Υπέρ του πολυνομοσχεδίου ο Σύνδεσμος Ελλήνων Διαμεσολαβητών

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Διαμεσολαβητών προσκλήθηκε και συμμετείχε την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου στην ακρόαση φορέων που πραγματοποιήθηκε από τις διαρκείς επιτροπές της Βουλής στην αίθουσα της ολομέλειας, με θέμα την κατάθεση προτάσεων για το συζητούμενο πολυνομοσχέδιο, εκπροσωπώντας τους Έλληνες διαμεσολαβητές.

Οπως σημειώνει στη σχετική ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Ελλήνων Διαμεσολαβητών, αναφερόμενος στην αναμόρφωση του θεσμού της διαμεσολάβησης, υποστήριξε την πάγια θέση των Ελλήνων Διαμεσολαβητών

για τη χρησιμότητα υποχρεωτικής προσπάθειας επίλυσης με διαμεσολάβηση πριν από την προσφυγή στα δικαστήρια. Είχε επίσης την ευκαιρία να ενημερώσει το Σώμα για τις ανυπόστατες αναφορές περί ιδιωτικοποίησης της δικαιοσύνης, τονίζοντας πως στις αίθουσες της διαμεσολάβησης δεν υπάρχει ούτε έδρα, ούτε δικαστής, ούτε ακροατήριο, ούτε εκδίδονται αποφάσεις. Τόνισε πως η υποχρεωτική διαμεσολάβηση είναι η μεγάλη ευκαιρία για τους πολίτες να επιλύσουν χιλιάδες διαφορές με τρόπο πολύ γρήγορο και πολύ οικονομικό και πως ο νόμος αποτελεί μια μεγάλη τομή που περιλαμβάνει τους διαμεσολαβητές, τους δικηγόρους, τη δικαιοσύνη και κυρίως την ίδια την κοινωνία.

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Διαμεσολαβητών αναφέρθηκε στον νόμο 3898/2010 για τη διαμεσολάβηση, τονίζοντας πως απέτυχε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εφαρμογής της διαμεσολάβησης στην πράξη και πως είναι ώρα να αλλάξει, σημειώνοντας πως η εποχή της ανακύκλωσης εκδηλώσεων και γιορτών απέτυχε πλήρως και πως φωνές που προτείνουν οτιδήποτε λιγότερο από την υποχρεωτικότητα κινούνται στην κατεύθυνση «στηρίζουμε τη διαμεσολάβηση, αρκεί να μη λειτουργεί». Κάλεσε μάλιστα όσους αντιδρούν, να δικαιολογήσουν γιατί είναι κακό να προσφέρουμε στους πολίτες μια διαδικασία στην οποία μέσα σε λίγες μέρες και με χαμηλό κόστος μπορούν να λύσουν τη διαφορά τους, υπογράφοντας πρακτικό συμφωνίας που μπορεί μάλιστα να αποκτήσει την ισχύ δικαστικής απόφασης.

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Διαμεσολαβητών ενημέρωσε το Σώμα και μέσω γραπτού υπομνήματος για την ανάγκη διατήρησης των ποινών, ώστε να μην παρακάμπτεται η υποχρεωτική παρουσία των μερών στη διαδικασία, ενώ ανέφερε πως η προτεινόμενη αμοιβή είναι εξαιρετικά προσιτή, αν ληφθεί υπόψη το έργο των διαμεσολαβητών και η υψηλή πιθανότητα επίλυσης της διαφοράς, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως όσο μικρότερη είναι η αμοιβή τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος να συμβάλει σε μια ιδιότυπη «εμπορία» του Πρακτικού Αποτυχίας της διαδικασίας. Τέλος, ζήτησε την κατάργηση της διάταξης που αποκλείει όσους έχουν διατελέσει δικαστές από το να ασκήσουν το επάγγελμα του διαμεσολαβητή, θεωρώντας πως η παρουσία τους θα ενισχύσει το κύρος της διαμεσολάβησης.

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Διαμεσολαβητών προώθησε σχετικό υπόμνημα των προτάσεών του στα κόμματα της Βουλής και στους βουλευτές και εξέφρασε την αισιοδοξία του πως τελικά οι δικηγόροι, που είναι στο κέντρο της νέας διαδικασίας με ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, με αίσθημα ευθύνης θα στηρίξουν τον νέο νόμο και θα συμβάλουν με τη γνώση και την εμπειρία τους στην επιτυχία του νέου θεσμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα