ΒΡΕΤΑΝΙΑ – ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ: Οι Βρετανοί ψήφισαν Brexit με 51,9% κόντρα σε όλα τα προγνωστικά – Παγκόσμιος σεισμός

Σεισμό προκαλεί η ανατροπή στη Βρετανία, καθώς οι βρετανοί ψηφοφόροι επέλαξαν το ιστορικό διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά.

H ψήφος υπέρ του Brexit επικράτησε με 51,9%, έναντι 48,1% της παραμονής, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα.

Αρχικά, δημοσκοπήσεις, πολιτικοί και οι αγορές έμοιαζαν να κατατείνουν σε νίκη της παραμονής του ΗΒ στην ΕΕ. Αλλά τα αποτελέσματα υπέρ της αποχώρησης σε πολλές πόλεις της βόρειας Αγγλίας, της Ουαλίας

και αλλού μετρίασαν τον πρώτο ενθουσιασμό των υποστηρικτών της παραμονής.

Η στερλίνα, η οποία κατέγραψε αλματώδη άνοδο έναντι του δολαρίου, απώλεσε σχεδόν όλα της τα κέρδη καθώς τα αποτελέσματα κατεδείκνυαν ότι η έκβαση του δημοψηφίσματος βρίσκεται επί ξυρού ακμής.

Σε μια θεαματική ανατροπή, τα γραφεία στοιχημάτων, που έδιναν πάνω από 90% πιθανότητες στη νίκη της Παραμονής όταν έκλεισαν οι κάλπες τα μεσάνυχτα, άρχισαν να κλίνουν προς το Brexit.

Ωστόσο οι πιθανότητες αυτές παρουσίαζαν διαρκώς μεγάλες διακυμάνσεις?είναι χαρακτηριστική η διακύμανση των πιθανοτήτων που έδινε η εταιρεία στοιχημάτων Betfair στο Brexit μέσα σε λιγότερο από μία ώρα: ήταν 63% στις 04:18, 50% στις 04:26, 44% στις 05:03 και 74% στις 05:30 (ώρες Ελλάδας), όπως κατέγραψε το Ρόιτερς.

Η ένταση δεν σταμάτησε να αυξάνεται καθώς οι ψήφοι ακόμη καταμετρώνται.

Το επίσημο, οριστικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι γνωστό αργότερα το πρωί.

Στα κεντρικά γραφεία της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης, της Vote Leave, επικρατούσε ατμόσφαιρα γιορτής, κάτι που εντάθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες. Ο κρότος των φελλών από τις σαμπάνιες ακούστηκε με το πρώτο αποτέλεσμα υπέρ του Brexit, στο Σάντερλαντ, μαζί με κραυγές χαράς.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο ηγέτης του ευρωφοβικού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), που λίγη ώρα αφότου έκλεισαν οι κάλπες δήλωνε πως η παραμονή φαινόταν να έχει προβάδισμα, αποκτούσε όλο και περισσότερη αυτοπεποίθηση όσο προχωρούσε η νύχτα, και πριν από λίγο προέβλεψε ότι η εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ θα επικρατήσει.

Το ενδεχόμενο Brexit θα οδηγήσει ?εάν επιβεβαιωθεί? σε μια περίοδο σοβαρών πολιτικών αναταράξεων στην Ευρώπη αλλά και στη Βρετανία και δεν αποκλείεται η παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον από το αξίωμα του πρωθυπουργού, παρά την έκκληση δεκάδων ευρωσκεπτικιστών βουλευτών των Τόρις να παραμείνει.

Ο Κάμερον, στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τον διχασμό στο συντηρητικό κόμμα του, ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2013 τη διεξαγωγή του χθεσινού δημοψηφίσματος. ‘Άνοιξε όμως το Κουτί της Πανδώρας και τα πάθη αποχαλινώθηκαν, αναμοχλευόμενα και από τις διαβόητες βρετανικές ταμπλόιντ. Σε αυτή την τοξική πολιτική ατμόσφαιρα η δολοφονία της φιλοευρωπαίας βουλεύτριας των Εργατικών Τζο Κοξ από έναν ακροδεξιό που κραύγασε «Πρώτα η Βρετανία» άφησε άναυδη τη χώρα, χωρίς ωστόσο οι επιπτώσεις αυτής της τραγωδίας στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος να είναι ακόμη σαφείς.

06:00

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μακρά διαδικασία της καταμέτρησης των ψήφων του βρετανικού δημοψηφίσματος και η μάχη είναι σκληρότερη από ό,τι έδειχναν οι εκτιμήσεις.

Ακόμα και ο πρώην επικεφαλής του Yougov, που έδωσε την μόνη εκτίμηση αποτελέσματος με σχετικά άνετη νίκη για το Remain, ομολόγησε ότι έπεσε έξω.

Από την πρώτη στιγμή που έκλεισαν οι κάλπες, ο Νάιτζελ Φάρατζ προκάλεσε αναστάτωση με τις δηλώσεις του.

Σε μια ξεχωριστή (αλλά πολύ ενδιαφέρουσα) εξέλιξη, τουλάχιστον 84 ευρωσκεπτικιστές βουλευτές των Συντηρητικών ζητούν από τον Κάμερον να μείνει, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Γκρίνια στο στρατόπεδο των Εργατικών για τις κακές επιδόσεις σε περιοχές με επιρροή.

Η Σκωτία έκανε το καθήκον της και ψήφισε υπέρ της παραμονής. Η Αγγλία ψήφισε έξοδο με αποτελέσματα σαρωτικά σε ορισμένες περιπτώσεις. Σαρωτικά υπέρ της ΕΕ τα αποτελέσματα στο Λονδίνο.

Όσο για την Ουαλία, ψήφισε υπέρ της εξόδου, ενώ στη Βόρειο Ιρλανδία ψήφισαν παραμονή στην ΕΕ.

Βουτιά της λίρας σε επίπεδα της εποχής 2009.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ σε 264 από 382 περιφέρειες:

Leave 10.780.412 ψήφοι (51,3%), Remain 10.216.261 ψήφοι (48,7%). Συμμετοχή 72%.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Οι Βρετανοί ψηφίζουν για το μέλλον της Ε.Ε. – Προβάδισμα για το Bremain με 52%

Άνοιξαν σήμερα στις 07:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδος) οι κάλπες στη Βρετανία για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με το οποίο θα κριθεί αν το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει ή θα αποχωρήσει από την ΕΕ.

Συνολικά 46,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν για το ευρωπαϊκό ή μη μέλλον της χώρας τους.

Τα εκλογικά τμήματα θα παραμείνουν ανοιχτά ως τις 22:00 τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδος), ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.


Με τη λήξη της διαδικασίας, το καθένα από τα 382 κέντρα καταμέτρησης θα συγκεντρώσει τον αριθμό των ψηφοδελτίων και θα ανακοινώσει τα ποσοστά συμμετοχής του εκλογικού σώματος (το τελικό ποσοστό συμμετοχής αναμένεται να ανακοινωθεί στις 05:00 τοπική ώρα, 07:00 ώρα Ελλάδας).

Στη συνέχεια το κάθε κέντρο θα καταμετρήσει τα ψηφοδέλτια και θα ανακοινώσει τον αριθμό αυτών που τάσσονται υπέρ της παραμονής και αυτών που είναι υπέρ της αποχώρησης.

Οι περισσότερες περιφέρειες αναμένεται να ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Η τελευταία ανακοίνωση των τοπικών αποτελεσμάτων αναμένεται γύρω στις 07:00 τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας. Θα ακολουθήσουν συγκεντρωτικά στοιχεία για 12 περιφέρειες και στη συνέχεια το τελικό, εθνικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο η ώρα της επίσημης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων θα εξαρτηθεί από τη διαφορά μεταξύ του “Remain” και του “Leave”.

Το ποσοστό της συμμετοχής στο δημοψήφισμα, το οποίο θα έχει ανακοινωθεί νωρίτερα, μπορεί να προσφέρει μια πολύτιμη ένδειξη για το αποτέλεσμά του. Αν είναι υψηλό μπορεί να ευνοεί το στρατόπεδο του “Remain”.

Απουσία exit poll, το βρετανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov θα δώσει στη δημοσιότητα μια έρευνα για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος λίγη ώρα αφότου κλείσουν οι κάλπες, το βράδυ της Πέμπτης, με την ελπίδα ότι θα επαναλάβει την επιτυχία που είχε η πρόβλεψή του για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Σκωτίας, το 2014.

Προβάδισμα για το Bremain με 52%, έναντι 48% υπέρ του Brexit

Προβάδισμα στην παραμονή της Βρετανίας με ποσοστό 52% καταγράφει δημοσκόπηση της Ipsos Mori για λογαριασμό της βρετανικής εφημερίδας Ipsos Mori. Το Brexit συγκεντρώνει ποσοστό 48%.

Η δημοσκόπηση ολοκληρώθηκε στις 9 το βράδυ της Τετάρτης 22 Ιουνίου και δημοσιεύεται σήμερα.

Την ίδια ώρα οι στοιχηματικές εταιρείες δίνουν μεγάλο προβάδισμα στην παραμονή της Βρετανίας, με ποσοστό 84%, έναντι 16% για το Brexit.

Έτοιμες για όλα οι τράπεζες

Έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο είναι, με αφορμή το σημερινό δημοψήφισμα, οι μεγάλες τράπεζες της Βρετανίας οι οποίες έχουν φορτώσει με μετρητά τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, έχουν θέσει σε κατάσταση συναγερμού τα υψηλόβαθμα στελέχη τους σε “αίθουσες πολέμου” στο Σίτι του Λονδίνου και “κατεβάζουν τους διακόπτες” στα ηλεκτρονικά συστήματα αυτόματων συναλλαγών ώστε να αποφύγουν τις τεράστιες απώλειες στην περίπτωση που παρουσιαστούν βίαιες ταλαντεύσεις στις αγορές μετοχών, ομολόγων και συναλλάγματος.

Όπως γράφει η εφημερίδα Guardian, δεδομένου ότι είναι αβέβαιο το πότε ακριβώς θα γίνει γνωστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, οι αίθουσες αγοραπωλησίας συναλλάγματος θα λειτουργήσουν σε όλο το Σίτι απόψε το βράδυ και το πρωί της Παρασκευής ώστε να εκτελούνται οι συναλλαγές των πελατών που θα πρέπει να ανταποκριθούν αναλόγως, όταν θα αρχίσουν να ανακοινώνονται τα αποτελέσματα από τις 382 εκλογικές περιφέρειες.

Σε αντίθεση με τις βουλευτικές εκλογές, τα τηλεοπτικά κανάλια δεν έχουν παραγγείλει έξιτ-πολ. Τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να μεταδίδονται μετά τις 00.30 της Παρασκευής και θα συνεχίσουν όλη τη νύχτα. Είναι πιθανόν όμως το οριστικό αποτέλεσμα να μην είναι γνωστό ακόμη και μέχρι τις 8 το πρωί, όταν θα ανοίξει το χρηματιστήριο.

Ορισμένες τράπεζες έχουν προειδοποιήσει τους επενδυτές ότι θα διεξάγουν συναλλαγές μόνο με προφορικές εντολές και όχι μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων τους ενώ άλλες είναι έτοιμες να παρακάμψουν, εάν χρειαστεί, τα αλγοριθμικά συστήματα συναλλαγών, παρακολουθώντας τα στενά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτά τα αλγοριθμικά ηλεκτρονικά συστήματα, που κυριαρχούν στις αίθουσες αγοραπωλησιών του Σίτι, ακολουθούν συγκεκριμένα πρότυπα για να εκτελούν τις συναλλαγές πιο γρήγορα από το χρόνο που χρειάζεται ο άνθρωπος για να δώσει την εντολή.

Σφοδρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες στη νοτιοανατολική Αγγλία

Σφοδρές βροχοπτώσεις στη νοτιοανατολική Αγγλία προκάλεσαν σήμερα πλημμύρες στους δρόμους και αναστάτωση στις μετακινήσεις, καθώς και το κλείσιμο δύο εκλογικών τμημάτων την ημέρα που οι Βρετανοί ψηφίζουν αν θα παραμείνουν ή όχι στην ΕΕ.

Η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι σήμερα το απόγευμα και το βράδυ αναμένονται και άλλες καταιγίδες στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία ενώ η Υπηρεσία Περιβάλλοντος εξέδωσε προειδοποίηση για πλημμύρες.

Αστραπές φώτισαν χθες το βράδυ τον ουρανό του Λονδίνου, συνοδευόμενες από σφοδρές βροχοπτώσεις. Αεροφωτογραφίες δείχνουν αυτοκίνητα μέσα σε νερά από πλημμύρες στην πόλη Χόρσαμ, νότια του Λονδίνου.

Η πυροσβεστική υπηρεσία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι δέχθηκε περισσότερες από 550 επείγουσες κλήσεις εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Στο νοτιοδυτικό Λονδίνο, δύο εκλογικά τμήματα στον δήμο του Κίνγκστον επί του Τάμεση μεταφέρθηκαν σε άλλες τοποθεσίες αφού πλημμύρισε η περιοχή, ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο.

Αναστάτωση εξαιτίας της σφοδρής βροχόπτωσης σημειώθηκε επίσης στα δρομολόγια του μετρό του Λονδίνου και των γύρω σιδηροδρομικών δικτύων.

Οι χθεσινές δημοσκοπήσεις

Σε θρίλερ αναμένεται να εξελιχθεί η έκβαση του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου για το μέλλον της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δημοσκόπηση της TNS καταγράφει προβάδισμα 2% υπέρ του Brexit, παραμονή του κρίσιμου δημοψηφίσματος. Σημειώνεται ότι πριν από μία εβδομάδα, το προβάδισμα έφτανε τις 7 μονάδες.

Σύμφωνα με την έρευνα της TNS, το 43% του δείγματος απάντησε ότι θα ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης, ενώ το 41% υπέρ της παραμονής. Ένα 16% του δείγματος δήλωσε αναποφάσιστο ή ότι δεν θα ψηφίσει.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε με τη μέθοδο των συνεντεύξεων μέσω Διαδικτύου σε δείγμα 2.320 ενηλίκων από τη 16η ως την 22η Ιουνίου.

Ο Λουκ Τέιλορ, επικεφαλής της διεύθυνσης κοινωνικών και πολιτικών ερευνών της TNS, επισήμανε ότι «πρέπει να σημειωθεί πως στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας και στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Κεμπέκ το 1995 είχε υπάρξει μια καθυστερημένη μεταστροφή του status quo και το ίδιο θα καταγραφεί εδώ».

«Σαφώς, με μια κούρσα τόσο αμφίρροπη όσο αυτή, το επίπεδο της συμμετοχής μεταξύ των διαφόρων δημογραφικών κατηγοριών θα είναι κρίσιμο» και «θα ορίσει το αποτέλεσμα».

Σε δημοσκόπηση της TNS που είχε δημοσιευθεί την 14η Ιουνίου, το 47% των ψηφοφόρων που είπαν ότι πιθανόν θα ψηφίσουν τασσόταν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ και το 40% υπέρ της παραμονής.

Νωρίτερα σήμερα δημοσκόπηση της εταιρείας Opinium έδωσε στην εκστρατεία υπέρ του Brexit προβάδισμα μιας μονάδας επί της εκστρατείας υπέρ της παραμονής, οδηγώντας σε νέα πτώση τη συναλλαγματική ισοτιμία της στερλίνας έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Keywords
δημοψηφισμα, σεισμος, προγνωστικα στοιχηματος, σεισμος τωρα, κοντρα, exit poll, δημοσκοπηση, δημοψηφισμα 2015, εταιρεία, betfair, ελλαδα, κοξ, επιρροή, συμμετοχή, ψηφοδελτια, exit, ιουνίου, τραπεζες, guardian, εκλογες, μετρο, tns, status, νέα, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, exit polls, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , ψηφοι δημοτικων συμβουλων, χρηματιστηριο, Ελιζαμπεθ Τειλορ, τραπεζα της ανατολης, εκλογες 2012, εκλογες 2014, exit polls 2014, γιορτη σημερα, αποτελεσματα, βουλευτες, εκλογικα τμηματα, αυτοκινητα, ηγετης, ηνωμενο βασιλειο, θριλερ, ιρλανδια, ισοτιμια, λονδινο, πυροσβεστικη, το κουτι της πανδωρας, ωρα, betfair, guardian, tns, ανθρωπος, ατμοσφαιρα, αυτοπεποιθηση, αφορμη, βραδυ, βρισκεται, γινει, γραφεια, δηλωσεις, δωσει, δρομολογια, δειγμα, ευρω, ειπαν, εκβαση, εκστρατεια, εκτιμηση, ελπιδα, εβδομαδα, εξελιξη, επιρροή, επιτυχια, ερευνα, εταιρεία, ευρωπη, εφημεριδα, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, ιστορικο, κομμα, κοξ, ληξη, νικη, νυχτα, ουαλια, πιθανοτητες, πρωι, πυροσβεστικη υπηρεσια, συγκεκριμενα, συνεχεια, συμμετοχή, σκωτια, τειλορ, ωρες, ωρα ελλαδας, αγορες, ενωση, εθνικο, exit, χωρα, η εφημεριδα, ηλεκτρονικα, ιουνίου, μεινει, status
Τυχαία Θέματα