Βρετανία: Εγκρίθηκε το αίτημα των ΗΠΑ για έκδοση του Τζ. Ασάνζ

Ενέκρινε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση το αμερικανικό αίτημα για έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ, ο οποίος αντιμετωπίζει την κατηγορία της συνωμοσίας για την αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών που άπτονται της εθνικής ασφάλειας.

Όπως έγινε γνωστό, την εντολή έκδοσης υπέγραψε σήμερα η αρμόδια υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks έχει περιθώριο δεκατεσσάρων ημερών για να ασκήσει έφεση, κάτι που -όπως είπαν

οι συνήγοροί του- θα γίνει. «Σήμερα δεν είναι το τέλος της μάχης. Είναι μόνο η αρχή μιας νέας νομικής μάχης. Θα ασκήσουμε έφεση μέσω του νομικού συστήματος. Αλλά είναι μία μαύρη ημέρα για την ελευθεροτυπία και για τη βρετανική δημοκρατία» ανέφερε ο ιστότοπος WikiLeaks στο Twitter.

BREAKING: UK Home Secretary approves extradition of WikiLeaks publisher Julian Assange to the US where he would face a 175 year sentence – A dark day for Press freedom and for British democracy
The decision will be appealedhttps://t.co/m1bX8STSr8 pic.twitter.com/5nWlxnWqO7

WikiLeaks (@wikileaks) June 17, 2022

Οι αμερικανικές Αρχές θέλουν να δικάσουν τον Ασάνζ για «κατασκοπεία» εξαιτίας της δημοσιοποίησης 700.000 εμπιστευτικών και απόρρητων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων των ΗΠΑ, κυρίως για τους αμερικανικούς πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Αν καταδικαστεί, κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 175 ετών.

Σημειώνεται ότι ο Ασάνζ κρατείται στις βρετανικές φυλακές υψηλής ασφαλείας Belmarsh από το 2019, έπειτα από χρόνια διαμονής του εντός της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Η έκδοσή του στις ΗΠΑ είχε αρχικά απαγορευτεί από Βρετανό δικαστή για λόγους ψυχικής υγείας, αλλά η απαγόρευση ανατράπηκε σε ανώτερο βαθμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα