MOODY’S: Διατηρεί την αξιολόγηση ΑΑΑ για τη Γερμανία με αρνητικό outlook – Υποβάθμιση από Egan Jones

Διατηρεί την αξιολόγηση AAA, με αρνητικό outlook, για την Γερμανία η Moody’s, λόγω της προηγμένης, διαφοροποιημένης και εξαιρετικά ανταγωνιστικής οικονομίας της χώρας και του ιστορικού της σε ότι αφορά τις μακροοικονομικές πολιτικές που στοχεύουν στη σταθερότητα. Επιπλέον, η Γερμανία χαίρει ένα υψηλό επίπεδο επενδυτικής εμπιστοσύνης, το οποίο αντανακλάταιστο πολύ χαμηλό κόστος χρηματοδότησης του χρέους της χώρας.

Όπως αναφέρεται στην ετήσια αναθεώρηση της Moody’s για τη

Γερμανία, η υψηλή ανάπτυξη τηςπαραγωγικότητας, ο μετριασμός των μισθών και η ισχυρή παγκόσμια ζήτηση για γερμανικά προϊόντα έχει δώσει τη δυνατότητα στη χώρα να εδραιώσει μια ευρεία οικονομική βάση, η ανθεκτικότητα της οποία στηρίζεται από το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της.

Η Moody’s σημειώνει επίσης πως η Γερμανία έχει κάνει σημαντική πρόοδο σε όρους δημοσιονομικής προσαρμογής, καταγράφοντας το 2012 το πρώτο πλεόνασμα στην προϋπολογισμό της από το 2007. Επιπλέον, ο οίκος εκτιμά πως η χώρα θα εμφανίσει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Σύμφωνα με την Moody’s, η ικανότητα της γερμανικής κυβέρνησης να προσαρμόζεται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στα δημοσιονομικά της τα επόμενα χρόνια, θα «δοκιμαστεί» περισσότερο από

1) το υψηλό της χρέος,

2) τις ισχνές προοπτικές ανάπτυξης της Ευρώπης και

3) τις αυξανόμενες δημογραφικές προκλήσεις, όπως η γήρανση του πληθυσμού και η μείωση του εργατικού δυναμικού.

Το αρνητικό outlook, σημειώνει ο οίκος, αντανακλά την αβεβαιότητα που σχετίζεται με τηνεπίπτωση της συνεχιζόμενης κρίσης στην ευρωζώνη, ιδιαίτερα τους κινδύνους για την Γερμανία και την ευρύτερη ευρωζώνη που πηγάζουν από μια πιθανή έξοδο κάποιου κράτους-μέλους.

Υποβάθμιση απο Egan Jones

Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Γερμανίας προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Egan Jones.
Ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει σε Α, από Α+ προηγουμένως, την αξιολόγηση της γερμανικής οικονομίας, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που από νωρίς είχαν διαρρεύσει στις αγορές. Αρνητικό το outlook. Το ερώτημα τώρα είανι αν θα ακολουθήσουν, ως συνήθως γίνεται με τις υποβαθμίσεις, οι μεγάλοι οίκοι S&P, Moody’s και Fitch

Στην έκθεσή του ο οίκος εξηγεί ως εξής τους λόγους για την απόφασή του:

-Η Γερμανίδα Καγκελάριος A. Μέρκελ συνεχίζει να λέει όχι στην έκδοση ευρωομολόγου, πιέζοντας διαρκώς για την ενίσχυση των δημοσιονομικών ελέγχων.
- Η Γερμανία φέρεται να βάζει φρένο στα σχέδια των Ευρωπαίων για τη σύσταση μιας πραγματικής τραπεζικής ένωσης.
- Η έκθεση της Γερμανίας στις τράπεζες των αδύναμων χωρών της ΕΕ
- Η δυναμική αύξησης του γερμανικού δημοσίου χρέους. Ο οίκος προβλέπει σύντομα άνοδό του στο 100% έναντι του ΑΕΠ.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ: ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Ισχυρούς τριγμούς προκάλεσαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οι φήμες περί επικείμενης υποβάθμισης της Γερμανίας.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 0,96% στις 6.244 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε πτώση 2,34% και στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες 2,35% στις 3.599 μονάδες.

Πέραν της ανησυχίας για επικείμενη υποβάθμιση της Γερμανίας, οι αναλυτές εξηγούν ότι εντείνεται η ανησυχία για το μέλλον της ευρωζώνης, καθώςθεωρείται πολύ πιθανός ο “κορεσμός” της Γερμανίας σχετικά με τις διασώσεις χωρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα