ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ – ΕΛΠΕ: Έπεσαν οι υπογραφές για τις έρευνες στον Πατραϊκό

[UPD] Υπεγράφη σήμερα η Σύμβαση Μίσθωσης για Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στην περιοχή του Δυτικού Πατραϊκού κόλπου από το επιχειρηματικό σχήμα που αποτελείται από τις εταιρείες Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. (διαχειριστής – operator), Edison International S.p.A. και Petroceltic Resources Plc., μετά την κατακύρωση που ακολούθησε την υποβολή και αξιολόγηση της σχετικής προσφοράς τους από το ΥΠΕΚΑ.

Όπως

αναφέρουν τα Ελληνικά Πετρέλαια σε σχετική ανακοίνωση, «τα ΕΛΠΕ διαθέτουν υψηλού επιπέδου επιστημονικό και τεχνικό στελεχιακό δυναμικό και έχουν συμμετάσχει και διεξάγει έρευνες πετρελαίου σε πολλές περιοχές στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της ΝΑ Ευρώπης (Ελλάδα, Λιβύη, Αίγυπτος, Αλβανία, Μαυροβούνιο).

Η Edison συμμετέχει σε έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων σε μεγάλο αριθμό παραχωρήσεων στην Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή, με ημερήσια παραγωγή περίπου 53.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου και η Petroceltic, επίσης, σε περιοχές στη ΝΑ Ευρώπη και Μέση Ανατολή, με ημερήσια παραγωγή 25.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου. Η συνεργασία των τριών έμπειρων και οικονομικά εύρωστων εταιρειών παρέχει όλα τα εχέγγυα σε επιστημονικό, τεχνολογικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό επίπεδο, για την επιτυχή διεξαγωγή των εργασιών έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό κόλπο.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια και οι εταίροι τους, αμέσως μετά την επικύρωση της Σύμβασης από τη Βουλή, θα προχωρήσουν στην έρευνα και εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου δυναμικού της περιοχής, εφαρμόζοντας τις πλέον σύγχρονες, ασφαλείς και φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογικές μεθόδους, με πλήρη σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες και τις υφιστάμενες δραστηριότητές τους.

Η υπογραφή αυτής της Σύμβασης Μίσθωσης αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα καθώς επανεκκινεί τη διαδικασία έρευνας υδρογονανθράκων στη χώρα μας, δημιουργώντας προϋποθέσεις για ουσιαστική συμμετοχή του Κλάδου στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας.

Αποτελεί, επίσης, σταθμό για τα Ελληνικά Πετρέλαια καθώς τους επιτρέπει να δραστηριοποιηθούν σε ένα ακόμη επιχειρηματικό κλάδο στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας τις δυνατότητές τους σε όλο το φάσμα της ενεργειακής βιομηχανίας, ενισχύοντας την αξιοπιστία τους σε διεθνές επίπεδο μέσω της συνεργασίας τους με εξειδικευμένες και δυναμικές πετρελαϊκές εταιρείες και δημιουργώντας προσδοκίες ότι οι επενδύσεις αυτές θα συνεισφέρουν θετικά στη μελλοντική κερδοφορία του Ομίλου».

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ: Πέφτουν σήμερα οι υπογραφές – Έσοδα 18 δισ. σε ορίζοντα 30ετίας

Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος θα δώσουν σήμερα το παρών στην ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος για την υπογραφή των συμβάσεων για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη δυτική Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ.Μανιάτης θα υπογράψει με τους εκπροσώπους των εταιρειών τις συμβάσεις για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα Ιωάννινα, στο δυτικό Πατραϊκό Κόλπο και στο Κατάκολο.

Τις συμβάσεις θα κληθούν να υλοποιήσουν τα εξής σχήματα:

- Για την χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS / PETRA PETROLEUM.
- Για το Κατάκολο, το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS / TRAJAN OIL & GAS Ltd.
- Για τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού, το σχήμα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ / EDISON / PETROCELTIC.

Υπενθυμίζεται ότι η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την παραχώρηση των τριών περιοχών διήρκεσε περίπου 29 μήνες.

Πλέον για την έναρξη υλοποίησης των συμβάσεων εκκρεμεί η κύρωσή τους από τη Βουλή.

Βάσει των όσων προβλέπονται, το ελάχιστο δεσμευτικό κόστος των επενδύσεων ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ, ενώ οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα υδρογονανθράκων που πιθανόν να περιέχουν οι περιοχές αυτές φθάνουν ως τα 300 εκατ. βαρέλια πετρελαίου. Βάσει των εκτιμήσεων, η ποσότητα αυτή μπορεί να αποδώσει στο Δημόσιο έσοδα έως και 18 δισ. δολάρια σε ορίζοντα 30ετίας.

Original article: ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣΕΛΠΕ: Έπεσαν οι υπογραφές για τις έρευνες στον Πατραϊκό.

Keywords
Τυχαία Θέματα