Υπόθεση Siemens: Ένοχοι 22 κατηγορούμενοι, απαλλάχθηκε λόγω παραγραφής ο Θ. Τσουκάτος

Μετά από ακροαματική διαδικασία περίπου τριών ετών έπεσε η αυλαία στη δίκη για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens με την καταδίκη 22 από τους συνολικά 54 κατηγορούμενους  για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Με τον νέο Ποινικό Κώδικα να αφήνει το στίγμα του στην δικαστική απόφαση το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ακολουθώντας το δρόμο που έδειξε η εισαγγελέας  δέχθηκε ότι οι υπάλληλοι του ΟΤΕ δεν είναι πλέον  δημόσιοι υπάλληλοι και μετέτρεψε την κατηγορία σε δωροδοκία που τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος,

αδίκημα το οποίο έχει υποπέσει σε παραγραφή.

Έτσι οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι μόνο για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, πράξη που τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 15 έτη.

Ανάμεσα στους καταδικασθέντες και οι εν Ελλάδι πρωταγωνιστές της υπόθεσης και πρώην στελέχη του γερμανικού κολοσσού στη χώρα μας, Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλας, Πρόδρομος Μαυρίδης, καθώς και τα πρώην στελέχη της Siemens Γερμανίας, Χάϊνριχ Φον Πίρερ, Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, Ράιχαντ Σίκατζεκ, που καταδικάστηκαν για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα.

Το δικαστήριο καταδίκασε και τα πρώην στελέχη του Οργανισμού, μεταξύ των οποίων ο Αλέξανδρος Αθανασιάδης, καθώς και τα τραπεζικά στελέχη Φάνη Λυγινό και Ζαν Κλώντ Όσβαλντ. Ο τελευταίος, έγινε γνωστός από την σύλληψη του στο εξωτερικό κατόπιν εκτέλεσης του διεθνούς εντάλματος σύλληψης που είχαν εκδώσει οι δικαστικές αρχές της χώρας μας σε βάρος του, αλλά και από την εντυπωσιακή απόδραση του πετώντας το βραχιολάκι κι έκτοτε καταζητείται.

Εξάλλου, το δικαστήριο έπαυσε την ποινική δίωξη για το αδίκημα της δωροδοκίας, υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας κι εντάσσοντας την αξιόποινη πράξη στο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στη δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα.

Αθώοι κρίθηκαν οι κατηγορούμενοι: Νικόλαος Μανασής,Σάββας Γιαννακάκης, Αθανάσιος Ράμμος, Βασίλης Τυρογαλάς και Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκης.

Είκοσι επτά κατηγορούμενοι στην υπόθεση απαλλάχθηκαν λόγω παραγραφής των αξιόποινων πράξεων που τους αποδίδονται  μεταξύ αυτών και ο άλλοτε στρατηγός του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Τσουκάτος ο οποίος είχε διωχθεί για το αδίκημα της συνεργίας σε δωροδοκία.

Τη σκυτάλη στην ακροαματική διαδικασία πήραν οι  συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων που κρίθηκαν ένοχοι οι οποίοι ζητούν την αναγνώριση ελαφρυντικών στους εντολείς τους εστιάζοντας σε αυτά του πρότερου σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της ποινικής διαδικασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα