Στο 3,7% η ύφεση για το 2013 και 2,6% το δ΄ τρίμηνο – Μικρότερη των προβλέψεων της τρόικας

[UPD] Μικρότερη των προβλέψεων της τρόικας η ύφεση το 2013. Περιορίστηκε στο 3,7%, έναντι εκτιμήσεων για 4% του ΑΕΠ. σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το τελευταίο τρίμηνο του έτους η ύφεση ήταν 2,6%.

Μείωση 2,6% παρουσίασε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε όρους όγκου, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2013 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Υπενθυμίζεται

πως στο τρίτο τρίμηνο το ΑΕΠ είχε συρρικνωθεί κατά 3% και στο δεύτερο τρίμηνο κατά 3,7%.

Σημειώνεται ακόμη ότι η εκτίμηση που αρχικά είχε διατυπωθεί από την τρόικα μιλούσε για ύφεση 4,2% του ΑΕΠ, ενώ η ελληνική πλευρά εκτιμούσε ότι θα κινηθεί στο 3,8%. Αποτέλεσμα αυτής της απόκλισης ήταν ο πήχης να τοποθετηθεί στο 4%.

Nωρίτερα μεταδίδαμε:

ΥΠΟΙΚ: Κι άλλος “άσσος στο μανίκι” – Μικρότερη η ύφεση το 2013

Ενδείξεις ότι η ύφεση στο δ’ τρίμηνο του 2013, αλλά και στο σύνολο του έτους, διαμορφώθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που εκτιμούσε η τρόικα διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών. Η επιβεβαίωση των προσδοκιών αυτών αναμένεται εντός της ημέρας, οπότε η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τις αρχικές της εκτιμήσεις. Σε συνδιασμό με το πρωτογενές πλεόνασμα που αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προσδοκία, το υπουγείο Οικονομικών κρατά δύο σημαντικά “χαρτιά” για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Σημειώνεται πως ήδη από το β’ τρίμηνο του 2013 τα στοιχεία για το ΑΕΠ ήταν καλύτερα από τις εκτιμήσεις της τρόικας, η οποία έχει υιοθετήσει ένα πιο δυσμενές σενάριο για την ύφεση.

Στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2013 η ύφεση διαμορφώθηκε στο 5,5%, στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου υποχώρησε στο 3,7% και στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου αποκλιμακώθηκε περαιτέρω στο 3%.

Πληροφορίες αναφέρουν πως την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου η ύφεση διαμορφώθηκε κοντά στο 3,3%- 3,4%.

Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ του 2013 μειώθηκε κατά 3,7% -3,9% επίδοση που διευκολύνει περαιτέρω την διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης, καθώς επιβεβαιώνεται το μακροοικονομικό της σενάριο και διαψεύδεται εκείνο της τρόικας.

Original article: Στο 3,7% η ύφεση για το 2013 και 2,6% το δ΄ τρίμηνο – Μικρότερη των προβλέψεων της τρόικας.

Keywords
Τυχαία Θέματα