Υποτονικό το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

11:04 9/4/2021 - Πηγή: BankWars

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν την Παρασκευή τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω αρκετών διαφοροποιημένων μακροοικονομικών στοιχείων που βγήκαν στη δημοσιότητα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,08% στις 437,23 μονάδες, με τον κλάδο τηλεπικοινωνιών να σημειώνει πτώση 0,7% ενώ ο υγειονομικός κλάδος ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,7%.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 30 σημείωσε άνοδο 0,21% στις 15.234,16 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έχασε 0,38% στις 6.915,75 μονάδες καιστο Παρίσι ο CAC-40 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,06% στις

6.169,41μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο IBEX-35, στη Μαδρίτη υποχώρησε 0,83% στις 8.565,80 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB διολίσθησε 0,60% στις 24.429,41 μονάδες.

Στα επιχειρηματικά νέα, ο ισπανικός όμιλος ACS εξέφρασε το ενδιαφέρον του για αγορά μεριδίου στην Atlantia, όπως ανακοίνωσε η ιταλική εταιρεία.

Στα μάκρο, οι πωλήσεις λιανικής στην Ιταλία αυξήθηκαν κατακόρυφα τον Φεβρουάριο αφού υποχώρησαν τον προηγούμενο μήνα, καθώς ήρθησαν κάποιοι περιορισμοί σε ορισμένα τμήμα της χώρας και άνοιξαν κάποια καταστήματα. Ειδικότερα, ο δείκτης λιανικού εμπορίου αυξήθηκε 6,6% σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο μετά από την πτώση 3% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Istat. Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις λιανικής μειώθηκαν 5,7% τον Φεβρουάριο. Η οικονομία της Ιταλίας συρρικνώθηκε 1,9% στο δ΄ τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Εν τω μεταξύ, απροσδόκητη πτώση κατέγραψε η γαλλική βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Insee.

Σημειώνεται ακόμη πως οι γερμανικές εξαγωγές συνέχισαν την ανάκαμψή τους τον Φεβρουάριο, παρά τους περιορισμούς του lockdown, που στόχο είχαν να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Οι εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν 0,9% τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο σε προσαρμοσμένους όρους, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Destatis.

Στο επίκεντρο βρέθηκε και το ζήτημα με το εμβόλιο της AstraZeneca. Η Αυστραλία, οι Φιλιππίνες και η Αφρικανική Ένωση έχουν προχωρήσει σε περιορισμό ή απόσυρση αγορών του εμβολίου λόγω φόβων σχετικά με την πιθανή σύνδεση του εμβολίου με θρόμβους, παρά τις διεθνείς ελλείψεις εμβολίων.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Υποτονικό είναι το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα   με τις ευρωπαϊκές μετοχές ωστόσο να οδεύουν προς το μεγαλύτερο σερί ανόδου σε εβδομαδιαία βάση εδώ και πάνω από ένα χρόνο καθώς οι ελπίδες για γρήγορη ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης αντισταθμίζουν τις αμφιβολίες για το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της COVID-19 στην ευρωζώνη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει πτώση 0,1% αφού ανήλθε σε ιστορικά υψηλό επίπεδο στο άνοιγμα των συναλλαγών

Οι μετοχές στο Λονδίνο καταγράφουν υπεραπόδοση αυτή την εβδομάδα, με τον βρετανικό δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που περιλαμβάνει εταιρίες επικεντρωμένες στην εγχώρια αγορά, να καταγράφει υψηλό ρεκόρ καθώς η Βρετανία εξέρχεται σταδιακά από το αυστηρό lockdown του χειμώνα.

Οι μετοχές των αεροπορικών εταιριών, συμπεριλαμβανομένων των IAG –ιδιοκτήτριας της British Airways–, easyJet και Wizz Air σημειώνουνάνοδο μεταξύ 0,2% και 1,0%. Η Βρετανία θα επιβεβαιώσει στις αρχές Μαΐου αν θα επιτρέψει να ξεκινήσουν και πάλι τα διεθνή ταξίδια από τις 17 Μαΐου.

Ο DAΧ στη Φρανκφούρτη καταγράφει οριακή μεταβολή στις 15.203 μονάδες.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει πτώση 0,2% στις 6.925 μονάδες

Ο CAC 40 στο Παρίσι  διαπραγματεύεται με άνοδο 0,2% στις 6.177 μονάδες

Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει κέρδη 0,2% στις 24.627 μονάδες

Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει πτώση 0,4% στις 8.602 μονάδες

Keywords
Τυχαία Θέματα