Υπόθεση Βιοχάλκο: Αντί για τροπολογίες δεν κοιτάτε το Ενεργειακό Κόστος εδώ και στην Ευρώπη;

Απόψε στη Βουλή αναμένεται να ψηφιστεί η τροπολογία που καταθέτει η κυβέρνηση, η οποία θα βάλει φραγμό στη ΒΙΟΧΑΛΚΟ και σε κάθε “επόμενη Βιοχάλκο” να μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό. Στο παρασκήνιο γίνονται ήδη διαβουλεύσεις για την “επόμενη μέρα”, καθώς η εταιρεία σκοπεύει, όπως επίσημα ανακοίνωσε, να απευθυνθεί στους μετόχους της και να τους πείσει ότι είναι προς το συμφέρον τους η μεταφορά της έδρας, καθώς, αυτός είναι ο μόνος τρόπος να βρει

κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει τις εξαγωγικές της δραστηριότητες που θα της επιτρέψουν να διατηρήσει σε λειτουργία τα εργοστάσιά της στην Ελλάδα τα οποία απασχολούν πάνω από 8.500 εργαζόμενους.

Γιατί όμως θέλει να φύγει η ΒΙΟΧΑΛΚΟ; Και γιατί κανείς δεν κάθεται να δει και να αποφασίσει με βάση το αυτονόητο;

Το πρόβλημα αφορά όλες τις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Χαλυβουργιών Ελλάδος (ΕΝΧΕ), οι εξαγωγές μας προς την Αλγερία, την πιο δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά και καλύτερο σήμερα πελάτη για τις βιομηχανίες της Νότιας Ευρώπης, έπεσαν στο α’ εξάμηνο του 2013 πάνω απΌ 50% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Αντίθετα, οι Ιταλικές χαλυβουργίες, έχουν καταφέρει να τετραπλασιάσουν τις εξαγωγές τους από το 2010 στην Αλγερία, ενώ οι Πορτογαλικές χαλυβουργίες τις διπλασίασαν. Οι χώρες αυτές, αντίθετα με την Ελλάδα, και παρά την οικονομική κρίση, έλαβαν σημαντικά μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους, θωρακίζοντας τις βιομηχανίες τους.

Πρόσφατα η Ιταλία ανακοίνωσε πακέτο μέτρων ύψους 600 εκατ. ευρώ για τη βιομηχανία της, μεταξύ των οποίων και φοροαπαλλαγές για όσες εταιρείες οι ενεργειακές δαπάνες ξεπερνούν το 3% του τζίρου τους.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Με πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία – σύμφωνα με πληροφορίες – στηρίχθηκε σε εισηγήσεις και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κατατέθηκε ειδική τροπολογία που προβλέπει ότι πλέον θα απαιτείται ποσοστό 95% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου μιας εισηγμένης, προκειμένου αυτή να αποφασίσει τη συγχώνευση-απορρόφησή της με άλλη εισηγμένη η οποία θα εκδώσει μετοχές ως αντάλλαγμα.

Προκειται για φωτογραφική τροπολογία με στόχο να ανακόψει την έξοδο της Βιοχάλκο από το ελληνικό χρηματιστήριο. Η Βιοχάλκο θα χρειάζεται τώρα την σύμφωνη γνώμη του 95% των μετόχων στη γενική συνέλευση προκειμένου να προχωρήσει στη διαγραφή των μετοχών της.

Πρακτικά η απαγόρευση που ίσχυε μέχρι σήμερα για την έξοδο εισηγμένων από το ταμπλό μέσω απορρόφησης από μη εισηγμένες αν δεν έχουν συγκεντρώσει τουλάχιστον το 95% των μετοχών, επεκτείνεται τώρα και στις περιπτώσεις που η εταιρεία απορροφάται από επίσης εισηγμένη σε οποιοδήποτε χρηματιστήριο ακόμη και αν δώσει ως αντάλλαγμα μετοχές.

ΠΩΣ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Η διοίκηση της Βιοχάλκο σχεδιάζει να καλέσει τους μετόχους και να τους εξηγήσει τα πλεονεκτήματα για να συναινέσουν στη μεταφορά της έδρας στο εξωτερικό.

Η διοίκηση εκτιμά ότι οι μέτοχοι θα αντιληφθούν το πλεονέκτημα μιας τέτοιας κίνησης, η οποία συμβάλλει αποφασιστικά στη βελτίωση των όρων χρηματοδότησης των εξωστρεφών και εξαγωγικών δραστηριοτήτων που αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος του κύκλου εργασιών του ομίλου.

Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Δημόσιες υπεραστικές οδικές μεταφορές επιβατών, ρυθμιστική αρχή επιβατικών μεταφορών και άλλες διατάξεις», το οποίο θα συζητηθεί αύριο στη Βουλή, περιέχεται τροπολογία σύμφωνα με την οποία:

«Η πλειοψηφία 95% κρίνεται απαραίτητη και στην περίπτωση που η διαγραφή μιας εταιρείας από το χρηματιστήριο επέρχεται συνεπεία εταιρικού μετασχηματισμού (συγχώνευση, διάσπαση ή μετατροπή) ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι οι μέτοχοι θα λάβουν μετοχές εισηγμένες ή μη εισηγμένες, καθώς η σχετική απόφαση αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για τους μετόχους, κυρίως της μειοψηφίας, αφού έχει ως αποτέλεσμα την οριστική παύση διαπραγμάτευσης των μετοχών της στο χρηματιστήριο.

Το γεγονός αυτό έχει ουσιώδεις επιπτώσεις για τους μετόχους της αφού στερούνται οριστικά της δυνατότητας χρηματιστηριακής εκποίησης των μετοχών τους. Συνεπώς, και προκειμένου να διασφαλίζονται επαρκώς και στην περίπτωση εταιρικού μετασχηματισμού τα δικαιώματα των μετόχων μειοψηφίας των εισηγμένων εταιρειών προτείνεται να απαιτείται, σε κάθε περίπτωση, για τη λήψη απόφασης από τη γενική συνέλευση, η οποία τελικώς θα οδηγεί στη διαγραφή της εταιρείας από το χρηματιστήριο, πλειοψηφία 95% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου στην εκδότρια εταιρεία ανά κατηγορία μετοχών».

Έτσι περιγράφεται στην αιτιολογική έκθεση η κατάργηση εδαφίου του Ν. 3371 σύμφωνα με το οποίο «Το προηγούμενο εδάφιο δεν εφαρμόζεται εάν, συνεπεία των εταιρικών μετασχηματισμών, οι μέτοχοι της απορροφώμενης, διασπώμενης ή μετατρεπόμενης εταιρείας λαμβάνουν εισηγμένες μετοχές σύμφωνα με τους όρους των ανωτέρω μετασχηματισμών».

Keywords
Τυχαία Θέματα