμετωπίζουν αρνητικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα