ΥΦΕΣΗ: “Καμπάνες” σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία. Στην Ελλάδα…το συνηθίσαμε…

Μηνύματα ύφεσης σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία και φυσικά Ελλάδα, στέλνει το τελευταίο τρίμηνο του 2012.

- Το γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε 0,6% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο, όταν είχε σημειώσει άνοδο 0,2%, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.Σημειώνεται ότι το Δεκέμβριο η γερμανική Bundesbank υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη φέτος στο 0,4%, επικαλούμενη τις επιδράσεις

της κρίσης κρατικού χρέους, που έχει φέρει την ευρωζώνη σε ύφεση. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Γερμανία ανακάμπτει ήδη από την πτώση του δ΄ τριμήνου.

- Η γαλλική οικονομία συρρικνώθηκε στο δ΄ τρίμηνο του 2012, καθώς οι επενδύσεις υποχώρησαν και οι εξαγωγές σημείωσαν πτώση, όπως εμφάνισαν σήμερα τα στοιχεία. Το ΑΕΠ στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε 0,3% στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου έναντι των τριών προηγουμένων μηνών, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Insee. Το ΑΕΠ δ΄ τριμήνου ήταν 0,3% χαμηλότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

- Νέα πτώση σημείωσε το ΑΕΠ της Ιταλίας το τελευταίο τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας Istat.Η πτώση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο ήταν της τάξης του 0,9% και σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2011, του 2,7%. Πρόκειται για το έκτο συνεχές τρίμηνο που καταγράφεται ύφεση και για τα πιο αρνητικά οικονομικά στοιχεία της τελευταίας εικοσαετίας.Η συνολική συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2012 σε σχέση με το προηγούμενο έτος σύμφωνα με τα στοιχεία της Istat έφθασε το 2,2%.

- Με ρυθμό 3,2% του ΑΕΠ συρρικνώθηκε το 2012 η πορτογαλική οικονομία, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία έδωσε στην δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Το ποσοστό αποδείχθηκε υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν.Η ΕΕ και το ΔΝΤ προέβλεπαν συρρίκνωση του πορτογαλικού ακαθάριστου εθνικού προϊόντος κατά 3%.Βάθυνε όμως η ύφεση που κατατρύχει την πορτογαλική οικονομία όλο το δ’ τρίμηνο του 2012 οπότε και η τριμηνιαία συρρίκνωση ανήλθε στο 3,8% του ΑΕΠ σε σύγκριση με το γ’ τρίμηνο. Πάντως, από έτος σε έτος στα ίδια διαστήματα η συρρίκνωση δεν ξεπέρασε το 1,8% του ΑΕΠ.Κατά πολλές πορτογαλικές εφημερίδες και ραδιόφωνα, το δ’ τρίμηνο του 2012 η πορτογαλική οικονομία συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό της δεκαετίας.Η στατιστική υπηρεσία της Πορτογαλίας απέδωσε την αρνητική αυτήν οικονομική επίδοση στην αισθητή κάμψη εξαγωγών τόσο των υπηρεσιών όσο όμως και των αγαθών.

- Συρρίκνωση 6,0% παρουσίασε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στην Ελλάδα κατά το 4ο τρίμηνο του 2012 σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2011, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Στο 6,5% “κλείδωσε” η ύφεση για το σύνολο του 2012.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το ΑΕΠ συρρικνώθηκε το γ΄ τρίμηνο 6,7% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Το β΄ τρίμηνο καταγράφηκε συρρίκνωση 6,4% ως προς το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους και το α΄ τρίμηνο 6,7%.

Keywords
Τυχαία Θέματα