Ξεσηκωμός κατά της απόφασης πώλησης πληροφοριών του «Τειρεσία»

«Τα προσωπικά δεδομένα των επιχειρήσεων δεν μπορεί να είναι φέιγ βολάν». Την απάντηση αυτή έδωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Νίκο Δένδια, σχολιάζοντας την είδηση ότι ο ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ πουλά έναντι αμοιβής στοιχεία των επιχειρήσεων που βρίσκονται στη μαύρη λίστα. Στο ίδιο κλίμα ήταν και δηλώσεις του Προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Β.
Κορκίδη.H δυσαρέσκεια του επιχειρηματικού κόσμου για την απόφαση της Τειρεσίας ΑΕ να εμπορεύεται τα στοιχεία των επιχειρήσεων, είναι μεγάλη. Ολοι αναρωτώνται προτάσσοντας πλέον το ερώτημα τι είναι θεσμικό και τι είναι κερδοσκοπικό. Επιχειρηματίες από τον χώρο του εμπορίου έλεγαν χαρακτηριστικά σήμερα: Οι τράπεζες έκαναν ότι έκαναν τόσα χρόνια – κακό risk management - και τώρα την πληρώνουν πάλι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχουν στον έλεγχό τους τον Τειρεσία που παίρνει στοιχεία (ακάλυπτες κ.λ.π.) και τα πουλάνε! Tις επόμενες μέρες αναμένεται να αποσταλεί στο υπουργό μελέτη για την αναπτυξιακή πορεία των συνεταιριστικών τραπεζών αλλά και τον ρόλο που μπορούν να αναλάβουν. Ο κ. Καββαθάς σημείωσε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον υπουργό ότι το 80% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δεν έχουν καμμία πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ΜμΕ σε Αναπτυξιακή Τράπεζα Μικρομεσαίων μπορεί να μετεξελιχθεί το ΕΤΕΑΝ σε συνεργασια με τις υγιείς συνεταιριστικές τράπεζες με κεφαλαιακή ενίσχυση των τελευταίων με τα διαθέσιμα χρήματα από το Ταμείο. Υπολογίζεται από την ΕΣΕΕ ότι αυτά τα κεφάλαια στο ΕΤΕΑΝ είναι της τάξης των 750 εκατ. ευρώ ενώ περί τα 350 εκατ. ευρώ χρειάζονται οι συνεταιριστικές για αύξηση κεφαλαίων.Αναφορικά με το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης για τα μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, οι εκπρόσωποι των ΜμΕ δηλώνουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για το τι θα περιλαμβάνει, κάτι που θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα στις αρχές Οκτωβρίου.ΠΩΣ ΘΑ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΤΕΙΡΕΣΙΑΜέσω της νέας υπηρεσίας, η οποία απέκτησε την εμπορική ονομασία «τσεκ», εκπρόσωποι επιχειρήσεων ή επιτηδευματίες μπορούν με το πάτημα ενός κουμπιού να συλλέξουν πληροφορίες για μια σειρά «αρνητικών στοιχείων» που ενδεχομένως βαρύνουν τους πελάτες ή τους προμηθευτές τους: ακάλυπτες επιταγές, απλήρωτες συναλλαγματικές, διαταγές πληρωμής, πλειστηριασμούς ακινήτων και κινητών, κατασχέσεις, προσημειώσεις ακόμη και υποθήκες ή προσημειώσεις υποθηκών.

«Ξεκλειδώνει η λίστα»

Με το «ξεκλείδωμα» της μαύρης λίστας για το ευρύ επιχειρηματικό κοινό -κίνηση για την οποία είναι ενήμερη η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων όπως αναφέρουν στην «Κ» στελέχη της «Τειρεσίας Α.Ε.»- ουσιαστικά ανοίγει η «αγορά» της παροχής επιχειρηματικών πληροφοριών. Πλέον, οποιαδήποτε επιχείρηση θέλει να μετρήσει το επιχειρηματικό ρίσκο που συνεπάγεται μια συνεργασία, έχει τη δυνατότητα να συλλέξει πληροφορίες είτε απευθείας από την «Τειρεσίας Α.Ε.» είτε και μέσω τρίτου. Και αυτό διότι η θυγατρική των τραπεζών μπορεί να συνάψει ακόμη και συμβάσεις μεταπώλησης των στοιχείων που αφορούν νομικά πρόσωπα και τα οποία υπάρχουν στο λεγόμενο «σύστημα αθέτησης υποχρεώσεων».

Οπως αναφέρει στην «Κ» ο κ. Πέτρος Καπασούρης, διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης της «Τειρεσίας Α.Ε.», στο σύστημα έχουν ήδη εγγραφεί περίπου 700 πελάτες-επιχειρήσεις. Εκτός από μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, πρόσβαση έχουν ούτως ή άλλως και φορείς του Δημοσίου όπως το υπουργείο Οικονομικών αλλά και το ΕΤΕΑΝ το οποίο, δεδομένου ότι εγκρίνει δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, θέλει να είναι σε θέση να ελέγχει άμεσα την πιστοληπτική ικανότητα των εταιρειών που αιτούνται δανείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα