Ξεκίνησε το συνέδριο: «Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Η κινητήρια δύναμη για τη συνεχή ανάπτυξη του ιδιωτικού & δημόσιου τομέα»

Ξεκίνησε νωρίτερα το συνέδριο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Η κινητήρια δύναμη για τη συνεχή ανάπτυξη του ιδιωτικού & δημόσιου τομέα», το οποίο διοργανώνει η Palladian Conferences, στο ξενοδοχείο Divani Caravel (Αίθουσα Ilissos). Το συνέδριο, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Elevate Greece, του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά,  του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων

Πληροφορικής & Επικοινωνιών ΕλλάδαςΣΕΠΕ.

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση από την αρχή της θητείας της έθεσε ως μια από τις προτεραιότητές της την προώθηση της ψηφιοποίησης του κράτους και του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας, στην οποία ανταποκρίθηκε με επιτυχία, παρά τις εξωγενείς αντίξοες συνθήκες. Όπως σημείωσε αυτό αποδεικνύεται από πολλά αξιόλογα επιτεύγματα και ανέφερε ενδεικτικά τέτοια επιτεύγματα στον τομέα του Υπουργείου Οικονομικών: Τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, με κυριότερες την νέα ψηφιακή πύλη MyAADE και τις εφαρμογές myΘέρμανση, myCAR, myPROPERTY. Την προώθηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και των ηλεκτρονικών βιβλίων για τις επιχειρήσεις, με στόχο τη ψηφιοποίηση των φορολογικών διαδικασιών και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με τη δημιουργία και τη λειτουργία της πλατφόρμας myDATA, μιας πολύ μεγάλης μεταρρύθμισης η οποία πρέπει άμεσα να υλοποιηθεί, χωρίς καθυστερήσεις και παρατάσεις, όπως επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας, και της εφαρμογής timologio της ΑΑΔΕ. Την υλοποίηση, στο πλαίσιο του σχεδίου ΕΛΛΑΔΑ 2.0, του έργου Gov-ERP: Ενιαία Ψηφιακή Μεταρρύθμιση του Δημοσιονομικού Συστήματος στην Κεντρική Διοίκηση και τη λοιπή Γενική Κυβέρνηση μέσω του οποίου θα παρέχεται σε πραγματικό χρόνο ακριβής και εύλογη απεικόνιση της χρηματοοοικονομικής κατάστασης της Κεντρικής Διοίκησης, αλλά και του συνόλου των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και της περιουσιακής διάρθρωσής τους.

Ενώ, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε και τις πολυάριθμες ηλεκτρονικές πλατφόρμες που δημιουργήθηκαν σε ελάχιστο χρόνο και κατέστησαν εφικτή την υλοποίηση κομβικών μέτρων στήριξης έναντι των οικονομικών επιπτώσεων των εξωγενών κρίσεων και ενδεικτικά ανέφερε το myBusinessSupport της ΑΑΔΕ για τους δικαιούχους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, της επιδότησης παγίων δαπανών μέσω των οποίων διατέθηκαν 9,1 δισ. ευρώ την περίοδο 2020-21 στην ελληνική οικονομία σε περισσότερες από 752.000 επιχειρήσεις, την εφαρμογή ηλεκτρονικών δηλώσεων Covid της ΑΑΔΕ για την αποζημίωση ιδιοκτητών ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια την περίοδο Μαρτίου 2020 – Ιουλίου 2021, μέσω της οποίας έχουν πραγματοποιηθεί συμψηφισμοί με φόρους και καταβολές χρημάτων συνολικού ύψους άνω των 850 εκατ. ευρώ, το “arogi.gov.gr”, που ενοποιεί όλα τα εργαλεία αρωγής, για την ταχύτερη δυνατή αποζημίωση των πληγέντων από φυσικές καταστροφές, με μία μόνο αίτηση, τα “Fuel Pass” και “Power Pass”, μέσω των οποίων διατέθηκαν συνολικά περίπου 600 εκατ. ευρώ για την άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης σε καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια και το “North EviaSamos Pass”, με συνολικό προϋπολογισμό 6 εκατ. ευρώ και στόχο την οικονομική στήριξη της τουριστικής δραστηριότητας στις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας σημείωσε ότι αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση που ζήσαμε τα τελευταία 2,5 χρόνια αποτέλεσε αφορμή για να επιταχύνουμε τη ψηφιακή μας εξέλιξη και συμπλήρωσε ότι καταφέραμε να εμπεδώσουμε τη ψηφιακή κουλτούρα όλοι μαζί, κράτος, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Ο κ. Κόλλιας επισήμανε, μεταξύ άλλων, τα σχετικά επιτεύγματα των επιχειρήσεων, όπως τη βελτίωση της διαδικτυακής παρουσίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αξιοποιώντας τις δυνατότητες ανάπτυξης εφαρμογών σε φορητές συσκευές, ενώ βελτιώνεται και η ασφάλεια διαδικτυακών τόπων και συστημάτων. Στο κομμάτι των υποδομών, οι επιχειρήσεις μεταφέρουν μέρος των πληροφοριακών τους υποδομών σε υπηρεσίες cloud και αυξάνεται η προτίμηση σε μοντέλα λειτουργίας επιχειρησιακών πληροφοριακών συστημάτων που παρέχονται ως υπηρεσία. Σε επίπεδο εξυπηρέτησης σημειώνεται πρόοδος σε τομείς, όπως η ολοκληρωμένη παροχή υπηρεσιών, η διεκπεραίωση συναλλαγών και η υποστήριξη πελατών μέσω διαδικτύου. Ενώ συμπλήρωσε ότι ενισχύεται η ηλεκτρονική τραπεζική, καθώς και η χρήση πλαστικού χρήματος η οποία επιτρέπει μεγαλύτερη ασφάλεια στις συναλλαγές για τον ιδιώτη και εξοικονόμηση σημαντικών πόρων για τις τράπεζες. Όσον αφορά στις δράσεις αυτοματοποίησης παραγωγής, χρήσης τεχνολογιών Βιομηχανίας 4.0, οι μεγαλύτερες βιομηχανικές επιχειρήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει σοβαρές επενδύσεις, ενώ οι ΜΜΕ, ανεξαρτήτως τομέα, φαίνεται να υστερούν και να έχουν πράγματι ανάγκη εξειδικευμένης υποστήριξης. Ενίσχυση των συστημάτων και των ψηφιακών υπηρεσιών σε σχέση με τον εξαγωγικό προσανατολισμό των επιχειρήσεων που είναι και το ζητούμενο. Αξιοποίηση των δεδομένων για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, επιχειρηματικών μοντέλων και αγορών. Ψηφιακή κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού του ιδιωτικού τομέα. Ανάπτυξη συστήματος αποτίμησης της ψηφιακής ωριμότητας των επιχειρήσεων και τεκμηρίωσης του σχεδιασμού των κρατικών ενισχύσεων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Χρήση προηγμένων και ολοκληρωμένων συστημάτων παραγωγής, αυτοματισμού και ρομποτικής, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας μέσω του προγράμματος KEΠ – Plus και ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών/ συστημάτων για την υποστήριξη των start- up επιχειρήσεων, εδραιωμένων ή μη.

Ενώ, η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών ΕλλάδαςΣΕΠΕ, κ. Γιώτα Παπαρίδου αναφέρθηκε στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών, για τις οποίες άλλωστε συνέβαλε καθοριστικά το ξέσπασμα της πανδημίας. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι η πανδημία αν και ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα για όλους, για την οικονομία, την κοινωνία κλπ, ήταν και μια πρόκληση, καθώς μας έσπρωξε όλους ως χώρα να πάμε εκεί που έπρεπε να είχαμε πάει μόνοι μας ψηφιακά. Να ακολουθήσουμε μια άλλη διαδρομή και να κάνουμε πράγματα που είτε υπήρχαν αντιδράσεις και δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν ή κωλυσιεργίες ή δεν ξεκινούσαμε ποτέ να τα κάνουμε.

Τόνισε επίσης, ότι πρέπει να συνεχίσει η ψηφιοποίηση της χώρας, τόσο του ιδιωτικού, όσου και του δημόσιου τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε η κ. Παπαρίδου είναι στρατηγικής σημασίας να κινηθούμε σε τρεις βασικές κατευθύνσεις: Την τάχιστη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, τόσο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας όσο και του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021 – 2027.  Ένα στοίχημα, το οποίο απαιτεί την άμεση ψηφιοποίηση των διαδικασιών, προσδίδοντας ευελιξία, αποτελεσματικότητα και γρήγορη ωρίμανση και υλοποίηση κρίσιμων έργων υποδομής για τη χώρα.  Παράλληλα, η χώρα οφείλει να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις, με κίνητρα για την τεχνολογική καινοτομία, για τις νέες αλλά και τις υφιστάμενες επιχειρήσεις που παράγουν και επενδύουν σε έρευνα και καινοτομία, ώστε να δημιουργηθούν στη χώρα κέντρα καινοτομίας (R&D Hubs). Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να προσελκύσει επενδύσεις, δημιουργώντας τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό όλων των κλάδων της οικονομίας.  Τρίτον, η ανάγκη της ενεργής υποστήριξης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου τεχνολογίας είναι σήμερα πιο επιτακτική από ποτέ. Η προβολή και ανάδειξη συνολικά του “Brand Ελλάδα” από την οικονομική διπλωματία και τον ΣΕΠΕ, με το σχεδιασμό και την υλοποίηση μακροχρόνιας διεθνούς εκστρατείας προβολής της ψηφιακής βιομηχανίας είναι κρίσιμη συνιστώσα για την περαιτέρω ανάπτυξη ενός παγκοσμίως καταξιωμένου κλάδου.

Το συνέδριο αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το μεσημέρι.

Χρυσός χορηγός του συνεδρίου: Alpha Bank

Χάλκινοι χορηγοί του συνεδρίου: Info Quest Technologies, KLEEMANN, Παγκρήτια Τράπεζα

Υποστηρικτές του συνεδρίου: Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης (Corporate Responsibility Institute), PEOPLE & DB Schenker

Keywords
Τυχαία Θέματα